Siirry sisältöön

Lämmitysverkoston perussäätö

Energiankäytön kannalta lämmitysverkon epätasapaino ja suuret lämpötilaerot rakennuksen eri osissa aiheuttavat turhan kulutuksen lisäksi huonot sisäolosuhteet. Rakennuksen lämmitys- eli patteriverkoston perussäädössä vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä säädetään toimimaan suunnitellulla tavalla. Perussäädöllä varmistetaan, että vesi kiertää verkon jokaisen lämmityspatterin kautta ja lämmitys jakautuu tasaisesti rakennuksen eri osissa.

Hyvin säädetyn ja tasapainossa olevan lämmitysverkoston ansiosta kiinteistön tilojen lämpötila pysyy lämmityskaudella tasaisena ja käyttäjien viihtyvyys paranee.

Patteriverkon perussäätö parantaa viihtyvyyttä ja voi myös alentaa kustannuksia

Motivan arvioiden mukaan oikein tehdyllä perussäädöllä voidaan saavuttaa jopa 10–15 prosentin säästö energiankulutuksessa. Saavutettavien säästöjen määrä riippuu kuitenkin paljon kiinteistön lämmitysolosuhteiden lähtötilanteesta. Jos liian korkeaa huonelämpötilaa lasketaan yhdellä asteella säästyy keskimäärin viisi prosenttia esimerkiksi asuinkerrostalon lämmityskustannuksista. Vaikka lämpötilaa ei voisikaan laskea, perussäädön avulla varmistetaan viihtyvyys ja tasainen lämpötila koko talossa.

Perussäädön tarve riippuu myös muista rakennuksessa toteutettavista korjauksista ja uudistuksista.

Luvanvaraisissa ulkovaippaan eli ulkoseiniin, ikkunoihin ja kattoon tai ilmanvaihtojärjestelmään kohdistuvissa korjaushankkeissa määräykset edellyttävät varmistamaan ilmanvaihdon ja lämmityksen oikean ja energiatehokkaan toiminnan, jolloin myös patteriverkoston perussäätö on yksi tarkasteltava asia.

Esimerkki patteriverkon perussäädöstä palvelukiinteistössä

Koulukiinteistö Turussa, Ruiskatu:
Turkulainen ammattikorkeakoulu säästi rahaa

Turun terveydenhoidon ammattikorkeakoulussa käynnistettiin vuonna 2013 lämmitysjärjestelmän korjaustyö, joka yhteydessä uusittiin linjasulku-, linjasäätö- sekä patteriventtiilit ja tehtiin lämmitysjärjestelmän perussäätö.

Kiinteistössä oli jo aiemmin vuonna 2004 tehty ilmanvaihdon saneeraus, jossa poistoilman lämpö otetaan talteen ja käytetään tuloilman lämmitykseen. Tämän jälkeen lämmitysjärjestelmää ei kuitenkaan säädetty.

Turun Kiinteistöliikelaitoksen edustajan mukaan lämmitysjärjestelmän korjaukset ja säädöt olisi pitänyt toteuttaa jo aiemmin, sillä ilmanvaihdon saneerauksen jälkeen lämmityksen tasapainotusta ei tehty. Hanke oli heidän mukaansa huomattavan kannattava; tulokset hyvät, jopa erinomaiset.

Erinomaiset säästöt

Lämmitysverkoston perussäädön yhteydessä säädettiin lämmitysjärjestelmän veden virtaamia niin, että lämmitysjärjestelmään menee oikeanlämpöistä vettä. Säädön ansiosta kaukolämmön kulutus väheni huomattavasti.

Samalla kaikkiin lämmityspattereihin vaihdettiin termostaattiset patteriventtiilit, jotka reagoivat luokkahuoneissa olevista ihmisistä, valaisimista ja sähkölaitteista tulevaan lämpöön ja säätävät lämmitystä niiden mukaan.

Lämmitysjärjestelmän perussäädölle tuli hintaa 68 000 euroa, mutta samalla säästettiin roimasti lämmitysenergiaa. Vuosittain energiaa säästyi perussäädön ansiosta 614 MWh, eli urakka maksaa itsensä takaisin kahdessa vuodessa. Perussäätö olisi kannattanut toteuttaa kohteessa jo aiemmin, mutta Kiinteistöliikelaitoksen mukaan saavutetut säästöt olivat erittäin hyvät. Lämmityksen säätö tulisi ehdottomasti toteuttaa esimerkiksi ilmanvaihdon saneerauksen jälkeen.

Turun terveydenhoidon ammattikorkeakoulu ja ammatti-instituutti

  • Rakennettu 1979, laajennettu 1988.
  • Rakennuksen lämmitetty nettopinta-ala 98 900 m2.
  • Lämmitysjärjestelmän perussäätö tehtiin vuonna 2013.
  • Perussäädön jälkeen lämmitysenergian säästö oli 613 MWh, eli 17 %.
  • Urakan hinta oli 68 119 euroa ja takaisinmaksuaika 2 vuotta.

Sivua päivitetty viimeksi 4.3.2024