Siirry sisältöön
SÄÄDÄ JA KÄYTÄ

Lattialämmitys

Vinkkejä lattialämmityksen tehokkaaseen käyttöön

Vältä peittämästä lattialämmitteisiä lattioita eristävillä materiaaleilla, sillä ne estävät lämmitystä, lisäävät häviöitä alaspäin ja vaikeuttavat lämmityksen säätöä ja ohjausta. Esimerkiksi mattojen tulisi läpäistä lämpöä mahdollisimman hyvin.

Säätövinkkejä:
  • Lattialämmitystä rajoitetaan sekä lattialämpötilan että huoneenlämpötilaraja-arvojen kautta.
  • Hyvä mittaus- ja säätötarkkuus termostaatilla vähentää ylilämmitystä.

Muutos yövaraavasta jatkuvatoimiseen

Yöaikaisen varaavan lämmitysjärjestelmän käyttö on ollut yleistä, koska sähköyhtiöiden yö- ja kesäkausitariffit ovat olleet selvästi edullisempia kuin päiväaikaiset tariffit. Varaavan järjestelmän käyttö on ollut edullista, mutta ei energiatehokasta.

Järjestelmän muuttaminen jatkuvatoimiseksi ja käyttö mahdollisimman matalilla lämpötiloilla on pääsääntöisesti energiatehokkaampi ja todennäköisesti myös kustannustehokkain tapa. Varaavan tai osittain varaavan lattialämmityksen kytkeminen jatkuvatoimiseksi edellyttää, että lämmitysryhmien ohjauksissa on tarkka termostaatti.

Lämmityskaapelit heti pinnan alle

Jos asuntoon on tulossa remontti, sen yhteydessä varaajan pienentäminen tai paksussa lattialaatassa olevien lämmityskaapelien korvaaminen uusilla laatan pinnalle asennettavilla kaapeleilla tuovat energiansäästöä.

Lattialämmityksen energiatehokkuuden jarruja:
  • Lattialämmityskaapelin tai vesikiertoisen lämmitysputken sijoittaminen syvälle lattiavaluun, jolloin reagointi muihin lämpökuormiin on usein liian hidasta.
  • Vedon tunteen eliminointi ikkunan läheisyydessä vaatii lisälämmitystä.

KORJAA JA VAIHDA

Lattialämmityksen termostaatin uusiminen märkätiloissa

Termostaattien vaihtaminen on helppo tapa energiankäytön tehostamiseen. Se kannattaa tehdä erityisesti huonetiloissa, joissa on jatkuvatoiminen lattialämmitys ja kivilattia, kuten kylpyhuoneissa.

Esimerkki: Termostaatin vaihto

Elvarin seurantakohteessa vuonna 1973 rakennetussa asunnossa vaihdettiin kylpyhuoneen lattialämmityksen termostaatti. Lämmitys optimoitiin aikaohjauksella.

Termostaattien uusimisella saavutetaan parhaimmillaan jopa 50 prosentin ja noin 1 000 kWh säästö vuodessa pesutilan lämmitysenergian kulutuksessa. Pesutilan lämpötila nostetaan uudella termostaatilla tarkasti viihtyvyystasolle vain tilan käytön ajaksi. Muina aikoina lämpötila on pudotettu niin alas kuin tilan ja lattiarakenteen lämpötekniset ominaisuudet, lämmitysteho ja aikaviiveet sallivat.

Termostaatin vaihtaminen – Energiansäästöä kylpyhuoneesta – Elvari-toimenpidekortti (pdf) (1.3 MB)

Sauna- ja pesuhuonetilojen lattialämmityksien ohjaustermostaattien uusiminen ja niiden oikea käyttö voi tuoda tilakohtaisesti jopa 50 prosentin säästön, joka voi tarkoittaa jopa 1 000 kWh/a.

Kylpyhuoneen lattialämmityksen termostaatti

Kylpyhuoneen lattialämmitykseen kannattaa kiinnittää huomiota, jos se on jatkuvasti päällä ja toimii suoralla sähkölämmityksellä.

Vanha lattiatermostaatti on usein energiasyöppö seuraavissa tapauksissa:
  • lämmitys on jatkuvaa ja ympärivuotista,
  • lattian pintalämpötila on korkea,
  • kaapeliteho on suuri,
  • lämmityskaapelit on upotettu syvälle betonilaattaan,
  • lattiapinnoitteet ovat kiveä,
  • alapohjan eristys on puutteellinen tai
  • talossa on koneellinen poistoilmanvaihto ja suuri vaihdettava ilmamäärä.
Noin puolessa kaikista sähkölämmitystaloista on joku näistä tilanteista. Termostaateilla on keskeinen rooli, koska niillä voidaan kompensoida monia edellä mainittujen tekijöiden vaikutuksia energiankulutukseen. Termostaattien vaihtaminen on helppo ja edullinen toimenpide, jonka voi tehdä sähkömies.

Märkätiloissa, joissa lämmityskaapeli on asennettu syvälle betonilaattaan, kannattaa aina remontoinnin yhteydessä harkita myös lämmityksen uudistamista ja sen muuttamista pinta-asenteiseksi. Lähelle pintaa, vesieristyksen alle, asennettu lämmitys on huomattavasti energiatehokkaampi kuin syvälle asennettu.



Sivun tiedot perustuvat sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarissa tutkittuun ja tuotettuun aineistoon.


Sivua päivitetty viimeksi 17.1.2023