Siirry sisältöön

Lämpöä kotiin verkosta

Kaukolämpö siirretään asiakkaille kaksiputkista kaukolämpöverkkoa pitkin. Toisessa putkessa kuuma menovesi vie lämpöä asiakkaille, toisessa putkessa taas viileämpi lämpöä luovuttanut vesi palaa takaisin laitokselle.

Putket ovat yleensä terästä ja ne on eristetty lämpöhäviöiden pienentämiseksi. Putket kaivetaan maahan 0,5-1 metrin syvyyteen. Verkostossa kiertävä vesi on puhdistettu ja siitä on poistettu happi korroosion ehkäisemiseksi. Vedessä on usein myös väriainetta, joka helpottaa vuotojen havaitsemista.
Kaukolampoputkia 300p plugi 220679
Kuva. Kaukolämpöputkia. Kuvaaja: Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen, Plugi.

Talon lämmönjakokeskus

Kaukolämpöverkosta lämpö siirretään talon lämmönjakokeskukseen, jossa on oma lämmönsiirrin tilojen lämmitykselle ja lämpimälle käyttövedelle. Lämmönsiirrin erottaa kaukolämpöverkon ja talon lämmönjakojärjestelmän vedet toisistaan. Pientalon lämmönjakokeskus on tehdasvalmisteinen kokonaisuus, johon kuuluu lämmönsiirtimien lisäksi säätölaitteet, kiertovesipumput, paisunta- ja varolaitteet, mittarit ja sulkuventtiilit.

Kaukolämpötalossa ei tarvita erillistä lämminvesivaraajaa. Kaukolämmöllä kannattaa hoitaa myös tuloilman jälkilämmitys ilmanvaihtolaitteessa. Lämmönjakotapana käytetään yleensä vesikeskuslämmitystä (patteri- tai lattialämmitys), mutta kaukolämpö sopii myös ilmalämmitys- ja ilmanvaihtolämmityskiinteistöihin.


Sivua päivitetty viimeksi 23.3.2022