Siirry sisältöön

Sähköauton valinta ja käyttö

Työsuhdeautot ja ympäristövastuu

Sähköinen työsuhdeautoilu osana organisaation ympäristövastuullisuutta

Monelle työnantajalle sähköiset työsuhdeautot ovat tärkeä osa laajempaa ympäristövastuullisuuden ohjelmaa ja tavoitteita. Yrityksen kestävät arvot liikkumisessa voivat olla tärkeitä myös osaavia työntekijöitä rekrytoitaessa, ja ne voivat heijastaa myös asiakkaiden vaatimuksia tai odotuksia.

Sähköauton ympäristövaikutuksista on syytä eritellä auton valmistuksesta aiheutuvat päästöt sekä auton käytöstä aiheutuvat päästöt. Valmistuksen aikaiset päästöt ovat sähköautolla jonkin verran polttomoottoriautoa suuremmat. Tämä johtuu pääosin akkujen valmistuksesta.

EU:n keskimääräisellä sähköllä ladattuna sähköauton elinkaaripäästö on kuitenkin noin puolet polttomoottoriautoon nähden ja neljäsosa, mikäli autoa ladataan hiilineutraalisti tuotetulla eli  uusiutuvilla energialähteillä ja ydinvoimalla tuotettua sähköä. Itse auton valinnan lisäksi onkin tärkeää varmistaa myös lataamisen käytännön järjestelyjen toimivuus ja lataamisessa käytetyn sähkön alkuperä.

Mikäli vapaan autoedun työsuhdeautoina suositaan ladattavia hybridejä, on työnantajan hyvä tukea latausmahdollisuuksia myös työntekijän kotona. Mikäli kotilatausmahdollisuutta ei tarjota, on riskinä, että autolla ajetaan useimmiten polttomoottorilla.

Suomessa käytetystä sähköstä uusiutuvilla energiamuodoilla katetaan noin 52 % kaikesta sähkön tarpeesta ja fossiilisilla polttoaineilla sekä turpeella 14 %. Ydinvoiman osuus on 34 %. Maailmanlaajuisesti tilanne ei kasvihuonekaasujen osalta ole vielä yhtä hyvä.

Työpaikalle kannattaa sähköyhtiöltä tilata uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä tai investoida esimerkiksi omaan aurinkosähkötuotantoon. Kotilatauksessa työnantaja ei voi kuitenkaan edellyttää vihreän sähkön käyttöä, sillä kiinteistön sähköliittymän haltija vastaa omasta sähkösopimuksestaan.

Yritys voi kuitenkin tukea autoilijaa vihreään valintaan esimerkiksi hyväksymällä maksun sähkön kWh-hinnan mukaan riippumatta energiantuotantomuodosta. Julkisessa latauksessa on mahdollista suosia palveluntarjoajia, jotka tarjoavat vihreää sähköä autojen lataukseen.

Työpaikkalatauksen voi tarjota myös muulle henkilöstölle kuin työsuhdeautoilijoille ilman verotusarvovaikutusta. Sähköistä liikkumista voikin tukea tarjoamalla auton latauksen kaikille työntekijöille. Myös toimistorakennusten ja asiakastilojen pysäköintipaikoille investoitavilla asiakaslatauspaikoilla on mahdollisuus kannustaa sähköautoiluun.


Sivua päivitetty viimeksi 13.3.2024