Siirry sisältöön

Ammattikeittiön energiatehokkaat hankinnat

Hankittaessa laitteita ammattikeittiöihin on tärkeää vertailla laitteiden päivittäisiä käyttökustannuksia ja energiankulutusta. Hankintahinnaltaan edullinen laite ei välttämättä ole energiatehokkain. Kannattaa myös arvioida, millaiselle kapasiteetille laite hankitaan.

Elinkaarikustannusten laskenta

Esimerkkinä astianpesu:
  • tilaajan määrittämä käyttöikä
  • käyntiaika/vrk
  • toimintapäivät/vuosi
  • kontaktiaika (aika astian kastumisesta tuorevesihuuhteluun, DIN 10510-normin 120 sekuntia täyttää sairaala-astianpesun hygieniatason tunnelikoneilla)
  • allastäyttöjen määrä/vrk
  • pestävien korien lukumäärä/vrk
  • sähkön hinta €/kWh
  • kylmän ja kuuman veden hinta €/m3
  • pesu- ja huuhteluaineen hinta €/kg tai €/l sekä annostelu (g tai ml/l)



Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2024