Automaation vaikutus turvallisuuteen ja muut hyödyt
Paloturvallisuus
Sekä asukkaiden että rakennuksen turvallisuutta voidaan lisätä automaatiolla. Palovaroitinjärjestelmä voidaan yhdistää rakennuksen muihin ohjauksiin, jolloin palohälytystilanteessa automaatio pysäyttää koneellisen ilmanvaihdon, katkaisee sähköt pistorasioista ja sytyttää yöaikaan valaistuksen ulosmenoreiteille. Markkinoilla on myös huoneistokohtaisia sammutuslaitteistoja, jotka rajaavat ja sammuttavat tulipalon ja voivat myös hälyttää automaattisesti apua.Laitteisto voidaan asentaa kalusteen tapaan jälkiasennuksena mihin tahansa huoneistoon, ja sitä voidaan myös siirtää tarvittaessa, kuten muuton yhteydessä. Laitteistolla voidaan parantaa erityisesti sellaisten asukkaiden turvallisuutta, joiden toimintakyky on rajoittunut tai alentunut. Jälkiasennukseen mahdollisesti tarvittavat luvat on selvitettävä erikseen.
Palo- ja tilaturvallisuusjärjestelmien tekijöille, toiminnalle ja anturoinnille on automaatiota tiukempia vaatimuksia. Siksi ne toteutetaan yleensä omina ratkaisuinaan, ja niistä saatava tieto yhdistetään muuhun automaatioon.
Kotona/poissa -ohjaukset
Turvallisuutta lisäävät myös tilaohjaukset eli niin kutsutut kotona-poissa -ohjaukset. Niiden avulla esimerkiksi tietyt pistorasiaryhmät tai murtohälytys voidaan liittää osaksi automaatiota. Pistorasioiden tilaohjauksia voidaan hyödyntää erityisesti keittiössä ja kodinhoitohuoneessa. Poissa-tilassa haluttujen pistorasioiden sähköt kytketään pois päältä, jolloin tahattomasti päälle jääneistä sähkölaitteista ei aiheudu vaaratilanteita. Kyseiset sähköryhmät ohjataan sähköttömiksi myös palo- ja häkähälytystilanteissa.Tilaohjaus voidaan ulottaa myös rakennuksen ulkopuolelle ja mahdollistaa virran saanti vain luvallisille käyttäjille. Kun murtohälytys yhdistetään tilaohjaukseen, poissa-tilassa esimerkiksi oven avauksesta, liiketunnistimesta tai valokatkaisijan käytöstä voi lähteä asukkaalle hälytysviesti, jos läsnäolotilaa ei ole vaihdettu viimeistään asuntoon sisään tullessa.
Erityisesti rivitalo-kokoluokassa asukkaiden poissaolon aikaisia murtoja voidaan pyrkiä ehkäisemään läsnäolon simuloinnilla. Tällöin automaatio ohjaa valaistusta, kaihtimia ja viihdelaitteita luoden vaikutelman kuin talossa oltaisiin kotona.
Vesivuotohälytykset ja jäätymisvaaran ehkäisy
Vesivahinkojen minimointi onnistuu lisäämällä järjestelmään vesivuoto-, lämpötila- ja jäätymisvaarahälytyksiä. Anturit havaitsevat valvottavan materiaalin pinnalla olevan vesivuodon, ja päävesiventtiili voidaan sulkea. Vedenkulutuksen seuranta voi myös auttaa havaitsemaan piilovesivuotoja.Jos rakennuksen sisälämpötila laskee liian alas, järjestelmä voi ilmoittaa asukkaalle jäätymisriskistä. Yksittäisen huoneiston tasolla kotona-poissa -ohjauksella voidaan sulkea ainakin pyykin- ja astianpesukoneiden sekä kahvi- ja jääpala-automaattien vedensyötöt poislähdön yhteydessä.
Kulunvalvonta ja lukitukset
Mekaaninen avaimella avattava lukko voidaan korvata sähköisellä lukolla, joka liitetään automaatiojärjestelmään. Sähköisistä lukoista on hyötyä kerrostaloissa, kun käyttöoikeuksia voidaan jakaa ja poistaa asukkaiden vaihtuessa. Lukituksesta on hyötyä etenkin taloyhtiön yhteisissä tiloissa, kun käyttöoikeudet yhdistetään tilavarausjärjestelmän kanssa. Sähköisiin lukkoihin voidaan antaa myös kertakäyttöisiä koodeja esimerkiksi tavarantoimitusta varten. Saatavilla on myös paristokäyttöisiä sähkölukkoja, jotka voidaan asentaa täydentämään nykyisiä lukkorunkoja.Ovipuhelimen avulla asukas voi nähdä kuka on ulko-ovella ja ovi voidaan avata etänä. Myös hissi voidaan liittää osaksi kulunhallintajärjestelmää, jolloin alaoven avaaminen sytyttää automaattisesti valot ja tilaa hissin paikalle. Hissi voi myös viedä asukkaan automaattisesti oikeaan kerrokseen käytetyn kulkutunnisteen perusteella, ilman napin painamista.
Kodinkoneiden älykkyys
Monet uudet kodinkoneet sisältävät älyä, ja niitä voi ohjata etänä esimerkiksi mobiilisovelluksen avulla. Kodinkoneiden yhdistäminen toisiinsa ja taloteknisiin järjestelmiin voi mahdollistaa myös laitteiden yhdistämisen laajemmin osaksi automaatiojärjestelmää. Näin esimerkiksi sähkölaitteiden päällä olo voidaan yhdistää kotona-poissa -kytkimen tilaan.Yksittäinen kodinkone voi ohjata toimintaansa energianhinnan perusteella, ja vettä käyttävät laitteet pystyvät optimoimaan sähkön- ja vedenkulutuksen veden lämpötilan tai pörssisähkön hinnan perusteella. Myös viihde-elektroniikan laitteita voidaan ohjata vastaavin keinoin. Internettiin kytkettävien laitteiden määrän arvioidaan moninkertaistuvan lähivuosina, ja esimerkiksi älykkäät jääkaapit tulevat todennäköisesti yleistymään huomattavasti. Monet kodinkoneet pystyvät viestimään myös asukkaan suuntaan esimerkiksi havaitsemastaan huoltotarpeesta.
Ikäihmisten palvelut
Ikäihmisten tai erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden hoitoa ja kotona asumista voidaan helpottaa monin tavoin automaatiolla. Yksinkertaisimmillaan hyöty voi olla turvallisuuden tunteen lisääntyminen, kun asukas näkee ovikellon soidessa kamerasta, kuka on ulko-ovella.Älykäs automaatiojärjestelmä voi ilmoittaa asukkaalle, milloin on aika ottaa lääkkeet ja jääkaappi voi hälyttää, jos asukas ei ole avannut jääkaappia moneen päivään ollessaan asunnossa. Järjestelmä voi lähettää omaisille tai kotihoidolle ilmoituksen, mikäli asukas on kaatunut tai poistunut rakennuksesta yöllä tai kylmään vuodenaikaan. Myös liiasta passiivisuudesta voidaan hälyttää, jos liike- tai läsnäolotunnistimet eivät ole havainneet liikettä, valoja ei ole sytytetty tai vettä ei ole käytetty.
Pistorasioita ohjaamalla voidaan kytkeä mahdollisia vaaratilanteita aiheuttavat pistorasiaryhmät pois päältä, kun asukas poistuu kotoa tai kun huomataan, että tietty laite on ollut huomattavan kauan päällä. Reitti WC-tiloihin voidaan valaista automaattisesti esimerkiksi liiketunnistimien, vuode- tai lattia-anturin avulla. Seniorikohteessa välttämätön lisä keittiön varustukseen on liesivahti, joka katkaisee vaaratilanteessa sähkönsyötön. Puheohjauksesta voi olla apua, kun asukkaan ei tarvitse liikkua halutessaan sammuttaa valot. Tarve ikäihmisten palveluille tulee usein ajan mittaan ja onkin tärkeää huomioida, että turvallisuutta lisääviä ratkaisuja voidaan tehdä huoneistoon myös jälkiasennuksena.
Etäohjaus ja -valvonta
Kun mittaustietoja pystytään seuraamaan etänä, voidaan poikkeamiin reagoida aikaisemmin ja näin jopa ehkäistä kalliimpien vikojen syntymistä. Etähallinta voi vähentää myös huoltokäyntejä paikan päällä. Etähallintapalvelun voi tuottaa automaatiotoimittaja tai erillinen palveluntarjoaja.Yksittäisen huoneiston tasolla kotiautomaatioon kytkettyjä järjestelmiä voi ohjata etänä esimerkiksi mobiililaitteella. Etäohjattavat valvonta- ja ohjausjärjestelmät helpottavat etenkin runsaasti matkustavia asunnon omistajia. Asukas voi pudottaa huoneiston sisälämpötilaa poissaolon ajaksi ja nostaa lämpötilaa jo ennen kotiin paluuta. Etähallinnalla voi sulkea päävesihanan tai katkaista sähkönsyötön kerralla halutuista pistorasioista. Näin matkalla ei tarvitse miettiä, jäikö kahvinkeitin päälle.
Poissaoloajan asetukset voidaan myös automatisoida aktivoitumaan, kun kaikki perheenjäsenet ovat poistuneet kotoa. Asukas voi etänä myös seurata talon toimintaa, kuten tarkistaa palovaroittimen tai murtoilmaisimen tilan ja tarkkailla valvontakameran kuvaa. Lukituksen etäohjauksella voi avata oven verkkokaupasta tilattujen pakettien tuojalle tai avaimet kotiin unohtaneelle lapselle.
Ohjauksen lisäksi automaatio mahdollistaa sen, että hälytysten lokitiedot jäävät talteen. Se helpottaa hälytyksien aiheuttamien syiden jälkiselvittelyä, kun nähdään mitä on tapahtunut ja missä järjestyksessä.
Paloturvallisuus
Sekä asukkaiden että rakennuksen turvallisuutta voidaan lisätä
automaatiolla. Palovaroitinjärjestelmä voidaan yhdistää rakennuksen
muihin ohjauksiin, jolloin palohälytystilanteessa automaatio pysäyttää
koneellisen ilmanvaihdon, katkaisee sähköt pistorasioista ja sytyttää
yöaikaan valaistuksen ulosmenoreiteille. Markkinoilla on myös
huoneistokohtaisia sammutuslaitteistoja, jotka rajaavat ja sammuttavat
tulipalon ja voivat myös hälyttää automaattisesti apua.
Laitteisto voidaan asentaa kalusteen tapaan jälkiasennuksena mihin tahansa huoneistoon, ja sitä voidaan myös siirtää tarvittaessa, kuten muuton yhteydessä. Laitteistolla voidaan parantaa erityisesti sellaisten asukkaiden turvallisuutta, joiden toimintakyky on rajoittunut tai alentunut. Jälkiasennukseen mahdollisesti tarvittavat luvat on selvitettävä erikseen.
Palo- ja tilaturvallisuusjärjestelmien tekijöille, toiminnalle ja anturoinnille on automaatiota tiukempia vaatimuksia. Siksi ne toteutetaan yleensä omina ratkaisuinaan, ja niistä saatava tieto yhdistetään muuhun automaatioon.
Laitteisto voidaan asentaa kalusteen tapaan jälkiasennuksena mihin tahansa huoneistoon, ja sitä voidaan myös siirtää tarvittaessa, kuten muuton yhteydessä. Laitteistolla voidaan parantaa erityisesti sellaisten asukkaiden turvallisuutta, joiden toimintakyky on rajoittunut tai alentunut. Jälkiasennukseen mahdollisesti tarvittavat luvat on selvitettävä erikseen.
Palo- ja tilaturvallisuusjärjestelmien tekijöille, toiminnalle ja anturoinnille on automaatiota tiukempia vaatimuksia. Siksi ne toteutetaan yleensä omina ratkaisuinaan, ja niistä saatava tieto yhdistetään muuhun automaatioon.
Kotona/poissa -ohjaukset
Turvallisuutta lisäävät myös tilaohjaukset eli niin kutsutut
kotona-poissa -ohjaukset. Niiden avulla esimerkiksi tietyt
pistorasiaryhmät tai murtohälytys voidaan liittää osaksi automaatiota.
Pistorasioiden tilaohjauksia voidaan hyödyntää erityisesti keittiössä ja
kodinhoitohuoneessa. Poissa-tilassa haluttujen pistorasioiden sähköt
kytketään pois päältä, jolloin tahattomasti päälle jääneistä
sähkölaitteista ei aiheudu vaaratilanteita. Kyseiset sähköryhmät
ohjataan sähköttömiksi myös palo- ja häkähälytystilanteissa.
Tilaohjaus voidaan ulottaa myös rakennuksen ulkopuolelle ja mahdollistaa virran saanti vain luvallisille käyttäjille. Kun murtohälytys yhdistetään tilaohjaukseen, poissa-tilassa esimerkiksi oven avauksesta, liiketunnistimesta tai valokatkaisijan käytöstä voi lähteä asukkaalle hälytysviesti, jos läsnäolotilaa ei ole vaihdettu viimeistään asuntoon sisään tullessa.
Erityisesti rivitalo-kokoluokassa asukkaiden poissaolon aikaisia murtoja voidaan pyrkiä ehkäisemään läsnäolon simuloinnilla. Tällöin automaatio ohjaa valaistusta, kaihtimia ja viihdelaitteita luoden vaikutelman kuin talossa oltaisiin kotona.
Tilaohjaus voidaan ulottaa myös rakennuksen ulkopuolelle ja mahdollistaa virran saanti vain luvallisille käyttäjille. Kun murtohälytys yhdistetään tilaohjaukseen, poissa-tilassa esimerkiksi oven avauksesta, liiketunnistimesta tai valokatkaisijan käytöstä voi lähteä asukkaalle hälytysviesti, jos läsnäolotilaa ei ole vaihdettu viimeistään asuntoon sisään tullessa.
Erityisesti rivitalo-kokoluokassa asukkaiden poissaolon aikaisia murtoja voidaan pyrkiä ehkäisemään läsnäolon simuloinnilla. Tällöin automaatio ohjaa valaistusta, kaihtimia ja viihdelaitteita luoden vaikutelman kuin talossa oltaisiin kotona.
Vesivuotohälytykset ja jäätymisvaaran ehkäisy
Vesivahinkojen minimointi onnistuu lisäämällä järjestelmään vesivuoto-,
lämpötila- ja jäätymisvaarahälytyksiä. Anturit havaitsevat valvottavan
materiaalin pinnalla olevan vesivuodon, ja päävesiventtiili voidaan
sulkea. Vedenkulutuksen seuranta voi myös auttaa havaitsemaan
piilovesivuotoja.
Jos rakennuksen sisälämpötila laskee liian alas, järjestelmä voi ilmoittaa asukkaalle jäätymisriskistä. Yksittäisen huoneiston tasolla kotona-poissa -ohjauksella voidaan sulkea ainakin pyykin- ja astianpesukoneiden sekä kahvi- ja jääpala-automaattien vedensyötöt poislähdön yhteydessä.
Jos rakennuksen sisälämpötila laskee liian alas, järjestelmä voi ilmoittaa asukkaalle jäätymisriskistä. Yksittäisen huoneiston tasolla kotona-poissa -ohjauksella voidaan sulkea ainakin pyykin- ja astianpesukoneiden sekä kahvi- ja jääpala-automaattien vedensyötöt poislähdön yhteydessä.
Kulunvalvonta ja lukitukset
Mekaaninen avaimella avattava lukko voidaan korvata sähköisellä lukolla,
joka liitetään automaatiojärjestelmään. Sähköisistä lukoista on hyötyä
kerrostaloissa, kun käyttöoikeuksia voidaan jakaa ja poistaa asukkaiden
vaihtuessa. Lukituksesta on hyötyä etenkin taloyhtiön yhteisissä
tiloissa, kun käyttöoikeudet yhdistetään tilavarausjärjestelmän kanssa.
Sähköisiin lukkoihin voidaan antaa myös kertakäyttöisiä koodeja
esimerkiksi tavarantoimitusta varten. Saatavilla on myös
paristokäyttöisiä sähkölukkoja, jotka voidaan asentaa täydentämään
nykyisiä lukkorunkoja.
Ovipuhelimen avulla asukas voi nähdä kuka on ulko-ovella ja ovi voidaan avata etänä. Myös hissi voidaan liittää osaksi kulunhallintajärjestelmää, jolloin alaoven avaaminen sytyttää automaattisesti valot ja tilaa hissin paikalle. Hissi voi myös viedä asukkaan automaattisesti oikeaan kerrokseen käytetyn kulkutunnisteen perusteella, ilman napin painamista.
Ovipuhelimen avulla asukas voi nähdä kuka on ulko-ovella ja ovi voidaan avata etänä. Myös hissi voidaan liittää osaksi kulunhallintajärjestelmää, jolloin alaoven avaaminen sytyttää automaattisesti valot ja tilaa hissin paikalle. Hissi voi myös viedä asukkaan automaattisesti oikeaan kerrokseen käytetyn kulkutunnisteen perusteella, ilman napin painamista.
Kodinkoneiden älykkyys
Monet uudet kodinkoneet sisältävät älyä, ja niitä voi ohjata etänä
esimerkiksi mobiilisovelluksen avulla. Kodinkoneiden yhdistäminen
toisiinsa ja taloteknisiin järjestelmiin voi mahdollistaa myös
laitteiden yhdistämisen laajemmin osaksi automaatiojärjestelmää. Näin
esimerkiksi sähkölaitteiden päällä olo voidaan yhdistää kotona-poissa
-kytkimen tilaan.
Yksittäinen kodinkone voi ohjata toimintaansa energianhinnan perusteella, ja vettä käyttävät laitteet pystyvät optimoimaan sähkön- ja vedenkulutuksen veden lämpötilan tai pörssisähkön hinnan perusteella. Myös viihde-elektroniikan laitteita voidaan ohjata vastaavin keinoin. Internettiin kytkettävien laitteiden määrän arvioidaan moninkertaistuvan lähivuosina, ja esimerkiksi älykkäät jääkaapit tulevat todennäköisesti yleistymään huomattavasti. Monet kodinkoneet pystyvät viestimään myös asukkaan suuntaan esimerkiksi havaitsemastaan huoltotarpeesta.
Yksittäinen kodinkone voi ohjata toimintaansa energianhinnan perusteella, ja vettä käyttävät laitteet pystyvät optimoimaan sähkön- ja vedenkulutuksen veden lämpötilan tai pörssisähkön hinnan perusteella. Myös viihde-elektroniikan laitteita voidaan ohjata vastaavin keinoin. Internettiin kytkettävien laitteiden määrän arvioidaan moninkertaistuvan lähivuosina, ja esimerkiksi älykkäät jääkaapit tulevat todennäköisesti yleistymään huomattavasti. Monet kodinkoneet pystyvät viestimään myös asukkaan suuntaan esimerkiksi havaitsemastaan huoltotarpeesta.
Ikäihmisten palvelut
Ikäihmisten tai erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden hoitoa ja
kotona asumista voidaan helpottaa monin tavoin automaatiolla.
Yksinkertaisimmillaan hyöty voi olla turvallisuuden tunteen
lisääntyminen, kun asukas näkee ovikellon soidessa kamerasta, kuka on
ulko-ovella.
Älykäs automaatiojärjestelmä voi ilmoittaa asukkaalle, milloin on aika ottaa lääkkeet ja jääkaappi voi hälyttää, jos asukas ei ole avannut jääkaappia moneen päivään ollessaan asunnossa. Järjestelmä voi lähettää omaisille tai kotihoidolle ilmoituksen, mikäli asukas on kaatunut tai poistunut rakennuksesta yöllä tai kylmään vuodenaikaan. Myös liiasta passiivisuudesta voidaan hälyttää, jos liike- tai läsnäolotunnistimet eivät ole havainneet liikettä, valoja ei ole sytytetty tai vettä ei ole käytetty.
Pistorasioita ohjaamalla voidaan kytkeä mahdollisia vaaratilanteita aiheuttavat pistorasiaryhmät pois päältä, kun asukas poistuu kotoa tai kun huomataan, että tietty laite on ollut huomattavan kauan päällä. Reitti WC-tiloihin voidaan valaista automaattisesti esimerkiksi liiketunnistimien, vuode- tai lattia-anturin avulla. Seniorikohteessa välttämätön lisä keittiön varustukseen on liesivahti, joka katkaisee vaaratilanteessa sähkönsyötön. Puheohjauksesta voi olla apua, kun asukkaan ei tarvitse liikkua halutessaan sammuttaa valot. Tarve ikäihmisten palveluille tulee usein ajan mittaan ja onkin tärkeää huomioida, että turvallisuutta lisääviä ratkaisuja voidaan tehdä huoneistoon myös jälkiasennuksena.
Älykäs automaatiojärjestelmä voi ilmoittaa asukkaalle, milloin on aika ottaa lääkkeet ja jääkaappi voi hälyttää, jos asukas ei ole avannut jääkaappia moneen päivään ollessaan asunnossa. Järjestelmä voi lähettää omaisille tai kotihoidolle ilmoituksen, mikäli asukas on kaatunut tai poistunut rakennuksesta yöllä tai kylmään vuodenaikaan. Myös liiasta passiivisuudesta voidaan hälyttää, jos liike- tai läsnäolotunnistimet eivät ole havainneet liikettä, valoja ei ole sytytetty tai vettä ei ole käytetty.
Pistorasioita ohjaamalla voidaan kytkeä mahdollisia vaaratilanteita aiheuttavat pistorasiaryhmät pois päältä, kun asukas poistuu kotoa tai kun huomataan, että tietty laite on ollut huomattavan kauan päällä. Reitti WC-tiloihin voidaan valaista automaattisesti esimerkiksi liiketunnistimien, vuode- tai lattia-anturin avulla. Seniorikohteessa välttämätön lisä keittiön varustukseen on liesivahti, joka katkaisee vaaratilanteessa sähkönsyötön. Puheohjauksesta voi olla apua, kun asukkaan ei tarvitse liikkua halutessaan sammuttaa valot. Tarve ikäihmisten palveluille tulee usein ajan mittaan ja onkin tärkeää huomioida, että turvallisuutta lisääviä ratkaisuja voidaan tehdä huoneistoon myös jälkiasennuksena.
Etäohjaus ja -valvonta
Kun mittaustietoja pystytään seuraamaan etänä, voidaan poikkeamiin
reagoida aikaisemmin ja näin jopa ehkäistä kalliimpien vikojen
syntymistä. Etähallinta voi vähentää myös huoltokäyntejä paikan päällä.
Etähallintapalvelun voi tuottaa automaatiotoimittaja tai erillinen
palveluntarjoaja.
Yksittäisen huoneiston tasolla kotiautomaatioon kytkettyjä järjestelmiä voi ohjata etänä esimerkiksi mobiililaitteella. Etäohjattavat valvonta- ja ohjausjärjestelmät helpottavat etenkin runsaasti matkustavia asunnon omistajia. Asukas voi pudottaa huoneiston sisälämpötilaa poissaolon ajaksi ja nostaa lämpötilaa jo ennen kotiin paluuta. Etähallinnalla voi sulkea päävesihanan tai katkaista sähkönsyötön kerralla halutuista pistorasioista. Näin matkalla ei tarvitse miettiä, jäikö kahvinkeitin päälle.
Poissaoloajan asetukset voidaan myös automatisoida aktivoitumaan, kun kaikki perheenjäsenet ovat poistuneet kotoa. Asukas voi etänä myös seurata talon toimintaa, kuten tarkistaa palovaroittimen tai murtoilmaisimen tilan ja tarkkailla valvontakameran kuvaa. Lukituksen etäohjauksella voi avata oven verkkokaupasta tilattujen pakettien tuojalle tai avaimet kotiin unohtaneelle lapselle.
Ohjauksen lisäksi automaatio mahdollistaa sen, että hälytysten lokitiedot jäävät talteen. Se helpottaa hälytyksien aiheuttamien syiden jälkiselvittelyä, kun nähdään mitä on tapahtunut ja missä järjestyksessä.
Yksittäisen huoneiston tasolla kotiautomaatioon kytkettyjä järjestelmiä voi ohjata etänä esimerkiksi mobiililaitteella. Etäohjattavat valvonta- ja ohjausjärjestelmät helpottavat etenkin runsaasti matkustavia asunnon omistajia. Asukas voi pudottaa huoneiston sisälämpötilaa poissaolon ajaksi ja nostaa lämpötilaa jo ennen kotiin paluuta. Etähallinnalla voi sulkea päävesihanan tai katkaista sähkönsyötön kerralla halutuista pistorasioista. Näin matkalla ei tarvitse miettiä, jäikö kahvinkeitin päälle.
Poissaoloajan asetukset voidaan myös automatisoida aktivoitumaan, kun kaikki perheenjäsenet ovat poistuneet kotoa. Asukas voi etänä myös seurata talon toimintaa, kuten tarkistaa palovaroittimen tai murtoilmaisimen tilan ja tarkkailla valvontakameran kuvaa. Lukituksen etäohjauksella voi avata oven verkkokaupasta tilattujen pakettien tuojalle tai avaimet kotiin unohtaneelle lapselle.
Ohjauksen lisäksi automaatio mahdollistaa sen, että hälytysten lokitiedot jäävät talteen. Se helpottaa hälytyksien aiheuttamien syiden jälkiselvittelyä, kun nähdään mitä on tapahtunut ja missä järjestyksessä.