Siirry sisältöön

Lämmityksen ohjaus ja eri lämmönjakotavat

Lämmitystä voi ohjata esimerkiksi aikaohjelmilla tai ulkolämpötilan, sääennusteen tai energianhinnan mukaan. Ohjaustapa ja reagointiviive riippuvat lämmönjakomenetelmästä ja rakennuksen rakenteesta. Patterilämmitys reagoi muutoksiin lattialämmitystä nopeammin. Myös kevytrakenteinen rakennus reagoi nopeammin kuin raskas kivirakenteinen talo.

Jos kohteessa on useita vaihtoehtoisia lämmitysjärjestelmiä, automaation avulla voidaan valita niistä aina kulloinkin edullisin vaihtoehto. Automaatiojärjestelmälle voidaan opettaa, miten esimerkiksi lämpöpumpun hyötysuhdetta kuuluu optimoida ja tehoa tai lämmitysveden maksimilämpötilaa ohjata eri olosuhteissa.

Patteriverkko

Kerrostaloissa on tyypillisesti käytössä vesikiertoiset lämpöpatterit, joissa on säädettävät termostaatit. Lämmitystä säädetään pääasiassa lämmitysveden lämpötilaa muuttamalla tai säätämällä veden virtaamaa termostaatin avulla. Termostaatti säätyy huoneilman lämpötilan mukaan. Markkinoilla on myös ohjelmoitavia termostaatteja ja toimilaitteita, jotka asennetaan termostaatin paikalle.

Toimilaitetta voidaan ohjata etänä sopivan automaatiojärjestelmän avulla. Patteriverkon toimintaa voidaan parantaa lisäämällä lämmitysverkon menoveden säätöön ulkolämpötilaan ja sisälämpötilamittauksiin perustuvaa ohjausta. Sisälämpötilan ohjausta voidaan edelleen tehostaa asentamalla nykyisten patteritermostaattien tilalle älytermostaatteja.

Sähköinen ja vesikiertoinen lattialämmitys

Sähköistä lattialämmitystä säädetään erityisesti pesutiloissa usein yhdistelmätermostaatilla, joka mittaa lattian lämpötilaa ja huonelämpötilaa. Vesikiertoista lattialämmitystä säädetään pääasiassa muuttamalla lämmitysveden lämpötilaa ulkolämpötilan perusteella. Vesikiertoinen lattialämmitys reagoi säätöön tyypillisesti sähköistä lämmitystä hitaammin. Tämä pitääkin ottaa ominaisuutena huomioon mahdollisten lisäohjausten suunnittelussa verrattuna sähköiseen lattialämmitykseen.

Lämmitystä voidaan ohjata myös molemmissa lattialämmitystavoissa ennakoivasti ulkoilman sääennusteen avulla tulevan lämmöntarpeen mukaan. Termostaatteja voidaan etäohjata mallista riippuen joko yksittäin tai ryhminä. Lattialämmitys toimii osittain varaavasti, mikä mahdollistaa energian tuntihinnan vaihtelun hyödyntämisen. Edullisten tuntien aikana lattiaa voidaan lämmittää, ja vastaavasti kalliimpien tuntien aikana tätä varattua lämpöä voidaan hyödyntää.

Lämmön varastointijakso on useiden tuntien tai enintään vuorokauden mittainen. Parhaiten lämpöä varaa rakenne, jossa lämmityskaapeli on asennettu syvälle betonirakenteeseen. Tällainen rakenne reagoi ohjaukseen hitaammin. Saneerauksen yhteydessä kaapeli asennetaan tyypillisesti lähelle lattian pintaa, jolloin lämmitys reagoi säätöön nopeammin ja aikaohjaus on tehokkain käyttötapa.


Sivua päivitetty viimeksi 17.10.2024