Siirry sisältöön

Sähköauton valinta ja käyttö


Sähköautoillen – arjen älykäs sähköautoilu

Miksi sähköautoilusta kannattaa kiinnostua?

Sähköauto on hyvä vaihtoehto omaksi ajoneuvoksi, jos autolle on latausmahdollisuus kotona ja päivittäiset ajomatkat sopivat auton toimintamatkaan. Ladattavan auton käyttökustannukset ovat edulliset ja tavanomainen matka riittää useimpien kotitalouksien tarpeisiin mainiosti.

Sähköautoilussa tulee kuitenkin ottaa huomioon lataustarve ja matkaan liittyvät rajaukset. Auton lataaminen ei ole yhtä nopeaa kuin polttomoottoriauton tankkaus, ja julkisessa latausverkostossa on vielä katvealueita.

Sähköautojen suosio kasvussa

Sähköautot ovat pysyvä osa autovalikoimaamme, ja ladattavien autojen osuus ensirekisteröinneistä on kasvanut kiihtyvästi viime vuosina. Suosion arvioidaan jatkavan kasvuaan lähivuosina mallivalikoiman laajentuessa, sähköautojen hintojen alentuessa ja latausmahdollisuuksien kehittyessä.

Sähköautoista ei synny pakokaasupäästöjä liikenteessä ja ne ovat energiatehokkaita. Käyttökustannukset ovat huomattavasti alemmat kuin polttomoottoriautoilla, joten sähköauto on paljon ajavalle edullinen valinta.

Sähköautojen mallivalikoima laajenee nopeasti

Jo nyt lähes kaikilla valmistajilla on tarjolla sähköautoja eri kokoluokissa. Mallivalikoima on tällä hetkellä laajin keskikokoisten ja suurten katumaasturien luokassa, mutta myös edullisempiin pienten ja keskikokoisten autojen kokoluokkiin on tulossa enemmän tarjontaa.

Sähköautojen, ja erityisesti akkuteknologian, arvioidaan kehittyvän tasaisesti, mikä parantaa ladattavien autojen käyttöominaisuuksia, energiatehokkuutta ja toimintamatkaa. Akkuteknologiassa kehitys etenee mallisukupolvittain, kuten ajoneuvotekniikassa yleensäkin.

Ensi vuosikymmenellä osaksi valikoimaa voivat nousta myös sähköistä voimalinjaa käyttävät vety- eli polttokennoautot. Nämä soveltuvat erityisesti suurempiin ja raskaampiin automalleihin ja pitkille ajomatkoille.


Liikenne- ja viestintäministeriö on vuonna 2021 julkaissut Fossiilittoman liikenteen tiekartan. Se on periaatepäätös liikenteen kasvihuonekaasujen vähentämisestä. Yhtenä keinoina tavoitteen saavuttamisessa on liikenteen sähköistyminen. Muita keinoja ovat muun muassa liikenteen tehostaminen, etätyön lisääminen sekä muiden vaihtoehtoisten polttoaineiden käytön edistäminen.

Tiekartan taustalla on muun muassa vuonna 2015 solmittu Pariisin ilmastosopimus, jonka mukaan maapallon keskilämpötilan nousu tulee rajata 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan nopeita ja merkittäviä päästöleikkauksia kaikilla yhteiskunnan sektoreilla.

Sähköautoilun kannalta merkittävä toimenpide on latausmahdollisuuksin rakentamisen tukeminen. Tukea jaetaan taloyhtiöihin latauspisteisiin sekä latausmahdollisuuksiin työpaikoilla ja julkisissa tiloissa. Toinen toimenpide liittyy autokannan uudistumiseen. Tätä varten täyssähköautoille myönnetään edelleen hankintatukea.

Latausmahdollisuuksia pyritään lisäämään myös tekemällä julkisten latauspisteiden käyttäminen mahdollisimman helpoksi. Tähän velvoittaa myös EU:n energiamarkkinadirektiivi.

Sähköauton latausmahdollisuuksien rakentamisen velvoittaa osaltaan myös lainsäädäntö. Uusiin sekä tietyissä tapauksissa myös korjattaviin asuinrakennuksiin on rakennettava valmius latauspisteiden vaatimien johdotuksien asentamiselle. Muihin kuin asuinrakennuksiin taas on rakennettava muutamia valmiita latauspisteitä valmiuden lisäksi. Tämäkin laki perustuu direktiiviin ja sen tarkoituksena on lisätä mahdollisuuksia sähköauton lataamiseen.

Tiekartan mukaan työsuhdeautojen verotusta uudistetaan siten, että verotus ohjaisi valitsemaan työsuhdeautoksi joko täyssähköauton tai vähäpäästöisen auton. Tavoitteena on, että lähivuosina työsuhdeautokäytöstä vapautuisi markkinoille merkittävä määrä kohtuuhintaisia, vähän käytettyjä vähäpäästöisiä ajoneuvoja.




Tutustu sähköautoiluun

Sähköauton valinta

Mietitkö, millainen ladattava auto sinulle sopii? Kuinka paljon sähköauto ja sen lataaminen maksavat? Voiko sähköauton hankkia käytettynä?

Sähköauton lataus

Sähköauto on hyvä ladata aina, kun se on pysäköitynä pitempään. Kotilatauksen lisäksi myös matkalla tarvitaan virtaa - selvitä latausmahdollisuudet ajoreittien varrelta.

Sähköauton toimintavarmuus ja talviolosuhteet

Toimiiko sähköauto luotettavasti Suomen talvessa? Voinko itse vaikuttaa auton toimintamatkaan? Miten suuri riski akkupalo on?

Sähköauton tekniikka ja akku

Millaista sähköautolla on ajaa? Kuinka kauan auton akku kestää? Mitä tekniikasta pitää tietää?

Sähköauton huolto ja katsastus

Sähköautojen huoltotarve on vähäisempi kuin polttomoottoriautojen, mutta asiantuntijan tekemät määräaikaishuollot kuuluvat ohjelmaan.

Sähköauto työsuhdeautoksi

Yritykset voivat huomioida sähköisen liikenteen kehityksen autopolitiikassaan erilaisilla tavoilla. Työnantaja voi esimerkiksi investoida omassa kalustossaan sähköisiin ajoneuvoihin tai tarjota työntekijöilleen työsuhdeauton joko vapaana autoetuna tai käyttöetuna.

Latauspisteet taloyhtiöihin

Sähköautoilun yleistyessä taloyhtiöiden parkkipaikkoja varustetaan latauspisteillä. Tutustu, miten latauspistehanke kannattaa toteuttaa.

Ympäristö ja kierrätys

Autoilusta syntyy aina ympäristövaikutuksia, sähköautoissa vaikutukset painottuvat tuotantoon ja vähemmän käyttöön. Kierrätyksestä on aina huolehdittava.

Sähköautoilun ABC

Pieni sanakirja ladattavista autoista, tekniikasta ja latauksesta.

Tekijät ja materiaalit

Sähköautoillen.fi-tietoaineisto on yli 30 asiantuntijaorganisaation yhteistyön tulos.


Sivua päivitetty viimeksi 23.10.2024