SÄÄDÄ JA KÄYTÄ |
Huonelämpötilat, patterit ja termostaatit
Asuntojen huonelämpötilat ovat usein suositeltua korkeampia. Myös Sähkölämmityksen seurantaohjelma Elvarin seurantakohteissa lämpötilan alentaminen oleskelutiloissa 21-22 °C:een toi näkyvää säästöä sähkönkulutukseen. Eräässä kohteessa autotallin ja varaston lämpötila alennettiin 20 °C:sta 15 °C:een, mikä pienensi sähkölaskua 15 prosenttia.Sisälämpötiloja säädettäessä kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat:
- Tarkista huoneiden ja muiden tilojen sisälämpötilat.
- Jos talosi on tyhjillään, harkitse lämpötilojen pudottamista lomien ja työssäolon aikana.
- Tarkista ja tarvittaessa muuta järjestelmän säädöt talvi- ja kesäaikana.
Seuraa lämpötiloja erillisellä lämpömittarilla
Sisälämpötilojen säätäminen lisää sekä asumismukavuutta että tehostaa sähkönkäyttöä. Huonetilojen sisälämpötilojen tehokkain säätö ja tarkkailu tehdään aina erillisen lämpömittarin eikä termostaatissa olevan numeroarvon mukaisesti.Muista tarkistaa termostaatit
Varmista aina lämmityskauden alussa, että lämmitystermostaatit todella myös toimivat. Vialliset termostaatit nostavat helposti huonelämpötilaa turhaan. Jos vesipatterin venttiili on jumittunut kiinni, se voi estää patteria jopa toimimasta.Vinkkejä sisälämpötilojen säätöön:
- Tarkkaile sisälämpötiloja huoneittain lämpömittarista ja säädä tarvittaessa.
- Pidä kylpyhuoneiden ja pesutilojen ovet kiinni, koska niissä tiloissa on korkeampi lämpötila kuin muualla huoneistossa.
- Alenna sisälämpötilaa kun talo on tyhjillään esimerkiksi lomien aikana tai päivisin työpäivän aikana. Alentamisen voi toteuttaa koko talossa, huonetiloittain, lämmitysryhmittäin tai lämmönjakotavoittain.
- Käyttämättömien huoneiden tai tilojen, joissa ei oleskella jatkuvasti, lämmitys kannattaa alentaa pysyvästi tai kytkeä pois päältä. Lämpötilan voi nostaa tilapäisesti takaisin normaaliksi tarvittaessa ja käytön jälkeen alentaa uudelleen.
- Pidä tuulikaapin molemmat ovet kiinni ja säädä tuulikaapin lämpötila reilusti alle muun huonelämpötilan.
- Varmista aika ajoin, että ilmankierto on vapaa pattereiden läheisyydessä.
Sisälämpötilan pudotus ja säätäminen
Lämpötilan alentaminen kotoa poissa ollessa tai vähän käytetyissä tiloissa säästää sekä energiaa että kustannuksia lämmityskaudella. Mitä vähemmän varaavuutta lämmitysjärjestelmässä on, sitä suuremmat säästöt tilapäiselläkin lämpötilan pudotuksella voidaan saavuttaa.Lämpötilan alentamiseen soveltuvat parhaiten:
- seinälämmittimet,
- kattolämmitykset,
- välittömästi lattian pintamateriaalin alle asennetut lattialämmitykset.
Suurin hyöty lämpötilan pudotuksesta saadaan, jos se voidaan tehdä huonekohtaisesti. Saavutettava säästö on aina tapauskohtainen ja riippuu pudotetusta lämpötilasta ja pudotuksen kestosta.
Vanhoissa massiiviseen betoniin upotetuissa lattialämmityksissä lämpötilan pudotuksella saavutetaan säästöä, jos pudotusjakson pituus kestää vähintään viikonlopun ajan.
Satunnaisessa käytössä oleva huoneen tai tilan lämmitys
Satunnaisessa käytössä olevan huoneen neljän Celsiusasteen lämpötilan pudotus voi pienentää jopa 20 prosenttia tilan lämmityskustannuksia ilman, että asumismukavuus kärsii. Lämpötilan pudotuksilla voidaan estää tehokkaasti myös ylilämmittäminen esimerkiksi takan käytön yhteydessä tai varmistaa ilmalämpöpumpun tuoma hyöty mahdollisimman hyvin.Ohjaimet lämpötilan pudotuksiin
Yksinkertaisimmillaan lämpötila pudotetaan poissaolon ajaksi käyttökytkimestä. Jos kytkintä ei löydy sähkökaapistasi, sen asentamiseksi kannattaa ottaa yhteys sähkömieheen.Hyvillä uusilla lämmittimillä lämpötilaa voidaan ohjata keskitetysti. Hienoimmat lämpötilaohjaukset voidaan tehdä ohjelmoitavalla, etäyhteyden kautta langattomasti hallittavalla ohjauksella. Tämä onnistuu lisäämällä lämmittimiin komponentit, jotka muodostavat yhteyden ohjaavan keskusyksikön ja lämmittimien välille.
KORJAA JA VAIHDA |
Sähköpattereiden ja termostaattien uusiminen
Sähkölämmityksen säätimet eli termostaatit ovat kehittyneet huomattavasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Suurin osa sähkölämmitteisistä taloista on rakennettu jo 1970- ja 1980-luvuilla. Tämän vuoksi tehokas ja taloudellisesti kannattava keino huoneiden lämmitysenergian käytön alentamiseksi on säätöominaisuuksiltaan puutteellisilla termostaateilla varustettujen sähköpattereiden uusiminen.Vaihtamalla sähköpatterit ja termostaatit voi talon kokonaisenergiankulutus laskea jopa 10 prosenttia ja lämmitysenergian kulutus 20 prosenttia. 1980-luvulla tai sitä aiemmin asennetut patterit kannattaa vaihtaa uusiin, nykyaikaisiin pattereihin.
Esimerkki: Sähköpattereiden ja termostaattien uusiminen
Elvarin pilottikohteen yli kolmekymmentä vuotta käytössä olleet sähköpatterit uusittiin, lämmitysjärjestelmään lisättiin ohjattavat termostaatit ja ohjausjärjestelmä (2011). Kokonaisenergiakulutus tippui kolmanneksen.Suora sähkölämmitys – Säädöt kuntoon uusimalla lämmittimet – Elvari-toimenpidekortti (pdf) (2.1 MB)
Vanhat mekaanisilla termostaateilla varustetut seinäpatterit ovat välillä tulikuumia ja taas hetken päästä kylmiä. Kun patterit ovat ikkunoiden alla, kylmien jaksojen aikana ikkunan lähellä jäähtynyt ilma pääsee laskeutumaan lattialle ja saa aikaan vedontunnetta. Uudet termostaatit estävät ilmiötä syntymästä.
Seinäpattereiden vaihto sujuu useimmiten melko helposti
Seinäpattereiden vaihtaminen vie vain vähän aikaa ja työn kustannuksetkin jäävät kohtuullisiksi. Vaihdon voi tehdä sähköurakoitsija, jolla on työhön tarvittavat asianmukaiset luvat. Nykyaikaiset patterit pystyvät tuottamaan tilaan jatkuvasti lämpöä juuri oikeassa suhteessa, jolloin asunnossa on tasaisen lämmintä. Siksi lämpötila voidaan pitää matalampana ja lämmitysenergiaa kuluu noin 10 prosenttia vähemmän.Vanhojen seinäpattereiden vaihtamisen myötä myös asumismukavuus paranee. Nykyaikaisten pattereiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat tarkka ja nopeasti reagoiva termostaatti sekä pieni massa. Muiden lämmönlähteiden, kuten ihmisten, valaistuksen, takan tai auringon, tuottama lämpö voidaan ottaa huomioon tehokkaasti lämmityksessä uusien ominaisuuksien ansiosta.
Säästöarvio
Vanhojen sähkölämmittimien vaihto uusiin pienentää:- noin viisi prosenttia talon kokonaisenergiankulutusta ja
- noin 10 prosenttia lämmitysenergian kulutusta.
Vaihtamalla sekä sähkölämmittimet että termostaatit talon kokonaiskulutus voi laskea jopa 10 prosenttia ja lämmitysenergian kulutus 20 prosenttia.
Vanhojen vesipattereiden uusiminen tuo säästöä
Vesipatterien vaihtoa kannattaa harkita silloin, kun ne ovat olleet käytössä yli 40 vuotta, niiden lämmitysteho ei riitä tai patterien kunto on muuten huono. Vanhoihin putkiin ja pattereihin kerääntyy sakkaa, joka vähentää veden virtausta ja näin heikentää osaltaan myös lämmitystehoa.Mikäli samalla uusitaan päälämmitysmuoto maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumpuksi ja patterijärjestelmän uusimiseen on muitakin syitä, on järkevää valita suuremmat patterit. Suuret patterit ovat tehokkaita matalammilla lämpötiloilla, mikä parantaa koko järjestelmän hyötysuhdetta. Tällöin patteriverkon menoveden maksimilämpötilan tavoite on hyvä olla noin 45 Celsiusastetta. Pelkkä vesipatterien vaihto ei useinkaan ole kannattava säästötoimi pelkän energiatehokkuuden vuoksi.
Termostaattien vaihto on kannattava energiasäästötoimi
Patterien uusimisen yhteydessä tai erillisenäkin toimena termostaattien vaihto on erittäin kannattava toimenpide. Joissakin Elvarin kohteissa pelkkä termostaattien ja patteriventtiilien vaihto on vähentänyt lämmitysenergiankulutusta jopa 15-20 prosenttia. Termostaatin ohella on uusittava patterin säätöventtiilit, sillä venttiilien toimivuus vaikuttaa koko patterin toimivuuteen.Myös kiertovesipumppu kannattaa uusia, jos se on ollut käytössä yli 15 vuotta. Tällöin kannattaa valita kierrosnopeuttaan automaattisesti säätävä kiertovesipumppu, jolla voi säästää yli 500 kWh sähköä vuodessa.
Sivun tiedot perustuvat sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarissa tutkittuun ja tuotettuun aineistoon.