Siirry sisältöön
Jospak

Jospak – vähemmän muovia ruokapakkauksissa

Valmisruokien vuokapakkaukset valmistetaan yleensä muovista. Elintarvikkeiden pakkaamisessa tärkeintä on turvallisuus ja ruokahävikin minimointi, ja näissä muovi on ominaisuuksiensa vuoksi erittäin hyvä materiaali kosteiden ja rasvaisten elintarvikkeiden pakkausmateriaalina. Muovijäte on kuitenkin globaali ongelma roskatessaan luontoa. Maailmalla kehitetään kaiken aikaa uusia ratkaisuja roskaantumisongelman ratkaisemiseksi. Suomalainen Jospak on kehittänyt materiaalitehokkaan ratkaisun, jossa käytetään jopa 85 prosenttia vähemmän muoviraaka-ainetta kuin perinteisessä muovirasiassa.

On arvioitu, että alle kolmasosa maailmassa käytetystä muovista kierrätetään tai hyödynnetään energiana. Suomessa jätehuolto ja kierrätys on järjestetty hyvin eikä orgaanista jätettä ole viety kaatopaikoille vuoden 2016 lakimuutoksen jälkeen. Kuitenkin suurin osa maailmassa käytetyistä muovipakkauksista päätyy kaatopaikoille tai pahimmassa tapauksessa luontoon. Vaikka muovi soveltuu hyvin ruokien pakkaamiseen, on maailmanlaajuinen, roskaantumisesta aiheutunut muovikeskustelu vauhdittanut materiaalitehokkuutta muovien käytössä. Pakkausteollisuudessa kehitetäänkin uusia teknisiä ratkaisuja muovin käytön vähentämiseksi sekä uusiutuvista materiaaleista valmistettujen ja kierrätettävien pakkausvaihtoehtojen lisäämiseksi.

Suomalaisen Jospakin ratkaisu maailman ruokateollisuudelle on minimoida käytettävän muovin määrä. Jospak Oy toi vuonna 2018 markkinoille uudenlaisen elintarvikevuoan, jossa tarvitaan jopa 85 prosenttia vähemmän muovia kuin perinteisissä muovivuoissa. Vuoka on valmistettu yhdistelmämateriaalista, josta suurin osa on uusiutuvaa materiaalia, kartonkia. Barrieerimateriaalina on ohut muovikalvo.

Jospakin kehittämässä vuoassa on yhdistetty muovin ja kartongin parhaat ominaisuudet. Vuoka on muotoiltu kartongista, joka on helposti kierrätettävissä oleva materiaali. Kartonkimateriaalin käyttö tekee vuoan rakenteesta tukevan. Käytettävän kartongin valmistuksessa käytetään neitseellistä kuitua elintarvikekelpoisuuden ja tuoteturvallisuuden takaamiseksi.

Muotoiltuun kartonkivuokaan kiinnitetään sisäpuolelle ohut, mutta barrieeriominaisuuksiltaan korkealaatuinen muovikalvo, joka säilyttää ja suojaa vuokaan pakatun elintarvikkeen.

Ulkoasultaan pakkaus näyttää ja tuntuu kartonkipakkaukselta. Kartonkimateriaaliin on myös helppo painattaa tarvittavat brändielementit ja tuotetiedot. Pakkaus on materiaalitehokas, koska sen käytössä ei tarvita enää erillisiä kartonki- tai muovisleevereitä, kun kaikki tarvittava tuoteinformaatio voidaan painaa suoraan pakkauksen kartonkiin. Pakkaus vähentää siis pakkausmateriaalien tarvetta kokonaisuudessaan.

Jospakin vuokaa voi käyttää olemassa olevilla pakkauslinjastoilla ja -koneilla eli sen käyttöönotto ei vaadi uusia koneinvestointeja. Vuoan geometria mahdollistaa eri kokojen valmistamisen ja tarjolla onkin useita standardikokoja vastaavia vuokia. Tarvittaessa voidaan räätälöidä myös asiakaskohtaisia ratkaisuja.

Yhdistelmämateriaalista valmistettuun vuokaan voi pakata monenlaisia elintarvikkeita, kuten lihaa, kalaa, valmisruokia tai -salaatteja. Vuoka soveltuu myös suojakaasupakkaamiseen.

Käytön jälkeen pakkaus on helppo kierrättää. Muovikalvon saa helposti sormin vetämällä irti kartongista. Irrotuksen jälkeen molemmat materiaalit voi kierrättää erikseen oikeassa jakeessa: kartongin kuitukeräyksessä ja kalvon muovipakkausjätteen joukossa.

Innovaatio on kaupallistettu vuonna 2018 ja se on käytössä esimerkiksi Poutun ja HKScanin lihatuotteissa. Jospak kehittää parhaillaan tuotantoteknologiaa skaalautuvaksi ja laajentaa tuotantoa Forssassa vastaamaan kasvavaan kysyntään. Kysynnän kasvaessa Jospak laajentaa tuotantokapasiteettiaan.

Jospakin vuoka on saavuttanut menestystä pakkausalan kansainvälisissä kilpailuissa. Sille on myönnetty pohjoismainen ScanStar-palkinto vuonna 2018 ja World Packaging Organization WPO:n järjestämässä WorldStar-kilpailussa saavutuksena oli WorldStar 2019 -tunnustus. Lisäksi Jospak on ehdolla World Star Sustainability Award -erikoispalkinnon saajaksi.


Sivua päivitetty viimeksi 18.2.2019