Siirry sisältöön

Oma energiantuotanto ja energian varastointi

Rakennusten aurinkosähköjärjestelmien suosio on viime aikoina noussut, kun niiden hintataso on laskenut. Tuotettu aurinkosähkö voidaan käyttää itse, varastoida myöhemmin käytettäväksi tai myydä sähköyhtiölle. Hyvä käyttökohde aurinkosähkölle on rakennuksen yleisissä tiloissa kuluva kiinteistösähkö, jonka kulutus on yleensä melko vakaata vuoden ympäri.

Taloudellisinta on käyttää kaikki tuotettu sähkö itse tavallisissa sähkönkulutuskohteissa, kuten valaistuksessa tai ilmanvaihdossa. Yhdistämällä aurinkosähköjärjestelmä lämpöpumppuun, voidaan tuotettavaa sähköä hyödyntää lämpöpumpun lämmitykseen silloin, kun aurinkosähköä on saatavilla.

Yleensä kaiken aurinkosähkön käyttäminen itse ei ole mahdollista ainakaan kesäkuukausien aikana, jolloin tuotanto on runsaimmillaan. Käytöstä yli jäävä sähkö voidaan varastoida erilaisiin akkuratkaisuihin, kuten kiinteistöllä sijaitsevaan akkuun tai virtuaaliakkuun. Aurinkosähköä voidaan käyttää myös sähköautojen lataukseen tai käyttöveden lämmitykseen. Erilaiset akkuratkaisut tulevat todennäköisesti yleistymään tekniikan kehittyessä.

Sähkön myynnistä saatava korvaus on pieni suhteessa ostosähkön hintaan, joten myyntiä kannattaa pitää viimeisenä vaihtoehtona. Toisaalta myös sähkön varastointi tuo kustannuksia. Automaatio voi auttaa sähköntuotannon ja -käytön tasapainottelussa.

Mikäli rakennuksessa tuotetaan lämpöä itse, sitä voidaan varastoida lyhytaikaisesti vesivaraajiin tai lattiarakenteisiin. Yleinen tapa lämmön kausivarastointiin on hyödyntää maalämpöjärjestelmän lämpökaivoja. Lämmön lataus parantaa maalämmön antotehoa ja lämpökerrointa (hyötysuhdetta) sekä vähentää kaivon lämpötehokkuuden taantumista.

Kaivoon voidaan ohjata ylilämpöä kesäaikana tuloilman viilennyksestä tai aurinkolämpökeräimeltä. Automaatio voi ohjata latausta sähkönhinnan ja olosuhteiden perusteella ja päättää laitetaanko lämpöä ”pankkiin” vai käytetäänkö esimerkiksi aurinkolämpö suoraan hyödyksi ilman varastointivaihetta. Tyypillisesti lämpökaivo tuottaa vettä, jolloin vesivirtaukset vievät osan lämmöstä mukanaan. Parhaiten energia säilyy kaivossa, jossa ei ole pohjavesivirtauksia.


Sivua päivitetty viimeksi 17.1.2023