Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2020


25.8.2020 13.00

Weckman Steel toteutti energiakatselmuksen – tukee strategisia valintoja

Terästuotteita valmistava Weckman Steel teetti tehtaallaan energiakatselmuksen, johon se sai 40 prosentin energiatuen. Katselmus kannatti, sillä tulokset tukevat strategiatyötä ja auttavat parantamaan kannattavuutta.

Weckman Steel Oy valmistaa teräsohutlevyistä muun muassa kattotuotteita Heinolan Vierumäellä ja Iisalmessa sijaitsevissa tehtaissaan. Isoissa tehdassaleissa ja tuotannossa kuluu runsaasti energiaa, joten yhtiö teetti äskettäin Heinolassa energiakatselmuksen ulkopuolisella asiantuntijalla.

– Olemme ammattilaisia omalla alallamme, mutta energiatehokkuuden parantamiseksi tarvittavia toimia emme lähteneet itse arvailemaan. Annoimme asian sen puolen hallitsevien ammattilaisten tehtäväksi, Weckman Steelin toimitusjohtaja Juha Simola perustelee.

Hänen mukaansa tiedossa oli, että kiinteistöt ja infrastruktuuri eivät ole sillä tasolla kuin niiden pitäisi olla. Keskeisenä tavoitteena oli löytää asioita, joilla energiaa voidaan kustannustehokkaasti säästää ja pienentää näin kuluja.

– Eurot edellä asiaa lähdettiin tarkastelemaan. Toki myös tehtaan hiilijalanjäljen pienentäminen on tärkeä tavoite.

Isoja ja pieniä energiansäästökohteita

Rambollin johtava asiantuntija Markku Ahonen kertoo, että energiakatselmus tehtiin Motivan ohjeistuksen mukaisesti. Konsulttiyrityksen energiakatselmustiimi tutustui etukäteen kohteeseen Weckmanilta saatujen energian kulutustietojen ja muiden kohdetietojen pohjalta.

Varsinainen katselmus käynnistyi tuotantolaitoksen yhteyshenkilöiden kanssa pidetystä aloituskokouksesta, jossa käytiin läpi tehtaan toimintoja ja niiden energiankäyttöä.

Weckmanin kokoisessa keskisuuressa tuotantolaitoksessa katselmuksen teko paikan päällä kestää 1–2 päivää, jolloin käydään läpi laitoksen tekniikkaa ja tehdään mittauksia.

– Katselmuksen tärkein asia on hahmottaa konkreettisia asioita, joilla energiaa voidaan säästää. Esille nousee investointien ja korjaustarpeiden kaltaisia isompia asioita, mutta yhtä lailla kiinnitetään huomiota pienempiinkin käyttöteknisiin asioihin, Ahonen toteaa.

Öljylämmitykselle haetaan vaihtoehtoa

Ahonen sanoo, että energiakatselmuksen merkittävin suositus oli tehtaan vanhasta öljylämmityksestä luopuminen. Ensisijainen suositus oli lisätä pellettilämmitystä, josta jo nyt saadaan osa tuotantolaitoksen tarvitsemasta lämmöstä. Vaihtoehtoisia ratkaisuja olisivat esimerkiksi maalämpö ja kaukolämpö.

– Kartoitamme parhaillaan eri vaihtoehtoja. Jossakin vaiheessa öljylämmityksestä on joka tapauksessa luovuttava, Simola toteaa.

Katselmuksen toinen merkittävä energiansäästökohde olivat uunit, joilla kuivataan pulverimaalaamossa pintakäsiteltyjä tuotteita. Uunien sähkönkulutus on huomattava tehtaan muuhun energiankulutukseen verrattuna.

– Olemme nyt päättäneet luopua nykyisestä pintakäsittelyjärjestelmästä ja haemme tilalle toista ratkaisua. Vaihtoehtoina voi olla investointi uuteen märkämaalausjärjestelmään tai hankkia maalauspalvelut alihankkijalta, Simola toteaa.

Weckmanin tehdashalleissa osa valaisimista on jo vaihdettu ledeihin. Simolan mukaan tarkoitus on vaihtaa loputkin valaisimet energiaa säästäviin vaihtoehtoihin lähivuosien aikana.

Energiatehokkuutta voidaan myös parantaa vaihtamalla elinkaarensa lopussa olevia ilmanvaihtokoneita uusiin laitteisiin, joissa on tehokas lämmön talteenotto ja energiaa säästävät puhaltimet.

Tukea strategisiin linjauksiin

Simolan mukaan energiakatselmus auttoi löytämään useita kohteita, joilla energiaa voidaan säästää nopeasti ja varsin pienillä kustannuksilla. Toisaalta katselmus antaa eväitä meneillään olevaan strategiakeskusteluun, jossa pohditaan yhtiön tulevaa suuntaa ja tehdään valintoja, millaisten tuotteiden valmistukseen jatkossa keskitytään.

Vierumäellä tuotantolaitoksen vanhimmat rakennukset ovat 1960-luvulta. Sen jälkeen tontille on rakennettu uutta eri aikakausina.

– Energiatehokkuuden kannalta kokonaisuus on erittäin haasteellinen, Simola sanoo.

Hänen mukaansa on todennäköistä, että tulevina vuosina osa vanhoista rakennuksista puretaan ja tuotantoa keskitetään pienempiin tiloihin. Myös energiaa säästävä uudisrakentaminen voi tulla kyseeseen.

Energiakatselmuksen ohella Weckman pyysi Rambollia tekemään erillisenä työnä kiinteistöjen kuntoarvion ja pitkän tähtäyksen korjaussuunnitelman, johon on listattu korjaustarpeita seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi.

Lisätietoja:
Pk-yritysten energiakatselmukset


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022