Toteutusvaihe
Kodin lopullinen energiataloudellinen laatu määräytyy työmaavaiheessa. Työn huolellinen ja vastuullinen toteuttaminen varmistaa hyvän lopputuloksen. Eri urakoista vastaaville on tehtävä selväksi tavoitteena oleva energiatehokkuus, johon päästään huolellisella rakentamisella. Lopputulokseen vaikuttavat muun muassa työmaan organisointi, aikataulut, olosuhteet, tekijöiden osaaminen ja asenne sekä työmaan valvonta.Hyvä ilmanpitävyys on ehdoton edellytys rakennettaessa matala- tai passiivienergiataloa. Ilmatiiveyden saavuttaminen vaatii hyvin suunniteltujen rakenteiden lisäksi huolellista työtä rakennustyömaalla. Ilmatiiveyttä voidaankin pitää yhtenä rakentamisen laadun mittarina.
Erityisesti talon nurkat, seinien liitoskohdat ylä- ja alapohjaan, ikkunan karmin ja seinän välien sekä karmin ja ilmansulun liitos ovat kohtia, joista vuotoilmaa pääsee helposti karkaamaan. Kaikki ilmansulun saumat tulee teipata tarkoitukseen soveltuvalla materiaalilla ellei niitä saada tiiviisti puristuksiin. Tyypillisiä ongelmakohtia ovat myös IV-kanavien läpimenot ja sähkövedot. Ilmavuotoja voidaan tutkija eri vaiheissa muun muassa lämpökuvauksella.
Viimeistään toteutuksen aikana kannattaa aloittaa pientalon huoltokirjan kokoaminen. Huoltokirjaan kootaan kiinteistön huollon ja kunnossapidon kannalta oleelliset tiedot, tavoitteet ja ohjeet.