Siirry sisältöön

Seuraa sähkönkulutusta

Omaa sähkönkulutusta kannattaa seurata säännöllisesti. Sähkönkulutuksen seuranta on helppoa, mutta se edellyttää hieman tutustumista ja kiinnostusta asiaan sekä perehtymistä siihen mistä oma kulutus muodostuu.

Tarkkaa tietoa sähkönkäytöstä ja sähkönkulutuksen ajoittumisesta saa sähköyhtiöiden kulutuspalautepalvelusta internetistä. Sähkönkulutukseen voi perehtyä myös lukemalaskutukseen perustuvasta sähkölaskusta. Yksittäisten laitteiden sähkönkulutuksen voi mitata energiamittarilla, joita voi tiedustella lainaksi esimerkiksi omasta energiayhtiöstä.

Katso Youtube-video: Näin luet sähkönkulutustasi

Säännöllinen sähkönkäytön seuranta vähentää odottamattomia yllätyksiä

Sähkönkulutuksen muutokset näkyvät heti sähkönseurannan verkkopalvelussa. Energiankulutuksen äkillinen lisääntyminen voi olla merkki laiterikosta, jonkin laitteen unohtamisesta päälle tai laitteen väärästä asetuksesta.

Sähkölämmittäjän sähkönkulutus vaihtelee talvi- ja kesäkuukausien välillä suuresti. Eri vuosien kuukausittaiset kulutukset eivät yleensä juurikaan eroa toisistaan, kun huomioidaan ulkolämpötilan vaikutus lämmitystarpeeseen. Ulkolämpötilaerojen aiheuttamat erot voidaan myös korjata laskennallisesti (lämpötilakorjattu kulutus).

Sähkölämmittäjällä suurin osa energiasta kuluu lämmitykseen

Vanhan asunnon sähkölämmittäjällä suurin sähkönsäästöpotentiaali on ehdottomasti huonetilojen lämmityksessä. Mitä vanhempi rakennus on, sitä suurempi osuus kokonaisenergiasta kuluu lämmittämiseen.

Tyypillisesti vanhan sähkölämmitteisen asunnon sähkönkulutus jakautuu seuraavasti:
  • huonetilojen lämmitys 50 prosenttia,
  • käyttöveden lämmitys 20 prosenttia,
  • taloussähkön osuus 30 prosenttia.
Suurissa ja vanhoissa taloissa tilojen lämmityksen osuus voi olla jopa 80 prosenttia. Kulutusjakauman tarkentamiseen voi käyttää asiantuntija-apua tai asennuttaa sähkökeskukseen alamittareita tarkan tuloksen saamiseksi.

Vinkkejä sähkönkulutuksen tehostamisen aloittamiseen:
  • Selvitä, miten sähkönkulutus jakautuu taloudessasi.
  • Huonetilojen lämmitys voi muodostaa reilusti yli puolet vanhan ja suuren talon energiankulutuksesta. Perehdy ongelmakohtiin, niin voit saavuttaa huomattavia säästöä.
  • Kiinnitä huomiota huonetilojen lämmitykseen erityisesti keskitalvella ja kovilla pakkasilla.
  • Selvitä, millaisilla käyttötapamuutoksilla tai säädöillä voit säästää energiaa. Kirjaa toimenpiteet muistiin jatkoa varten.
  • Laadi ohjeet siten, että otat huomioon erot kesä- ja talvikäytössä, ja noudata ohjeita.
  • Seuraamalla kulutusta säännöllisesti varmistat toimenpiteiden onnistumisen.



Sivun tiedot perustuvat sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarissa tutkittuun ja tuotettuun aineistoon.


Sivua päivitetty viimeksi 17.10.2024