Siirry sisältöön

Usein kysyttyä

Jos sinulla kysyttävää lämpöyrittäjyydestä, ota meihin yhteyttä:
hankintapalvelu@motiva.fi

Mistä löydän lämpöyrittäjiä?

Lämpöyrittäjiä on koottu Bioenergia ry:n lämpöyrittäjien verkkopalveluun:


Lisäksi kannattaa olla yhteydessä alueen metsäkeskuksen puuenergianeuvojaan. Heillä on hyvä käsitys alueella toimivista lämpöyrittäjistä ja lämpöyrittäjäksi aikovista.

Metsäkeskus

Kuinka paljon lämpöyrittäjän tuottama lämpö maksaa?

Lämpöyrittäjien tarjoaman lämmön hinta vaihtelee kohteittain, mutta yleisesti se on halvempaa kuin esimerkiksi öljy. Hinta on yleensä 48–60 €/MWh (alv 0%). Hinta riippuu muun muassa saatavilla olevasta polttoaineesta ja kohteen lämmöntarpeen vaihteluista ja kokoluokasta. Tämän vuoksi kannattaakin keskustella lämpöyrittäjien kanssa jo ennen tarjouspyynnön jättämistä, jotta kohteeseen saadaan optimaalisin ratkaisu ja sitä kautta myös lämmönhinta on matalampi.

Millaisiin kohteisiin kannattaa hankkia energiaa lämpörittäjältä?

Lämpöyrittäjiltä saa monipuolisia palveluja, joten ne soveltuvat monenlaisiin kohteisiin. Kohteen lämmöntarpeen tulee olla tarpeeksi suuri, jotta lämmön tuottaminen ja tarvittavien investointien tekeminen on kannattavaa.

Sopiva kokoluokka riippuu hyvin paljon yrittäjistä. Tarvittavan lämpötehon tulisi yleensä olla yli 2000 kW ja lämmöntarpeen 500 MWh vuodessa. Lämpöyrittäjä voi myös rakentaa lämpöverkon ja tuottaa lämpöä useaan eri kohteeseen, jolloin yksittäisen kohteen lämmöntarve voi olla pienempikin.

Lämpöyrittäjät tuottavat lämpöä yleensä hakkeella, mutta lämpöyrittäjä voi tuottaa lämpöä muullakin kuin hakkeella. Suomessa toimii myös useita pellettiä käyttäviä lämpöyrittäjiä. Lisäksi on mahdollista hyödyntää aurinkolämpöä ja lämpöpumppuja. Pien-CHP eli pienimuotoinen sähkön ja lämmön tuottaminen on myös tullut yhä kannattavammaksi.

Lämpölaitokselle ja hakevarastolle täytyy olla tilaa lähellä lämmitettäviä kiinteistöjä. Hakkeen kuljetukset tulee myös ottaa huomioon.

Lämpöä hankkiessa voi samalla selvittää, olisiko yrittäjä kiinnostunut tuottamaan myös sähköä.


Sivua päivitetty viimeksi 10.8.2020