Siirry sisältöön

Lämpöyrittäjyys

Lämmön prosessi- ja lämmitystarpeisiin voi joko ostaa ulkopuoliselta toimittajalta tai tuottaa itse omassa kattilassa. Eri tekijät määrittelevät yrityksen kannalta parhaan toteutustavan. Lämmöntuotannon kokonaiskustannuksiin vaikuttavat eniten käytettävä polttoaine ja tuotantotapa.

Lämmöntuotannon ostaminen palvelutoimintana on sujuva tapa rakennuksen tai prosessin lämmityksen hoitamiseksi. Lämmöntoimittajana voi toimia paikallinen lämpöyrittäjä tai lämpöosuuskunta.

Mitä on lämpöyrittäjyys?

Lämpöyrittäminen on yritystoimintaa, jossa paikallinen yrittäjä tai yritys myy käyttäjälle lämpöä sovittuun hintaan. Polttoaineina lämpöyritys voi hyödyntää eri lähteistä saatavia biopolttoaineita, kuten metsähaketta, puunjalostuksen sivutuotteita, peltobiomassoja ja turvetta.

Polttoaineen hankinnan lisäksi yrittäjä tai yrittäjäyhteenliittymä huolehtii lämpökeskuksen toiminnasta. Lämpölaitos voi olla kiinteistön omistajan tai yrittäjän omaisuutta. Lämpölaitosten teho vaihtelee usein muutamasta kymmenestä kilowatista useampaan megawattiin. Tyypillinen lämmitettävä kohde voi olla esimerkiksi koulu tai muu kunnan omistama suuri kiinteistö.

Kun lämpö tuotetaan puuperäisillä polttoaineilla, uusiutuvan polttoaineen käytöstä ei synny laskennallisia hiilidioksidipäästöjä. Lämpöyrittämisellä on myös myönteisiä vaikutuksia kunnan työllisyyteen. Lämmöstä maksettu raha jää omaan kuntaan, ja paikalliset yrittäjät saavat hyvät edellytykset toiminalleen.

Katso Youtube-video lämpöyrittäjätoiminnasta:

Lämmön hankintaohjeita

Hankintaa miettiessä kannattaa ottaa huomioon koko lämmöntuotantoprosessi:
  • polttoainehankinta
  • ylläpitopalvelun hankinta
  • laitoksen suunnittelu ja rakentaminen sekä
  • lämmönhankinta

Lämmöntuotannon kilpailuttamisessa kannattaa tavoitella toiminnallista laatua. Anna palveluntoimittajien itse ehdottaa tekniset ratkaisut ja anna kaikki tarvittavat lähtötiedot jo tarjouspyynnössä. Kannattaa myös miettiä vaatimuksien asettamista eri vuodenaikojen lämmöntarpeelle.

On tärkeä ilmoittaa arviointiperusteet ympäristöominaisuuksille, kuten alhaisille päästöille ja energiatehokkuudelle. Ympäristöominaisuuksien painotuksen tulisi olla ainakin 10-15 prosenttia kokonaispisteistä.

Vinkkejä uusiutuvan lämmön hankintaan:
  • Valitse kokonaistaloudellisin ratkaisu.
  • Muista investointien lisäksi huolto-, ylläpito- ja jätekustannukset.
  • Pyydä lämmön tarjoajia käyttämään kilowattituntihintaa, jotta lämmön hinta määräytyisi puun energiasisällön mukaan.
  • Lämmönhankintaan voi sisällyttää energiansäästöpalvelun, jolloin lämmöntoimittaja takaa myös tietyn energiansäästön.
  • Kannusta toimijoita jatkuvaan parantamiseen ja tee itse säästöjä.
  • Tarjouspyyntöön voidaan sisällyttää lisäpisteitä palveluratkaisuista, jotka vähentävät edelleen haitallisia päästöjä ja ovat vaadittua energiatehokkaampia.

Lämmön hankinnan parhaita käytäntöjä -esite:

Osta lämpö valmiina (pdf) (401.8 KB)

Lisää aiheesta:
Lämpöyrittäjyys


Sivua päivitetty viimeksi 10.8.2020