Siirry sisältöön
SÄÄDÄ JA KÄYTÄ

Ilmanvaihto

Ilmanvaihdolla pyritään saamaan rakennukseen terveellinen ja viihtyisä sisäilma. Asuinrakennuksen ilmanvaihto järjestetään siten, että ulkoilma tuodaan oleskelutiloihin, kuten makuu- ja olohuoneisiin ja ilmaa poistetaan tiloista, joissa epäpuhtauksia pääasiassa syntyy, kuten keittiöstä, WC:stä, pesu- ja kylpyhuoneesta sekä vaatehuoneesta. Ilma virtaa siis oleskelutiloista aputiloihin päin.

Ilmanvaihto perustuu paine-eroon, joka saadaan aikaan joko puhaltimilla (koneellinen ilmanvaihto) tai lämpötilaeron ja tuulen yhteisvaikutuksella (painovoimainen ilmanvaihto). Mikäli tuloilma puhalletaan koneellisesti, kyseessä on tulo- ja poistoilmanvaihto, muussa tapauksessa vain poistoilmanvaihto. Jos tuloilmaa kostutetaan tai jäähdytetään, puhutaan ilmastoinnista.

Ilmanvaihdon energiatehokkuuden muistilista:
  • Säädä pesuhuoneen lautasventtiili pienemmälle talviaikana painovoimaisessa ilmanvaihdossa.
  • Säädä tuloilmaikkunan venttiili talviasentoon lämmityskauden ajaksi.
  • Säädä koneellisen ilmanvaihdon puhallusnopeutta tarpeen mukaan.
  • Ohita lämmöntalteenotto kesäkaudella ja palauta se käyttöön heti kesähelteiden jälkeen.
  • Aseta tuloilman sisäänpuhalluslämpötilan arvo oikein eli vedon tunne huomioiden mahdollisimman alhaiseksi.
  • Vaihda moottorit tasavirtamoottoreiksi, niin puhallin käyttää vähemmän energiaa.
  • Eristä ilmanvaihtokanavisto.

Rakennuksen vaipan ja asunnon tiiviys

Rakennuksen vaipan tiiviys vaikuttaa keskeisesti ilmanvaihdon toimintaan. Ilmanvaihto pystytään helpoimmin hallitsemaan tiiviissä rakennuksessa, jossa lähes kaikki ilma kulkee ilmanvaihtojärjestelmän kautta.

Tiiviyden tarkistus ja parantaminen:
  • Ikkunoiden ja ovien tiivistysten tarkistus. Pakkasella lämpövuotojen havaitseminen on helppoa  esimerkiksi kämmenen selkämyksellä.
  • Ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kunnon seuraaminen. Mitä enemmän ovia ja ikkunoita käytetään, sitä useammin tiivisteet kannattaa uusia.
  • Ulko-ovien kynnyksiltä poistetaan lumi ja jää, sillä pienikin määrä huonontaa tiivisteiden toimivuutta.
  • Talojen kivijalat peitetään lumella. Kivijalkojen sulana pysyminen kertoo merkittävistä lämpövuodoista.

Painovoimainen ilmanvaihto

Erityisesti kylminä vuodenaikoina tulee muistaa säätää venttiilit pienemmälle. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ei ole poistoilman lämmöntalteenottoa. Myös tuloikkunoiden venttiilien säätäminen talviasentoon on tehtävä lämmityskauden alkaessa. Välttämällä tarpeetonta ilmanvaihtoa voidaan pientalossa päästä noin 1000 kWh/a säästöön.

Koneellinen poistoilmanvaihto

Koneellisen poistoilmanvaihdon energiankulutuksessa huomio tulee kiinnittää tarpeen mukaiseen käyttöön, sillä siinä ei ole poistoilman lämmöntalteenottoa. Järjestelmä tulisi varustaa esimerkiksi poistopuhaltimen neliportaisella pyörimisnopeuden säädöllä tarpeettoman ilmanvaihdon minimoimiseksi. Tällöin voidaan pientalon energiankulutuksessa säästää helposti noin 1000-1500 kWh/a. Ilmanvaihdon tehon tarvetta voidaan selvittää myös sisäilmasta muun muassa hiilidioksidianturin ja kosteusanturin avulla.

Ilmanvaihtokanavisto

Lämpö karkaa huonosti eristetystä ilmanvaihtokanavistosta. Ilmanvaihtokojeelta lähtevä tuloilmakanava ja kojeelle palaava poistoilmakanava kulkevat tavallisesti yläpohjan lämpöeristekerroksessa tai sen yläpuolella. Tulo- ja poistoilmakanavistojen on oltava hyvin eristettyjä, jotta lämpöhukka pysyisi pienenä. Kaikkien läpivientien tiiviys on varmistettava huolellisesti kosteusvaurioiden ja energiahävikin välttämiseksi.

Jäteilmakanava ja sen kattoläpivienti tulee olla hyvin ja kosteustiiviisti lämpöeristetty koko matkaltaan, koska sen lämpötila voi talvella laskea pitkälle pakkasen puolelle. Kattoläpiviennin vesieristys on tehtävä huolellisesti ja vesitiiviyttä on säännöllisesti tarkkailtava kosteusvaurioiden välttämiseksi.

Saunan poistoilmaventtiilit

Löylyhuoneen poistoilmaventtiili on tavallisesti käsin säädettävä. Sitä voidaan pienentää saunan lämmittämisen ajaksi ja säätää sopivaksi saunomisen ajaksi, jotta kiukaan lämpöä ei poistu liikaa ilmanvaihdon mukana. Saunomisen jälkeen venttiili avataan, ja saunan kuivuttua venttiilin asentoa voidaan jälleen pienentää.

Ilmanvaihdon energiatehokkuuden jarruja:
  • Ilmanvaihtokone käy tarpeettoman suurella teholla.
  • Tuloilmaa lämmitetään liikaa.
  • Lämmitysvastus tai lämmöntalteenotto on tarpeettomasti päällä.
  • Ilmanvaihtokoneen suodatin on likainen.



Sivun tiedot perustuvat sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarissa tutkittuun ja tuotettuun aineistoon.


Sivua päivitetty viimeksi 17.1.2023