Siirry sisältöön

Mihin lämpöä tarvitaan?

Pientalossa tarvitaan lämmitysenergiaa lämmittämään huonetilat, taloon ulkoa tuotava raitis ilma sekä lämmin käyttövesi.

Taulukko. Pientalossa energiankulutus jakaantuu seuraavasti.
huonetilojen lämmitysenergianoin 40-60 %
käyttöveden lämmitysnoin 10-25 %
tuloilman esilämmitysnoin 5-15 %
huoneisto- ja kiinteistösähkönoin 20-30 %

Huonetilojen lämmitys

Lämmitysjärjestelmä kannattaa suunnitella siten, että asuintilojen, puolilämpimien tilojen ja pesutilojen lämmitystä voidaan ohjata erikseen. Tämä mahdollistaa eri tilojen lämmittämisen tarpeen mukaan. Esimerkiksi pesutilojen lattialämmitystä voidaan pitää silloin päällä kesälläkin vaikka talon muu lämmitys on pois päältä.

Tuloilman lämmitys

Koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihdossa raitis ilma puhalletaan huoneisiin tuloilmakanavien ja -venttiilien kautta. Kylmä ulkoilma lämmitetään lämmöntalteenottolaitteessa (LTO) talosta poistettavasta ilmasta saatavalla lämpöenergialla. Mikäli LTO-laitteella ei saada tuloilmaa riittävän lämpimäksi (noin +15°C), tuloilmaa lämmitetään ilmanvaihtokoneen jälkilämmityspatterilla.

Jälkilämmityspatterissa on joko sähkövastus tai vesikierukka. Taloissa, joissa on vesikiertoinen lämmönjakojärjestelmä, jälkilämmityspatteri kannattaa toteuttaa omana vesikiertoisena piirinään, jolloin tuloilman lämmityksessä voidaan hyödyntää samaa lämmitysenergiaa kuin varsinaisessa lämmitysjärjestelmässäkin.

Lämmin käyttövesi

Lämpimän käyttöveden lämmitykseen kuluu tyypillisesti noin 10-25 % koko lämmitysenergiasta. Keskimäärin lämmintä käyttövettä kulutetaan 35-50 litraa/asukas/vrk. Asukkaiden käyttötottumuksilla on kuitenkin erittäin suuri vaikutus lämpimän käyttöveden energiankulutukseen.


Sivua päivitetty viimeksi 23.3.2022