Henkilöstöravintola Kuusi Sisarta – vastuullisuus syntyy tekojen kautta
Tavoitteet ja keinot
Joutsenmerkki on Pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki. Merkki opastaa valitsemaan ympäristön kannalta parempia tuotteita ja palveluita (erityisesti ravintolapalveluissa). Joutsenmerkki ohjaa ravintolan toimintaa raaka-ainehankinnoista jätteiden lajitteluun. Joutsenmerkin voivat saada vain sellaiset tuotteet ja palvelut, jotka omassa ryhmässään kuuluvat ympäristön kannalta parhaitten joukkoon.Kuusi Sisarta -ravintolan ympäristöjohtaminen perustuu omavalvontaan. Joutsenmerkki tarjoaa myös uusia haasteita, joiden avulla vastuullisuudessa päästään eteenpäin. Jatkuvan parantamisen periaate on osoittautunut hyväksi toimintamalliksi. Silloin edetään askel kerrallaan, jolloin tarvittavat toimet eivät kerralla muodostu ylivoimaisiksi. Tähän liittyy henkilöstön perehdyttäminen omavalvontaan ja vastuullisen toiminnan periaatteisiin ja käytäntöön.
Toimenpiteet ja tulokset
Raaka-ainehankinnoissa ympäristökriteerien käyttö merkitsee lähituotteiden suosimista ja alkuperän tuntemista. Luonnonmukaisesti tuotettuja raaka-aineita suositaan aina kun se on mahdollista. Jos käytetään raaka-aineita, joita ei Suomessa tuoteta, esimerkiksi kahvia, valitaan Reilun kaupan tuote.Kuusi Sisarta tarjoaa kasvisruokaa päivittäin lounasvaihtoehtona. Kasvisruokien hiilijalanjälki on merkittävästi pienempi kuin liharuokien. Myös kalaruokien suosio on tasaisesti kasvanut. Kevyet ruokavaihtoehdot ovat yhä suositumpi vaihtoehto lounasruokailijoille. Valtioneuvoston periaatepäätös suosittelee tarjoamaan vuoteen 2015 mennessä kaksi kertaa viikossa kasvis-, luomu- tai sesonginmukaisia aterioita.
Keittiön laitteissa etusija on tekniikalla, joka säästää sähköä ja vettä. Kylmälaitteet ovat jo vuosia olleet energiatehokkaita. Taloudellisuus- ja vastuullisuuskriteerit ohjaavat keittiön laitehankintoja. Suurtalouskeittiöihin tarjolla on ratkaisevasti energiatehokkaampia laitteita kuin vielä muutama vuosi sitten. Laitteiden energiakulutusta, kylmähuoneista, tiskikoneisiin ja monitoimiuuneista sekoittaviin patoihin seurataan yksityiskohtaisesti, keskimäärin sähköä kuluu 1,5 kwH annosta kohden.
Ravintolan kuljetukset suunnitellaan yhä tarkemmin. Tavaratoimittajat käyvät harvemmin ja tuovat kerralla isompia eriä. Samaan kuljetukseen kootaan mahdollisimman monta erilaista tuotetta ja raaka-ainetta. Pienten tavaramääräinen tilaaminen päivittäin kuormittaa ympäristöä turhaan. Huolellisella suunnittelulla autoliikenne on vähentynyt merkittävästi. Tämä vaikuttaa kuljetusten aiheuttamiin hiilidioksidipäästöihin.
Jätteiden huolellinen lajittelu on jo vuosia ollut itsestäänselvyys. Kaatopaikalle vietävän sekajätteen määrää on samalla merkittävästi laskettu. Ravintola lajittelee sekajätteen vähentämiseksi biojätteet, uudelleen hyödynnettävän pahvin ja paperin sekä metallin ja lasin. Jokaiselle on omat kierrätysastiat. Kierrätettävän jätteen uudelleenkäyttö supistaa niiden valmistuksessa tarvittavan energiatarvetta.