Siirry sisältöön

94 hakutulosta

SÄÄDÄ JA KÄYTÄ Huonelämpötilat, patterit ja termostaatit Asuntojen huonelämpötilat ovat usein suositeltua korkeampia. Myös Sähkölämmityksen seurantaohjelma Elvarin seurantakohteissa lämpötilan alentaminen oleskelutiloissa 21-22 °C:een toi näkyvää säästöä sähkönkulutukseen.
Mielyttävänä pidetään oleskelutilaa, jossa on vedotonta ja huonelämpötila noin 21 °C. Jos huoneistossa tuntuu vetoiselta, tutki mistä se johtuu ennen kuin lisäät lämmitystä. Syy voi olla puutteellinen ikkunoiden ja ovien tiivistys, väärin säädetty ilmanvaihto tai rakenteellinen vika.
Asettamalla matalamman huonelämpötilan yöajaksi voi säästää lämmityskuluissa. Myös kylpyhuoneen mukavuuslattialämmityksen ajastaminen on kukkarolle ja ympäristölle fiksua. – Mukavuuslattialämmitys saattaa kasvattaa kodin sähkölaskua jopa parilla kympillä kuussa. Ajoita mukavuuslämmitystä aamuin illoin niihin ajankohtiin, jolloin tilaa käytetään ja kuivatetaan.
Kun huonelämpötilat säädetään suoraan energiataloudelliselle tasolle, vältytään totuttautumisesta turhan lämpimään sisälämpötilaan, asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo. Energiataloudellisuus ja asumisterveys samalla viivalla Suomalaisissa kodeissa talvikauden huonelämpötilat usein ylittävät parilla asteella terveelliseksi ja energiatehokkaaksi todetut suosituslämpötilat.
Lisäksi palautetaan huonelämmittimien asetukset haluttuun huonelämpötilaan. Tällöin ilmalämpöpumpun ja huonelämmittimien ajojärjestys säilyy, ja huonelämpötila pysyy halutulla tasolla. Kaikkein kovimmilla pakkasilla kannattaa harkita ilmalämpöpumpun pysäyttämistä, ja huonelämmittimien asettelua normaalille halutulle huonelämpötilalle.
Säätölaitteiden uusinta – ajankohta ja hyödyt Energiansäästö Huonelämpötilat, yleisohjeita Poissaoloasetukset (automatiikka) Kodeissa on yllättävän paljon erilaisia säästölaitteita.
Yleisemmin säätökäyrän asettelussa muutetaan säätökäyrän jyrkkyyttä (kulmakerroin) ja sen korkeustasoa (= ns. suuntaissiirto): Vain kovilla pakkasilla huonelämpötilat ovat liian korkeat – valitaan loivempi säätökäyrä. Vain kovilla pakkasilla huonelämpötilat ovat liian matalat – valitaan vastaavasti jyrkempi säätökäyrä.