Siirry sisältöön
SÄÄDÄ JA KÄYTÄ

Lisälämmittimet

Lisälämmittimien tehokas käyttö sähkölämmityksen tukena

Kaikilla lisälämmitysratkaisuilla on sähköntarvetta vähentävä vaikutus. Sähkölämmitystä kannattaa mahdollisuuksien mukaan korvata takan käytöllä, ilmalämpöpumpulla ja aurinkolämmöllä säästöjen vuoksi. Erityisesti sähköpatterit ja vesikiertoiset patterit reagoivat nopeasti muihin lämmönlähteisiin ja patterien rinnalla on helppo hyödyntää lisälämmönlähteitä.

Takka

Puun poltto tulisijoissa on merkittävä ja yleinen lämmityksen tehostamistoimi. Tulisijoja on lähes kaikissa pientaloasunnoissa. Kevyiden tulisijojen jälkiasennus onnistuu yleensä vaivattomasti. Raskaan tulisijan jälkiasennus saattaa vaatia lattialaatan vahvistamista. Myös hormin sijoituksessa jälkikäteen voi olla vaikeuksia, joten sen asennusmahdollisuus kannattaa varmistaa.

Vinkkejä tulisijan käyttämiseen:
  • Polta vain tarpeellinen määrä puuta kerrallaan, sillä tulisijat ovat usein teholtaan ylimitoitettuja.
  • Puun polton keskittäminen keskitalveen ja pakkasille on erityisen suositeltavaa.
  • Varaava takka tai leivinuuni voi kattaa 10-30 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta.
  • Pinokuutiosta puita voi saada noin 1 000 kWh; käytännössä hyöty on usein 500-700 kWh:a.
  • Halkojen sijaan myös pellettejä voi polttaa takassa pellettikorissa.

Katso video: Niksejä oikeaan puunpolttamiseen – Sytytä takka oikein

Takan käyttö energiaa säästävästi:
  • Polta kuivaa puuta.
  • Tuo polttopuut etukäteen sisälle lämpiämään.
  • Avaa uunin luukuthyvissä ajoin ennen tulen tekemistä varaavan tulisijan päivittäisessä käytössä, sillä tämä tehostaa tulisijan lämmön siirtymistä huonetiloihin.
  • Alenna sisälämpötilaa ennen tulisijan käyttöä.
  • Vähennä varaavan lattialämmityksen käyttöä reilusti ennen tulisijan käyttöä, jotta ylilämpöjen syntyminen pienenee tai vältyt niiltä kokonaan.
  • Pidä huoneiden ovet auki tulisijan käytön jälkeen, jotta lämpö leviäisi mahdollisimman laajalle.
  • Nosta poissaolon jälkeen sisälämpötila mukavuusalueelle takan ja sähkölämmityksen avulla.
  • Polta puita varaavassa tulisijassa myös ennen poissaolojaksoa ja ennen lämmön alentamista, sillä se hidastaa sisälämpötilan laskua poissaolon aikana.

Ilmalämpöpumpun optimaalinen käyttö muiden sähkölämmittimien kanssa

Ilmalämpöpumpun (ILP) käyttö tukilämmityslaitteena varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalla vähentää lämmityskustannuksia. Lämmityskäytössä ilmalämpöpumppu hyödyntää ulkoilman sisältämää lämpöenergiaa.

Ilmalämpöpumppu ei sovellu rakennuksen ainoaksi lämmityslaitteeksi, koska sen tuottama lämpöenergian määrä vähenee pakkasten kiristyessä, eikä lämpö yleensä leviä riittävästi kaikkiin tiloihin.

Katso video: Ilmalämpöpumpun energiatehokas käyttö

Vinkkejä ilmalämpöpumpun käyttöön:
  • Ilmalämpöpumppua käytetään aina ennen muita lämmittimiä sen paremman hyötysuhteen takia (ILPN hyötysuhde 250 % ja sähköpatterin hyötysuhde 100 %). Huonelämmittimet menevät päälle vasta, kun ilmalämpöpumpun teho ei yksinään riitä.
  • Säädä huonelämmittimien asetusarvo 3-4 astetta alemmalle lämpötilalle kuin ilmalämpöpumpussa.
  • Sekä huonelämmittimissä että ilmalämpöpumpussa on omat lämpötilasäätimet, joiden lämpötila-asteikoilla ja säätötarkkuuksilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Tarkista molemmat erikseen riippumattomalla lämpömittarilla. Voit myös todeta molempien laitteiden olevan päällä tai pois päältä vaikkapa kädellä.
  • Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö sijaitsee ylhäällä katon rajassa (tai yläkerran portaikossa). Huonelämmittimet sen sijaan ovat ikkunoiden alla lattian rajassa. Niiden termostaatit sijaitsevat lämmittimien alakulmassa, huonetilan kaikkein kylmimmässä paikassa.

Kun ilmalämpöpumpun lämpöteho ei enää yksin riitä huonetilojen lämmittämiseen, huonelämpötila laskee. Tällöin pitää nostaa ilmalämpöpumpun asettelua reilusti haluttua huonelämpötilaa korkeammalle (25-30 °C). Näin varmistetaan, että ilmalämpöpumppu toimii koko ajan eikä säädä tehoaan alaspäin, kun täydelle teholle mitoitetut huonelämmittimet alkavat myös lämmittää. Lisäksi palautetaan huonelämmittimien asetukset haluttuun huonelämpötilaan. Tällöin ilmalämpöpumpun ja huonelämmittimien ajojärjestys säilyy, ja huonelämpötila pysyy halutulla tasolla.

Kaikkein kovimmilla pakkasilla kannattaa harkita ilmalämpöpumpun pysäyttämistä, ja huonelämmittimien asettelua normaalille halutulle huonelämpötilalle.

Lue lisää ilmalämpöpumpusta

Aurinkoenergian hyödyntäminen

Auringon energiaa on mahdollista hyödyntää paljon nykyistä enemmän sekä sähkön- että lämmöntuotannossa.
  • Aurinkokeräimet soveltuvat käyttöveden lämmittämiseen; niiden käyttäminen edellyttää uuden soveltuvan kuumavesivaraajan hankintaa.
  • Aurinkopaneelit soveltuvat sähköntuotantoon omaan käyttöön. Mahdollisen ylijäämäsähkön voi myydä verkkoon.
  • Aurinkoilmalämmittimet soveltuvat tilapäiseen lämmitykseen ja kosteuden poistoon, mutta niistä ei ole toistaiseksi asuinkäyttösovelluksia.
Lue lisää aurinkosähköstä



Sivun tiedot perustuvat sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarissa tutkittuun ja tuotettuun aineistoon.


Sivua päivitetty viimeksi 17.10.2024