Siirry sisältöön

Lisälämpöä takasta

Puulämmityksellä voi helposti vähentää ostettavan lämmitysenergian määrää talven huippupakkasilla ja turvata lämpö mahdollisten sähkökatkosten aikana. Sopivan kokoisesta varaavasta tulisijasta saadaan oikein käytettynä yli kolmasosa koko lämmitystarpeesta. Erityisesti suora sähkölämmitys reagoi nopeasti muihin lämmönlähteisiin, joten sähkölämmittäjä hyötyy säännöllisestä puun pienpoltosta.

Käytä kuivaa, puhdasta puuta

Tulisijassa saa polttaa ainoastaan kuivaa ja puhdasta puuta. Käytännössä polttokuivat pilkkeet ovat ylivuotisia tai keinokuivattuja. Märkä, maalattu tai kyllästetty puu ja roskat eivät kuulu takkaan. Oleellisinta on polttaa uunillinen pilkkeitä kerralla tehokkaasti ja puhtaasti.

Vetääkö takka huonosti matalapaineella? Sammuta tulisijan sytytyksen ajaksi koneellinen ilmanvaihto tai liesituuletin ja kokeile ikkunoiden avaamista.

Sytyttäminen on taitolaji. Tarkista ennen polttopuiden latomista ja tulen tekemistä, ettei tuhka peitä arinaa ja avaa savupellit kokonaan. Täytä tulisijan pesä siten, että vapaata tilaa jää vähintään kolmasosa tulipesän korkeudesta.

Katso video Niksejä oikeaan puunpolttamiseen – Sytytä takka oikein:


Alenna varsinaisen lämmitysjärjestelmän sisälämpötilaa, kun sytytät takkaan tai uuniin tulen. Avaa ovet makuuhuoneisiin, jotta tulisijan lämpö leviää tasaisesti asuntoon. Varmista myös, ettei ilmalämpöpumpussa ole automaattinen viilennystoiminto päällä.

Puiden varastointi

Ulkona auringossa kuivatut puut kannattaa siirtää liiteriin ennen syyssateita. Jos puuta joutuu säilyttämään ulkona, ne pitää peittää. Sisälle puulaatikkoon tai puunkantotelineeseen pilkettä kannattaa tuoda muutaman päivän tarpeen verran, jolloin puu vielä kuivuu jonkin verran.

Puupinoja ei saa latoa rakennuksen seinustalle eikä klapeja saa säilyttää autokatoksessa tai -tallissa. Turvalliseksi säilytysetäisyydeksi asuinrakennuksesta on määritelty kahdeksan metriä. Tulipalon sattuessa väärin säilytetyt puut voivat alentaa vakuutuskorvausta.


Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024