Siirry sisältöön

Yleisimpiä huomioita energiaremontteihin

Tälle sivulle on koottu yleisimpiä huomioita liittyen pientalojen energiaremontteihin.

Koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtoon siirtyminen parantaa merkittävästi asumisolosuhteita ilmanvaihdon hallittujen virtaamien, lämmöntalteenoton ja esilämmitetyn tuloilman ansiosta. Suunnittelussa, toteutuksessa ja käyttöönotossa on varmistettava ilmanvaihdon tasapainotus haitallisten paine-erojen välttämiseksi sekä kanavistojen hyvä eristys energiahukan ja kondenssiongelmien välttämiseksi. Myös rakennuksen ilmanpitävyyteen on hyvä kiinnittää huomiota ja parantaa ilmanpitävyyttä mahdollisuuksien mukaan ilmanvaihtoremontin yhteydessä. Ilmanvaihtokoneen hankinnassa on suositeltavaa panostaa laitteiston hyviin ohjausmahdollisuuksiin ja lämmöntalteenoton hyvään hyötysuhteeseen.

Lämmöntalteenotosta huolimatta energiakustannukset eivät käytännössä välttämättä pienene siirryttäessä painovoimaisesta koneelliseen ilmanvaihtoon, koska ilmanvaihtomäärät paranevat (kasvavat) runsaasti painovoimaiseen ilmanvaihtoon nähden ja lisäksi ilmanvaihtokoneen puhaltimet ja mahdollinen jälkilämmitysvastus kuluttavat jonkin verran sähköä. Koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtoon siirtyminen onkin ennen kaikkea asumisolosuhteita parantava investointi.

Lisätietoja ilmanvaihdon uudistamisesta koneelliseksi tulo- ja poistoilmanvaihdoksi:
Koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtoon siirtyminen (Energiatehokaskoti.fi)



Automaatiolla voidaan parantaa energiatehokkuutta, madaltaa kulutushuippuja ja siirtää sähkönkulutusta pois kalleimpien tuntihintojen ajalta. Esimerkiksi kotona-pois kytkimellä saadaan koti poissaolon ajaksi helposti energiaa säästävään tilaan, jossa voidaan mm. madaltaa automaattisesti ilmanvaihdon tasoa ja sisälämpötilaa sekä sammuttaa sisävalaistus. Myös lieden automaattinen katkaisu on usein kytketty tähän.

Automaatiolla voidaan myös esimerkiksi painottaa lämmitystä edullisempien sähkön tuntihintojen aikaan. Tällöin puhutaan kulutusjoustosta.

Lisätietoja:
Sähkön kulutusjousto



Älytermostaatteja on saatavilla niin huonekohtaiseen sähkölämmitykseen kuin vesikiertoiseen lämmitykseen. Älytermostaatteihin voidaan ohjelmoida lämmönjakojärjestelmän tavoittelemat sisälämpötilat kellonaika- ja viikonpäiväkohtaisesti oman viikkorytmin mukaisesti. Esimerkiksi yöajaksi voidaan säätää automaattisesti matalampi sisälämpötila, mikä säästää energiaa. Tästä on suurin hyöty taloissa, joiden rakenteet eivät varaa paljoa lämpöä ja huoneet viilenevät suhteellisen nopeasti lämmitysjärjestelmän lämmöntuoton vähentyessä.



Rakennuksen alkuperäinen sähkökeskus kannattaa uusia tarpeenmukaiseksi, kun sulakepaikat eivät riitä esimerkiksi lämmitysmuutoksen toteutukseen. Samalla kannattaa huomioida tarvittavat sulakepaikat esimerkiksi tulevalle sähköauton latauspisteelle ja aurinkosähköjärjestelmälle.

Alkuperäistä sähköjärjestelmää voidaan uusia ja parantaa myös esimerkiksi huoneiden pintaremonttien yhteydessä. Lisäpistorasiat parantavat asumisen laatua ja huonokuntoisten pistorasioiden uusiminen parantaa sähköturvallisuutta. Jos sähköjohdotukset on putkitettu, niitä voidaan uusia purkamatta seinärakenteita.



Aurinkosähköjärjestelmän lupatarve vaihtelee kunnittain, mutta yleisimmin toimenpidelupaa ei tarvita, jos paneelit asennetaan katolle katon lappeen suuntaisesti. Jos katolle on suunnitteilla lähivuosina kattoremontti, se kannattaa toteuttaa ennen paneeleiden asentamista.

Aurinkosähköjärjestelmän mitoitetaan sähkönkulutuksen perusteella huomioiden tulevat tiedossa olevat päiväaikaiseen sähkönkulutukseen vaikuttavat merkittävät muutokset (esimerkiksi siirtyminen lämpöpumppulämmitykseen, sähköauton hankinta, tai ilmalämpöpumpun hankinta viilennyskäyttöön). Ennen aurinkosähköjärjestelmän liittämistä sähköverkkoon tarvitaan sähköverkkoon liittämislupa sähköverkkoyhtiöltä ja sähköverkkoon myytävälle sähkölle on oltava ostaja.

Lisätietoja:
Aurinkosähköä kotiin -sivusto



Helpoin keino parantaa talon ilmanpitävyyttä on uusia vanhat heikkokuntoiset ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Ilmanpitävyys voi olla heikko myös ikkunan karmien ympärillä, joten myös tämä kannattaa tarkastaa.

Jos seinärakenteen eristys on heikko ja ilmanpitävyys huono, voidaan joissain seinärakenteissa vetoisuuden ja lämmönkulutuksen vähentämiseksi uusia vanhan sisäseinän levytykset paremmin eristäviksi ja tiivimmiksi esimerkiksi ikkunaremontin yhteydessä.

Seinärakenteita uusittaessa on aina tärkeää konsultoida alan asiantuntijaa ennen uudistuksen toteutusta. Samalla on luontevaa toteuttaa uudistuksia myös sähköjärjestelmään niissä osissa, joissa seinärakenteita puretaan.

Rakennuksen ilmanpitävyyden parantuminen voidaan haluttaessa todentaa ilmanpitävyysmittauksella, jolloin siitä saatava energiankulutuksen pieneneminen voidaan huomioida myös rakennuksen laskennallisessa E-luvussa.

Lisätietoja:
Ovien ja ikkunoiden tiivistysohjeet



Latauslaitteen hankinnassa kannattaa panostaa sen älykkyyteen. Älykäs latauslaite mittaa talon sähkönkulutusta ja säätää latausvirtaa sen mukaan. Kun muuta kulutusta on vähän, latauslaite lataa sähköauton akkua suuremmalla teholla ja toisinpäin kun muuta kulutusta on enemmän. Toisinaan sulakekokoa voidaan joutua silti kasvattamaan.

Lisätietoja sähköauton latauksesta ja latauslaitteen hankinnasta Motivan arjen älykäs sähköautoilu -sivulta:
Sähköauton lataus



On hyvä tiedostaa lainoitukseen liittyen, että lämmitysmuutos kustannustehokkaampaan lämmitystapaan ja energiatehokkuusinvestoinnit pienentävät omakotitalouden riskitasoa rahoittajan silmissä, jolloin rahoitus esimerkiksi ns. vihreänä lainana voi olla helpommin saatavilla. Toisinaan säästyvillä energiakustannuksilla voidaan rahoittaa kokonaan kohtuullisen pituisen lainan takaisinmaksu.


Vanhan huonokuntoisen patteriverkon uusiminen on tehokas toimenpide lämmönjaon toimivuuden parantamiseksi ja lämmönjaon lämpötilatason alentamiseksi. Radiaattoreita (lämmityspattereita) uusittaessa voidaan valita erityisesti lämpöpumppukäyttöön soveltuva matalalämpöisellä vedellä toimiva radiaattorimalli.

Useimmiten radiaattoreiden tai koko verkoston uusimista lämpöpumppulämmitykseen siirryttäessä ei tarvitse tehdä, mutta uusimista kannattaa harkita tapauskohtaisesti. Patteriverkon lämpötilalla on huomattava merkitys lämpöpumpun toiminnalle ja tehokkuudelle.

Vaihtoehtona voi olla myös patterilämmityksen muuttaminen vesikiertoiseksi lattialämmitykseksi, mikäli asunnossa tehdään samalla remonttia, jossa lattiapinnat avataan. Lattialämmityksessä verkossa kiertävän veden lämpötila alenee vielä enemmän kuin radiaattorit uusimalla, mikä parantaa lämpöpumpun hyötysuhdetta.

LVI-suunnittelijan käyttäminen lämmitysverkon uusimisessa on suositeltavaa soveltuvan mitoituksen ja toimivan kokonaisuuden varmistamiseksi.



Sivua päivitetty viimeksi 17.10.2024