Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen tulokset
Motiva vastaa sitoumuksen seurannasta ja koostaa vuosittain yhteenvedon yritysten raportoimista toimenpiteistä ja niiden tuloksista. Tälle sivulle on koottu yhteenveto viimeisimmistä tuloksista ja vuosiraportit.Sitoumuksen tulokset osoittavat, että elintarvikeala on onnistunut vähentämään ruoan tuotannon, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia yhteisellä materiaalitehokkuuden sitoumuksella. Sitoumukseen liittyneiden yritysten toimenpiteillä on edistetty luonnonvarojen kestävää käyttöä ja samalla yritysten kannattavuutta resurssien tehokkaamman käytön ansiosta.
Tulosten raportointi ja julkaisu
Sitoumukseen liittyneet yritykset raportoivat Motivalle ruokahävikin, elintarvikejätteen sekä energia- ja sekajätteen määrän vähenemän sekä niistä seuranneet kustannussäästöt ja kasvihuonekaasupäästöjen vähenemän. Yritykset sitoutuvat yhteisiin mitattaviin tavoitteisiin, mutta saavat itse valita toimet niihin pääsemiseksi.Vuoden 2022 tulokset
Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen toinen kausi (2022–2026) alkoi vauhdikkaasti. Sopimuskauden ensimmäisenä vuotena saavutettiin hyviä kestävää kehitystä edistäviä tuloksia. Toisella kaudella sitoumuksessa ovat mukana Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry. Ensimmäisenä vuotena mukaan liittyi 10 yritystä.Kustannussäästöjä yrityksille
Sitoumukseen liittyneet yritykset raportoivat yhteensä 74 toimenpidettä vuonna 2022. Vaikka suurin osa raportoiduista toimenpiteistä mitattiin laadullisin perustein, mikä tarkoitti, että emme saaneet aina yksityiskohtaista tietoa määrällisistä vaikutuksista, raportoidut toimenpiteet tuottivat kokonaisuudessaan kustannussäästöjä noin 2,45 miljoonaa euroa.Ruokahävikin vähentäminen keskeinen tavoite
Hävikin vähentäminen oli yksi tärkeimmistä tavoitteista, ja se saavutettiin keskittymällä uusiin hinnoittelumalleihin ja ruoka-avun ohjaukseen sekä hyödyntämällä dataan perustuvaa ennakointia. Elintarviketeollisuudessa keskityttiin tuotantoprosessien parantamiseen, mittaamisen kehittämiseen ja uusien tuoteinnovaatioiden käyttöönottoon, joka mahdollisti aiemmin hyödyntämättömien sivuvirtojen hyödyntämisen. Kaiken kaikkiaan ruokahävikki väheni 427 tonnia.Materiaalitehokkuuden lisääminen
Pakkausmateriaaleissa keskityttiin niiden materiaalitehokkuuden parantamiseen. Uudet pakkausformaatit, ylipakkaamisen vähentäminen ja pakkausten kierrätettävyyden parantaminen olivat keskeisiä teemoja tavoitteena tehdä pakkausmateriaaleista ympäristöystävällisempiä ja kustannustehokkaampia.Arvoketjuyhteistyö ja kuluttajaneuvonta
Laadullisissa toimenpiteissä yritykset keskittyivät muun muassa arvoketjuyhteistyöhön ja kuluttajaneuvontaan, jossa korostui tuotteiden ympäristö- ja ilmastovaikutuksista tiedottaminen.Yhteenveto
Yhteenvetona voidaan todeta, että toisen sitoumuskauden alku on käynnistynyt hyvin ja toimenpiteet ovat edistäneet kestävää kehitystä konkreettisesti. Yritykset ovat osoittaneet valmiutensa innovoida ja kehittää toimintaansa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, luoden samalla kustannussäästöjä ja vähentäen hävikkiä. Nämä tulokset ovat vahva osoitus elintarvikealan sitoutumisesta kestävään tulevaisuuteen.Vuoden 2022 tulokset pähkinänkuoressa:
|