Siirry sisältöön

1980-luvun sähkölämmitteisen pientalon energiaremontti

Seuraavassa on esimerkki korjaussuunnitelmasta, jossa parannetaan 1980-luvulla rakennetun vesikiertoisella sähkölämmityksellä (yösähkövaraaja) varustetun talon energiatehokkuutta ja lisätään uusiutuvan energian käyttöä.



Huomioita 80-luvun esimerkkikohteen korjaussuunnitelmaan

  • Katon uusinnan yhteydessä räystäspituudessa on varauduttava julkisivun lisäeristämisen vaikutukseen. Kohteessa katon rakenne on sellainen, että yläpohjan lisäeristäminen on vaikeaa.
  • Ikkunoiden uusiminen vaikuttaa uuden lämmitystavan mitoitukseen, mikä puoltaa uusimisen ajoittamista lämmitysmuutoksen yhteyteen. Samalla investointi uusiin ikkunoihin pienentää rakennuksen korjausvelkaa ja parantaa asumisolosuhteita. Ikkunoiden uusimisen taloudellinen kannattavuus riippuu kuitenkin merkittävästi myös ikkunoiden jäljellä olevasta käyttöiästä, joka vaihtelee paljon kohdekohtaisesti muun muassa rasitusolosuhteiden ja tehtyjen huoltojen perusteella. Puuikkunoiden tekninen käyttöikä voi olla esimerkiksi 50 vuotta.
  • Julkisivuremontin yhteydessä toteutettavan lisäeristämisen taloudellinen kannattavuus jää tässä tapauksessa heikoksi, koska energiankulutusta on jo pienennetty voimakkaasti muilla toimenpiteillä. Vaikka lisäeristämistä ei toteutettaisi, rakennuksen ilmatiiveyttä voidaan parantaa julkisivuremontin yhteydessä.



Sivua päivitetty viimeksi 15.2.2024