Motivan uutiset 2020
Lisää lämpöpumppuja ja aurinkoenergiaa Inkooseen
Uudellamaalla sijaitsevan Inkoon kunnan omistamissa rakennuksissa pääasiallinen lämmitysmuoto on kaukolämpö, jonka hiilidioksidipäästöt Inkoossa ovat pienet. Uusiutuvan energian käytön lisääminen ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen kunnan omistamissa kohteissa on mahdollista muun muassa asentamalla lämpöpumppuja muutamiin sähkö- ja öljylämmityskohteisiin sekä lisäämällä edelleen aurinkoenergian käyttöä. Tiedot käyvät ilmi kunnassa hiljattain tehdystä uusiutuvan energian kuntakatselmuksesta, jonka toteutti Ramboll Finland Oy.
‒ Kunnan omissa kiinteistöissä suuria päästövähennyskohteita ei löytynyt. Kunta on pieni ja kiinteistöjä on vähän, ja kunta on ollut aktiivinen esimerkiksi aurinkovoimaloiden ja maalämmön asentamisessa. Lisäksi aiemmin tänä vuonna päätettiin jo siirtyä käyttämään vihreää sähköä, toteaa ympäristöpäällikkö Elina Röman Inkoosta.
Projektipäällikkö Anna-Maria Rauhala Rambollilta kiittelee Inkoon kunnan aktiivisuutta aurinkoenergian lisäämisessä.
‒ Inkoossa lähestytään sadan aurinkovoimalan rajapyykkiä. Kunta on näyttänyt hienosti esimerkkiä tässä asiassa, Rauhala toteaa.
Maalämpöjärjestelmä on käytössä yhdessä kunnan kohteessa, jossa on kolme rakennusta, ja aurinkovoimaloita on jo asennettu seitsemään kohteeseen. Öljylämmitys on päälämmitysjärjestelmänä ainoastaan Inga-kodissa, ja sähkölämmitys on päälämmitysjärjestelmänä Rinkenin luistelukentän pukukoppirakennuksessa.
‒ Kuntakatselmuksen yhteydessä voi tulla esiin myös kokonaan uusien kaavoitettavien alueiden energiaratkaisujen pohdinta. Inkoossa on kaavoitettu juuri uusi Inkoonportin asemakaava-alue, jossa voisi olla potentiaalia keskitetylle aurinkosähköjärjestelmälle, kertoo asiantuntija Milja Aarni Motivasta.
Kuntalaisille kannustusta öljylämmityksestä luopumiseen
Römanin mukaan kuntakatselmus syvensi ymmärrystä tilanteesta ja auttoi löytämään potentiaalisimmat kohteet.
‒ Öljylämmitteisten rakennusten osuus kunnan alueella on merkittävä, ja tavoitteena onkin nyt kannustaa myös kuntalaisia luopumaan öljylämmityksestä vaikkapa hyödyntämällä parhaillaan haettavana olevaa valtionavustusta, Röman jatkaa.
Hän pitää tärkeänä, että kunta näyttää mallia ja myös tiedottaa aktiivisesti jo tehdyistä toimista sekä kuntalaisten toteuttamista esimerkeistä, jotta saataisiin mahdollisimman moni pohtimaan omaa energiankäyttöään.
Katselmus nosti esiin ensimmäisenä toimenpide-ehdotuksena vuonna 1968 rakennetun Ingakodin rivitalon, joka on öljylämmitteinen. Sen lämpöenergian kulutus on ollut vuonna 2019 noin 24 MWh. Öljylämmitysjärjestelmä ehdotetaan korvattavaksi ilma-vesilämpöpumpulla.
Inkoon kunta liittyi vuonna 2014 Hiilineutraalit kunnat (Hinku) -verkostoon, ja on siten sitoutunut tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Katselmuksen toimenpide-ehdotusten toteuttamista ja uusia investointeja pohditaankin Hinku-työryhmässä.
Kuva: Aurinkopaneelit Inkoon kunnantalon katolla. Kuva Inkoon kunta.