Keskuslämmityskattilat
Klapeja sekä puupohjaisia pellettejä ja brikettejä poltetaan pientalojen, maatilojen ja suurten kiinteistöjen erilaisissa lämmityskattiloissa ja tulisijoissa. Puuta käytetään sekä päälämmitysmuotona että jonkun toisen lämmitysmuodon tukilämmitysmuotona. Puupolttoaineet ovat edullisia ja niiden käyttäminen tarjoaa kiinteistön omistajalle säästömahdollisuuksia. Lisäksi puupolttoaineet ovat uusiutuvaa energiaa ja useimmiten paikallisia tuotteita.Puukattiloita käytetään päälämmitysmuotona eniten erillisissä pientaloissa. Alla esitetyssä kuvassa on esitetty arvio puukattiloiden lukumäärästä jaoteltuna käytetyn polttoaineen sekä kiinteistön tyypin mukaan. Yleisimpiä puukattiloita ovat pientalojen pilkekattilat.
Kuva. Arvio lämmityskattiloiden määrästä Suomessa jaoteltuna polttoaineen ja kiinteistötyypin mukaan.
Keskuslämmityskattilat
Keskuslämmityskattiloiksi kutsutaan kattiloita, joissa tuotettu lämpöenergia siirretään yleensä veden avulla samassa kiinteistössä tai hyvin lähellä sijaitsevaan kohteeseen käytettäväksi.Selkeää rajanvetoa keskuslämmityskattilan ja lämpölaitoksen välillä ei ole. Keskuslämmityskattilassa käytetyt polttotekniset ratkaisut poikkeavat jonkin verran suurempiin laitoksiin nähden, sillä puun tehokas ja puhdas poltto on haastavampaa pienemmän mittaluokan kattiloissa.
Yleensä keskuslämmityskattiloiden teho on noin 15–500 kW kohteesta riippuen. Omakotitalossa lämmitysteho on noin 15–25 kW, maatilalla 25–150 kW ja suurissa kiinteistöissä 200–400 kW.
Keskuslämmityskattilatyypit
Keskuslämmityskattilat voidaan jakaa kolmeen ryhmään polttotavan mukaan:- alapalokattilat,
- yläpalokattilat ja
- käänteispalokattilat.
Taulukko. Pilkekattiloiden vuosihyötysuhteita (%) suorassa ja varaavassa lämmityksessä. Suorassa lämmityksessä ei ole lämminvesivaraajaa, mutta varaavassa lämmityksessä sellainen on.
Pilkekattilan tehokas käyttö
Pilkkeet eli klapit ovat uusiutuvaa energiaa. Oikein käytettynä niiden hyödyntäminen on taloudellista ja ympäristöä säästävää. Suuri osa suomalaisista tuottaa käyttämänsä pilkkeen itse, jolloin lämmittäminen on erittäin edullista.Vielä edullisempaa pilkkeiden hyödyntäminen on, jos lämmittää oikein ja energiatehokkaasti. Samalla ympäristöön pääsee vähemmän pienhiukkasia ja puun polton vaikutukset lähiympäristön ilman laatuun vähenevät.
Pikavinkit pilkekattilan käyttäjälle:
- Kun käytät lämpöä ja lämmintä vettä järkevästi, vaikutat merkittävästi lämmöntarpeeseen, ja sitä kautta pilkkeen kulutukseen.
- Käytä kuivaa polttoainetta. Säästöä syntyy silloin 10-20 prosenttia verrattuna kostean polttoaineen käyttöön.
- Varmista palamisilman saanti. Ilman tuloaukko kattilahuoneeseen on oltava noin kaksinkertainen hormin pinta-alaan nähden. Noudata kattilan valmistajan ohjeita ilman säätämisestä.
- Pidä huolta kattilastasi, ettet päästä lämpöä harakoille. Yhden millimetrin paksuinen nokikerros lämmönvaihtopinnoilla huonontaa lämmönsiirtoa noin viisi prosenttia ja lisää polttoaineen kulutusta 2-3 kg lämmityskertaa kohti.
- Kattilan likaantumisen voi nähdä savukaasun lämpötilaa seuraamalla.
- Kiinteistön omistaja vastaa nuohoutuksesta. Nuohooja tilataan savuhormin puhdistukseen kerran vuodessa.
- Hanki hyvin eristetty energiatehokas varaaja. Se parantaa merkittävästi lämmöntuottamisen hyötysuhdetta.
- Eristä kattila ja varaajan latausputket hyvin. Se parantaa järjestelmän energiatehokkuutta huomattavasti.
- Kiinnitä huomiota myös varaajan energiatehokkuuteen. Huonon eristyksen seurauksena lämpöhäviö voi olla yhtä suuri kuin pientalon koko vuoden käyttöveden lämmöntarve.
- Lämmönjakojärjestelmän automaattinen säätöventtiili (suntti), joka säätää menoveden lämpötilaa, maksaa nopeasti itsensä takaisin käsisäätöiseen venttiiliin verrattuna.
- Kattilan vaihdon kannattavuuteen vaikuttaa muun muassa kattilatyyppi ja kattilan ikä.
- Aurinkolämpöjärjestelmä tehostaa pilkekattilan lämmöntuotantoa ja vähentää työn tarvetta erityisesti kesällä.
Lisää tietoa pilkekattiloiden energiansäästöstä:
Aurinkolämpö yhdistettynä puulämmitykseen:
Puukeskuslämmitys öljylämmityksen korvaajaksi:
Kuinka pidät huolta biokattilastasi?