Polttopuut
Puuta poltetaan halkoina tai klapeina esimerkiksi pientalojen tulisijoissa, saunoissa, maatiloilla ja muissa kiinteistöissä. Kotitalouskäyttöön tarkoitettu puu on kuivattava ennen käyttöä. Tulisijassa poltettavan puun sopiva kosteusprosentti on 15–20.Halot, klapit ja pilkkeet
Halko on metrin pituista halkaistua polttopuuta, joka soveltuu pääosin keskuslämmityskattilan polttoaineeksi. Tulipesissä, kuten uuneissa, takoissa, helloissa ja kiukaissa, käytetään yleensä haloista pienittyä puuta, jolla on monta nimeä: klapi, pilke, hellapuu, uunipuu. Tällaisen polttopuun pituus on tavallisesti 25 senttiä tai 33 senttiä riippuen siitä, onko metrinen halko katkottu neljään vain kolmeen osaan.Suurin osa polttopuusta käytetään omakotitaloissa ja maatiloilla. Polttopuuta on perinteisesti tehty erilaisilla sahoilla ja kirveillä, mutta nykyään tähän tarkoitukseen käytetään usein myös erilaisia klapi- ja halkaisukoneita.
Kuva. Valmista pilkkeeksi tehtyä polttopuuta.
Polttopuut tehdään edelleen usein itse, mutta myös polttopuun ostaminen valmiina on yleistynyt. Internet tarjoaa polttopuuyrittäjille oivallisen markkinointikanavan, jonka avulla polttopuuta voidaan tarjota suoraan kuluttajille. Internetistä löytyy jo suuri määrä polttopuun myyjien verkkokauppaosoitteita.
Ei teollisuuskäyttöön tarkoitetulle polttopuulle on olemassa laatustandardi SFS-EN 17225-5. Polttopuun myyjä voi tehdä myymänsä pilkkeen tuoteselosteen standardin mukaisesti.
Kuivasta puusta enemmän lämpöä puhtaammin
Polttopuun laadulla on merkittävä vaikutus puusta saatavaan energiamäärään, poltosta syntyviin päästöihin sekä turvallisuuteen. Kun käytetään puhdasta kuivaa puuta, vältetään turhia hiukkaspäästöjä. Maalatusta ja kyllästetystä puusta voi vapautua poltettaessa myrkyllisiä kaasuja. Puun kosteuteen voidaan vaikuttaa oikeanlaisella kuivauksella ja säilytyksellä. Lisäksi puut on hyvä tuoda sisälle kuivamaan paria päivää ennen käyttöä.Sytytystavalla ja polton aikaisella ilman säätelyllä on vaikutusta palamisen puhtauteen. Latomalla puut vaakatasoon ja sytyttämällä päältä pystytään hyödyntämään puusta haihtuvat aineet paremmin, jolloin saadaan suurempi määrä lämpöä talteen. Päältä sytyttäminen vähentää myös hiukkaspäästöjä. Puita sytytettäessä tulisijassa tarvitaan paljon ilmaa, mutta palamisen aikana liian suuri veto lisää lämmön hukkaa. Oman tulisijan käyttöohjeet kannattaa lukea huolellisesti ja opetella käyttämään tulisijaa oikein.