Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2020


3.3.2020 9.00

Muutoksia ESCO-hankkeille myönnettävään energiatukeen

ESCO-hankkeille myönnettävään energiatukeen on tullut muutoksia alkuvuonna. Muutosten toivotaan kannustavan ESCO-palveluiden hyödyntämiseen, kun energiatukea on mahdollista saada paremmilla ehdoilla.

Muutokset koskevat ESCO-hankkeessa todennettavien säästöjen osuutta kokonaissäästöistä sekä annettavan säästötakuun määrää.

  • Tukihakemuksen yhteydessä on esitettävä, että todennettavien säästöjen arvioitu osuus kokonaissäästöistä todentamisjakson aikana on vähintään 80 % euromääräisesti laskettuna. Osuus oli aiemmin 60 prosenttia.
  • Säästötakuun tulee olla vähintään 50 % kokonaissäästöistä (euromääräisesti laskettuna), jotta hanke on sen puolesta tukikelpoinen.  Aiemmin säästötakuun tuli olla 70 prosenttia.
Muutokset ovat tulleet voimaan vuoden alusta.

Energiatehokkuutta palveluna

Energiatehokkuus- ja ESCO-palvelut ovat palveluliiketoimintaa, jossa ulkopuolinen energia-asiantuntija toteuttaa asiakasyrityksessä investointeja ja toimenpiteitä energian käytön tehostamiseksi sekä energiansäästämiseksi. Palvelun kustannukset, energiansäästöinvestointi mukaan luettuna, maksetaan säästöillä, jotka syntyvät alentuneista energiakustannuksista. Palveluun liittyy takuu syntyvästä energiansäästöstä.

Palveluntarjoajana voi toimia erillinen energiatehokkuuspalveluita tarjoava yritys, ESCO-yritys, ESCO-toimintaa harjoittava urakoitsija, energiayhtiö tai energiatehokkaita laitteita tai järjestelmiä valmistava ja urakoiva yritys. Energiatehokkuus- ja ESCO-palvelut soveltuvat sekä teollisuusyrityksiin että julkiselle ja yksityiselle palvelusektorille.

Motivan sivuilta löydät Suomessa toimivat ESCO-palveluyritykset: www.motiva.fi/escoyritykset

Energiatukea ESCO-hankkeisiin

Energiatehokkuussopimukseen liittyneille yrityksille ja yhteisöille tavanomaisen tekniikan tuki energiansäästöhankkeisiin on enintään 20 %. Mikäli energiatehokkuussopimukseen liittynyt yritys tai yhteisö toteuttaa tavanomaisen teknologian hankkeen ESCO-palvelulla, on tuki enintään 25 %. Tuen hakijana toimii palvelun tilaaja.

Tavanomaisen teknologian hankkeisiin myönnetään pääsääntöisesti energiatukea vain energiatehokkuussopimuksiin liittyneille. Tästä poikkeuksena voidaan ESCO-palvelulla toteutettaviin tavanomaisen teknologian hankkeisiin myöntää energiatukea myös yritykselle tai yhteisölle, joka ei kuulu energiatehokkuussopimukseen. Tällöin tuen enimmäismäärä on 15 %. ESCO-hankkeen palvelu- tai sopimuskauden pituudelle ei ole asetettu hankkeen tukikelpoisuuteen vaikuttavia ehtoja.

Mikäli ESCO-hankkeena toteutetaan niin sanottu uuden teknologian hanke, voi hankkeelle saada myös uuden teknologian lisätuen, enintään 40 %.

Energiatuet myöntää Business Finland, lisätietoa myönnettävistä tuista sekä tuen hakemista: www.motiva.fi/escotuki

ESCO-palveluiden ajankohtaispäivä 15.9.

ESCO- ja energiatehokkuuspalvelut ovat esillä syyskuussa järjestettävässä ajankohtaispäivässä. Perinteistä Eskon päivän ESCO-seminaaria on tänä vuonna myöhäistetty ja ajankohtaispäivä ESCO-palveluiden tilaajille ja toimittajille järjestetään 15.9. Helsingissä.

Varaa aika kalenteriisi jo nyt! Ohjelma julkaistaan huhtikuussa – mukana tulee jälleen olemaan hyviä esimerkkejä toteutetuista ESCO-hankkeista. Tule hakemaan rautaisannos ESCO-tietoa ja laittakaa omassa yhteisössänne energiatehokkuushankkeet liikkeelle.

Lisätietoja ajankohtaispäivästä: www.motiva.fi/tapahtumat


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022