Siirry sisältöön

Laukaan Ekokoulu: Koulu sadaksi vuodeksi sadalle oppilaalle

Uuteen aluekyläkouluun Laukaan Vuonteelle yhdistetään vuoden 2018 syksyksi Savion, Tarvaalan ja Vuonteen kyläkoulut. Tavoitteena on tehdä ekologisesti kestävä puukoulu reilulle sadalle oppilaalle sadaksi vuodeksi. Kolmen paikallisen alakoulun lisäksi tiloihin tulee esikoulu ja päiväkoti.

Viimeistelyvaiheessa oleva koulu on rakennettu massiivipuusta. Rakennuksen runkomateriaalivaihtoehtoja tutki hankesuunnitteluvaiheessa VTT. Lopulta ratkaisuksi valittiin ristiin laminoidut massiivipuuelementit eli CLT-elementit. NCC Buildingin projektipäällikkö Tapio Mattilan mukaan Ekokoulun massiivipuuelementit on toimittanut Hoisko.

Suomalaista puuta kestävästi hoidetuista metsistä

Hoisko hankkii kaiken käyttämänsä puun kestävästi hoidetuista suomalaisista metsistä. Puiden alkuperä on kasvupaikkakoordinaattien tarkkuudella jäljitettävissä PEFC-sertifioinnin mukaisesti. Kasvava puu sitoo ilmasta hiilidioksidia. Yksi kuutiometri CLT- levyjä sisältää tuotantoprosessin jälkeen edelleen 676 kg hiilidioksidia. HOISKOn CLT-levyjen vuosituotanto on noin 40 000 m3, mikä vastaa 27 000 tonnia talteen otettua hiilidioksidia. Ristiinlaminoinnilla voidaan hyödyntää myös puutavara, jossa on pieniä virheitä, ilman että se heikentää valmiin CLT- tuotteen laatua. Siten pienennetään hukkamateriaalin syntyä.

Ekokouluhankkeessa painotetaan paitsi ekologista rakentamista ja koulukuljetuksia, myös lähiruokaa ja tilojen monikäyttöisyyttä. Koulu on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2018, päiväkoti ehkä hieman aikaisemmin.

Ekokoulukonseptin tavoitteena on kehittää innovatiivinen kiertotalouteen ja lähipalveluihin perustuva tulevaisuuden kyläkoulumalli, jossa yhdistyvät terve ja kestävä rakennus, kestävästi tuotettu energiahuolto (lähienergia), lähiruoka ja -liikenne sekä pedagogisen edelläkävijyyden vaatimat tilaratkaisut. Tilasuunnittelussa on huomioitu uuden opetussuunnitelman vaatimukset tilatarpeisiin eli perinteisistä luokkahuoneista siirrytään kohti muunneltavia tilaratkaisuja ja monitoimitiloja. Avoin oppimisympäristö motivoi uudenlaiseen kokemuksellisuuteen ja viihtyisien tilojen tarkoituksena on lisätä yhteisöllisyyttä koko kylällä.

Laukaan Ekokoulussa aiotaan käyttää uusiutuvaa energiaa, mahdollisesti biokaasua tai puupellettiä. Tontti sijaitsee pohjavesialueella, joten esimerkiksi maalämpöä alueelle ei voida rakentaa.

Lisätietoja:
ekokoululaukaa.blogspot.fi


Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018