Siirry sisältöön

Ilmanvaihto

Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa asunnoista muun muassa kosteutta ja erilaisia epäpuhtauksia ja tuoda riittävä määrä korvaus- tai tuloilmaa rakennuksen. Oikein toimiva ilmanvaihto mahdollistaa raikkaan, terveellisen ja viihtyisän sisäilman. Kun huoneiston ilma vaihtuu kerran kahdessa tunnissa, voidaan ilmanvaihdon tasoa pitää riittävänä. Koneellisen ilmanvaihdon on oltava aina toiminnassa. Ilmanvaihtoa ei siis saa missään tilanteissa pysäyttää kokonaan, eikä siitä saa tinkiä edes energiansäästön vuoksi.

Ilmanvaihto perustuu paine-eroon, joka saadaan aikaan joko puhaltimilla (koneellinen ilmanvaihto) tai lämpötilaeron ja tuulen yhteisvaikutuksella (painovoimainen ilmanvaihto). Jos tuloilmaa kostutetaan tai jäähdytetään, puhutaan ilmastoinnista.

Huono ilmanlaatu näkyy esimerkiksi makuuhuoneiden korkeina hiilidioksidipitoisuuksina yöaikaan. Tämä voi aiheuttaa muun muassa päänsärkyä ja väsymystä. Ongelmana on myös ulkoilmasta sisäilmaan kulkeutuvat epäpuhtaudet. Ongelmia aiheuttavat usein väärät ilmanvaihdon käyttöajat ja -tehot ja puutteelliset siirto- ja korvausilmareitit. Huoneistoissa, joissa ei ole koneellista tuloilmaa, on syytä kiinnittää erityistä huomiota riittävän korvausilman saantiin.

Riittämättömästä ilmanvaihdosta aiheutuu ongelmia:
  • Ikkunat huurtuvat
  • Ilma on tunkkaista
  • Ruuan käryt leviävät
  • Rakennusmateriaalien päästöt haittaavat
  • Pahimmillaan rakenteet kostuvat ja homekasvustoa kehittyy.

Ilmanvaihdosta selvitettävät asiat

Aivan aluksi on tärkeää selvittää, mikä on rakennuksen ilmanvaihdon toteutustapa. Kun ilmanvaihdon toteutustapa tunnetaan, voidaan alkaa miettiä tarkemmin muun muassa sen oikeaa käyttöä ja selvittää mahdollisia ongelmatilanteita sekä parannustoimenpiteitä. Tämän jälkeen voidaan tarkentaa sitä, miten ilmanjako rakennuksessa on toteutettu eli tuleeko esimerkiksi kaikkiin asuntoihin riittävästi ja hallitusti korvausilmaa. Ilmanvaihdon nykyiset huoltokäytännöt on myös syytä selvittää ja tehdä tarvittaessa muutoksia käytäntöihin.

Tee näin:
  • Selvitä rakennuksen ilmanvaihdon toteutustapa (painovoimainen, koneellinen poisto tai koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto).
  • Selvitä miten ilmanvaihtoa tulisi käyttää ja ohjeista asukkaita oikeasta käytöstä sekä erilaisten asioiden tarkkailemisesta ilmanvaihtoon liittyen. Tähän voit hyödyntää valmista asukastiedotepohjaa.
  • Selvitä miten ilmanvaihtoa huolletaan. Tee huoltosuunnitelma, jos sellaista ei vielä ole tai päivitä olemassa olevaa huoltosuunnitelmaa tarpeen mukaan. Ohjeista asukkaiden vastuulla olevat huoltotoimet tai sopikaa huoltojen tilaamisesta yhteisesti.
  • Selvitä miten ilmanjako rakennuksessa toimii asunnoittain ja tee suunnitelma korjaustoimenpiteistä. Samalla voidaan selvittää ilmanvaihdon energiatehokkuuteen liittyvät parannustoimenpiteet. Selvittämiseen kannattaa hyödyntää asiantuntijan apua. Kohteeseen voi tilata esimerkiksi kuntoarvion, energiakatselmuksen, ilmastointijärjestelmien kuntotutkimuksen tai muun selvityksen.
Lisää aiheesta:

Sivua päivitetty viimeksi 17.1.2023