Siirry sisältöön
K-Citymarket Easton

K-Citymarket Easton – kierrätysmuovipaalain maksoi itsensä nopeasti

K-Citymarket Helsinki Eastonissa kaupan logistiikan kierrätyskelpoinen muovi poimitaan pois energiajätteestä. Tulokset ovat olleet niin positiivisia, että K-ryhmä haluaa rohkaista myös muita kauppiaitaan aloittamaan muovinkeräyksen.

K-Citymarket Helsinki Eastonin energiajätepuristimen anti tutkittiin toukokuussa 2018 tyhjennyksen yhteydessä.

Tutkimuksessa löydettiin energiajätteeseen sopivia materiaaleja: muun muassa styroksisia kalalaatikoita, kevyitä puisia sitruslaatikoita ja muovivanteita. Joukossa oli kuitenkin myös huomattava määrä kierrätykseen kelpaavaa kirkasta kalvomuovia, jota käytetään pakkausten ja lavojen ympärillä. Lisäksi mukana oli jonkin verran kierrätykseen sopivaa pahvia.

K-ryhmän kiinteistöpäällikkö Hanna Lehmuskoski kertoo, että kauppias Mika Timonen otti tuloksista heti kopin. Kauppa hankki kierrätykseen kelpaavaa muovia varten oman muovipaalaimen.

”Lisäksi kaupassa kehitettiin hieman toimintatapoja. Henkilökunnalle ja kaikille sidosryhmille kerrottiin, missä kaupan pahvipuristin on ja miten sitä käytetään.’’

Tonnikaupalla muovipaaleja

Toukokuisissa tutkimuksissa havaittiin, että kaupan kierrätysaste oli 74 prosenttia. Mutta jo neljän kuukauden jälkeen, seuraavassa tutkimuksessa, se oli 81 prosenttia.

Lehmuskoski kertoo, että energiajakeen määrä laski samalla aikavälillä 26,7 prosenttia. Muovipaaleja syntyi neljässä kuukaudessa useita tonneja.

”Käytännössä myös kaupan jätemaksut pienenivät. Kauppias alkoi saada korvausta kierrätykseen menevästä muovijakeesta. Muovipaalain maksoi itsensä lyhyessä ajassa takaisin.”

Paljon potentiaalia

K-Citymarket Helsinki Easton sijaitsee Keskon omistaman kauppakeskus Eastonin yhteydessä. Myymälä valikoitui kohteeksi, luonnollisesti kauppiaan suostumuksella, muun muassa suuren volyyminsa takia.

”Tutkimuksen taustalla oli ylipäätänsä halu lisätä kierrätystä. Lajittelematon energiajäte on myös kaupalle kallista.”

Lehmuskosken mielestä tapauksesta on paljon opittavaa: ”Uskon, että muovin erilliskeräyksellä olisi todella paljon potentiaalia myös monissa muissa kohteissamme. Tulemme rohkaisemaan muitakin kauppiaitamme aloittamaan muovikeräyksen.”

”Kierrätyksen lisääminen on tärkeää jo senkin takia, koska monet energiajätteen vastaanottopaikat toimivat nykyään kapasiteettinsa äärirajoilla.”

K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske huomauttaa, että K-ryhmä on jo pitkään tehnyt töitä muovin kierrättämiseksi ja kertakäyttökulutuksen vähentämiseksi.

”Kiertotalouden edistäminen on koko K-ryhmän yhteinen tavoite. K-kauppojemme jätteiden lajittelun tehostaminen on osa tätä työtä.”

Kuluttajille arjen kiertotaloutta

Kauppakeskus Easton tarjoaa myös asiakkailleen mahdollisuuksia osallistua arjen kiertotalouteen. Samoin tekevät jo sadat muut K-kaupat ympäri maata.

Eastonissa on ollut noin vuoden ajan täysimittainen Rinki-ekopiste kuluttajien pakkauskierrätystä varten. Kartonkia ja muovipakkauksia varten on puristinkeräimet; lasia ja metallia varten pintakeräysastiat.

”Kauppakeskus Eastonissa keräysasteet ovat nousseet koko ajan. Myös muut K-kauppojen ekopisteet ovat hyvin ahkerassa käytössä”, Lehmuskoski kertoo.

”Kuluttajat arvostavat, kun voivat hoitaa kierrätysasiansa helposti kauppareissun yhteydessä. Ekopiste voi olla jopa vetovoimatekijä, joka tuo osaltaan väkeä kauppaan.”

Kauppakeskus Eastonin – kuten useiden muidenkin K-kauppojen – sisätiloista löytyvät omat keräyspisteet paristoille sekä pienikokoisille sähkö- ja elektroniikkalaitteille.

Työtä ruokahävikin pienentämiseksi

K-Citymarket Helsinki Easton osallistuu monien muiden K-kauppojen tavoin myös ruoka-apuun.

”Tavoitteena on, että syömäkelpoinen ruokahävikki ohjataan ruoka-apua järjestäville organisaatioille ja että bioastiaan päätyy vain sellainen ruoka, joka ei ole enää käyttökelpoista.”

K-kaupoissa on käytössä myös laputusjärjestelmä eli kun tuotteen päiväys on vanhenemassa, sitä voidaan myydä erilaisilla alennusprosenteilla. Järjestelmä on osaltaan auttanut pienentämään ruokahävikkiä.


Sivua päivitetty viimeksi 5.7.2019