Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2020


14.8.2020 9.00

Fiksuilla toimilla vedenlotraus kuriin taloyhtiössä

Helsingissä sijaitsevassa taloyhtiössä satsattiin vettä säästäviin laitteisiin ja saatiin taloyhtiön vedenkulutus putoamaan 155 litrasta/henkilö noin 117 litraan henkilöä kohden vuorokaudessa.

Lähtötilanne vuonna 1999 valmistuneessa As Oy Helsingin Laivalahdessa oli saanut taloyhtiön hallituksen ja varsinkin hallituksen puheenjohtajan Kristiina Vahvaselän mietteliääksi. Vedenkulutus oli 51 asunnon ja yhden liiketilan yhtiössä ollut jo pidemmän aikaa yli 150 l/hlö vuorokaudessa ja kasvanut 2010-luvulla tasaisesti. Kerrostalon noin sadan asukkaan vesikalusteiden tarkastuskierrosta ei oltu tehty kertaakaan. Kulutuksen kasvusta tiedotettiin myös asukkaita, mutta viestinnällä ei ollut vaikutusta kulutukseen. Huoneistokohtaisia vedenkulutusmittareita taloyhtiössä ei ole.

”Olin perehtynyt vedensäästön laitteisiin ja seurantalaitteisiin. Sitten otimme yhteyttä muutamaan toimijaan, joilta pyysimme syksyllä 2016 tarjouksen virtausrajoittimista, vettä säästävistä suihkupäistä sekä vesikalusteiden tarkastuksesta. Paineenalennusventtiili oli käytössä jo entuudestaan”, Vahvaselkä kertoo.

Taloyhtiö päätyi yhteistyöhön Energon kanssa ja huhtikuussa 2017 yhtiön suihkuihin asennettiin vettä säästävät suihkupäät, joiden virtaamat oli painevakioitu 10 litraan minuutissa. Käsienpesuhanoihin kytkettiin vakiovirtaussuuttimet, joiden virtaama on 5,0 l/min. Myös keittiöhanat saivat vakiovirtaussuuttimet (8 l/min). WC-istuimet huollettiin kokonaan ja kaikki vesikalusteet tarkastettiin. Tarkastuskierroksella havaittiin noin 20 asunnossa erilaisia vikoja, joista asukkaat eivät olleet ilmoittaneet.

Esimerkiksi vanhentuneet tiivisteet ja vuotavat suihkuvaihtimet korjattiin.
”Edullisia lisälaitteita vedenkulutuksen alentamiseksi kannattaa tosiaan hyödyntää. Ennen kaikkea vakiovirtaussuuttimet ja vettä säästävät suihkupäät ovat tehokkaita, eikä käyttömukavuus kärsi vaikka painetta lasketaan. Lisäksi on syytä tehdä vesikalusteiden tarkastuskierroksia, koska asukkaat selvästikin jättävät ilmoittamatta erilaisia vesikalusteiden vikoja”, muistuttaa johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki Motivasta.

Tulokset vakuuttavat

Vedenkulutus laski yhtiössä toimenpiteiden myötä yli 150 litrasta noin 117 litraan henkilöä kohden vuorokaudessa.

Taulukko. Vuotuiset vedenkulutustiedot puhuvat uudistamisen puolesta.
Vuosi
Vedenkulutus
2016
5 172 m3
2017
4 728 m3
2018
4 251 m3
2019
4 329 m3

”Meillä on tällä hetkellä käytössä energiankulutuksen seurannassa reaaliaikainen Enerkey-järjestelmä, jolla seurataan veden-, sähkön- ja lämmönkulutuksia erikseen sekä kokonaisenergiankulutusta yhteensä. Järjestelmä myös hälyttää, mikäli esimerkiksi vedenkulutus nousee äkillisesti vaikkapa WC-säiliövuodon vuoksi. Toistaiseksi ei onneksi hälytyksiä ole tullut”, Vahvaselkä toteaa. Hän suositteleekin erityisesti kokonaisvaltaisia järjestelmiä, joilla pystytään seuraamaan energiankulutusta taloyhtiössä kaikilla osa-alueilla.

Lisätietoja:

As Oy Helsingin Laivalahti
hallituksen puheenjohtaja Kristiina Vahvaselkä
kristiina.vahvaselka@gmail.com

Motiva Oy
johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki
jaakko.ketomaki@motiva.fi



Motivan koordinoimassa Kestävä vedenkäyttö -hankkeessa vuonna 2020 tuotettu julkaisu:





Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 30.7.2024