Siirry sisältöön

Aurinkosuojaus

Rakennuksen aurinkosuojauksella voidaan vähentää jäähdytyksen ja lämmityksen energiantarvetta ja samalla vaikuttaa asunnon valaistusolosuhteisiin. Tyypillisessä kerrostalossa sähkölaitteet, aurinko ja ihmiset voivat tuottaa lämpöä jopa kolmanneksen rakennuksen lämmöntarpeesta. Ajoittain lämpötila saattaa nousta liian korkeaksi, jolloin jäähdytystarve lisääntyy. Jäähdytyksen osuus rakennusten energiankulutuksesta kasvaa koko ajan, kun matalaenergia- ja passiivitalot yleistyvät ja rakennuksiin tulee lisää lämpöä tuottavaa tekniikkaa.

Auringon aiheuttamaa jäähdytystarvetta voidaan vähentää aurinkosuojauksella. Hyvin suunniteltu suojaus voi johtaa siihen, ettei koneelliselle jäähdytykselle ole edes tarvetta. Toimivalla suojauksella voidaan vähentää myös lämmitystarvetta, kun auringosta saatava lämpö saadaan hyödynnettyä. Aurinkosuojauksen vaikutus energiansäästöön riippuu esimerkiksi rakennuksen sijainnista, ilmansuunnasta ja muodosta. Sen tärkeys korostuu rakennuksissa, joissa on paljon lasipintaa. Toimivalla suojauksella saadaan valaistuksessa hyödynnettyä luonnonvaloa, mikä vähentää energiankulutusta ja lisää asunnon viihtyisyyttä.

Aurinkosuojaus rakennusvaiheessa tai jälkiasennuksena

Aurinkosuojaus voidaan suunnitella uudisrakennuksiin yhdessä ikkunoinnin, valaistuksen ja LVI-suunnittelun kanssa tai se voidaan jälkiasentaa jo olemassa oleviin rakennuksiin. Huomioimalla suojaus jo rakennusvaiheessa voidaan säästää rakennuskustannuksissa esimerkiksi jäähdytyksen mitoituksessa. Jälkiasennettu suojaus voi olla liikkuva tai kiinteästi asennettu.

Liikkuvia aurinkosuojia ovat muun muassa moottoroidut kaihtimet, ikkuna- ja terassimarkiisit sekä ikkunan eteen rullautuvat läpinäkyvät aurinkosuojat eli niin kutsutut screen-kaihtimet. Kiinteitä suojia ovat esimerkiksi ikkunan edessä oleva vaakasäleikkö tai ikkunan yläpuolella oleva korimarkiisi. Kiinteän suojauksen ongelmana on, että se ei pysty mukautumaan olosuhteisiin, kuten auringon liikkeisiin. Ulkopuolisen aurinkosuojauksen käyttö saattaa vaatia asianmukaisen luvan hakemisen.


Sivua päivitetty viimeksi 17.10.2024