Astianpesussa merkittävä mahdollisuus energiansäästöön
Keittiössä käytetystä vedestä kuluu astianpesuun noin 80 prosenttia. Astianpesun osuus ammattikeittiöiden sähkönkulutuksesta on keskimäärin 40 prosentin luokkaa.Seuraa veden, energian ja pesuaineiden kulutusta
Vedenkulutuksen ja lämpötilan seuranta antaa konkreettista kulutustietoa säästötavoitteiden seurantaan. Myös pesu- ja huuhteluaineen kulutusta kannattaa seurata. Tätä varten laitteet on varustettava kulutusmittareilla. Hukkakulutuksen välttämiseksi koneisiin kytketään virta vasta sitten, kun astianpesu aloitetaan – ei aamulla ensimmäisenä.Huomio elinkaarikustannuksiin
Laiteinvestoinnin osuus on pieni astianpesun kokonaiskustannuksista. Astianpesun kokonaiskustannuksista hankintahinta on vain 20 prosenttia ja käyttökustannukset peräti 80 prosenttia, joista suurin erä on työvoimakustannukset.Vinkit energiatehokkaampaan astianpesuun:Huoltodiagnostiikka:
- Kaikissa astianpesukoneissa on oltava laiteviasta ilmoittava
huoltodiagnostiikka. Se lisää käyttö- ja huoltovarmuutta ja vähentää
hukkakulutusta.
- Varaa aikaa työntekijöiden perehdytykseen ja koulutukseen.
- Seuraa, että laitteita käytetään energiatehokkaasti ja oikeilla ohjelmilla.
- Varusta kone pesuaineen, huuhteluaineen sekä vedenkulutuksen mittareilla ja seuraa kulutusta.
- Valitse kori astiatyypin mukaan.
- Pese vain täysiä koreja.
- Älä esipese astioita ennen konepesua, mutta poista ruoantähteet. Likaisiksi kuivuneet astiat kannattaa liottaa ennen pesua.
- Seuraa pesu- ja huuhtelulämpötiloja.
- Vaihda vesi tarvittaessa ainakin koneen ensimmäisestä pesualtaasta.
- Huolehdi koneen peruspuhdistuksesta, puhdista myös pesuverhot.
- Pidä patapesukoneissa luukut kiinni pesujen välissä, jotta lämpö säilyy.
- Poista vain irtolika ennen raepesua.
- Seuraa tiivisteiden kuntoa sekä pesu- ja huuhteluaineen kulutusta.