Siirry sisältöön

IT- ja toimistolaitteet

Tämän Motivan sivuilla olevan tietopankin sisältöä ei enää aktiivisesti päivitetä. Tietopankki poistuu palvelusta vuoden 2024 loppuun mennessä.

Ajantasaiset vastuullisuuskriteerit julkisiin hankintoihin löytyvät osoitteesta www.kriteeripankki.fi.

Energiatehokkaammat IT-laitteet tuottavat vähemmän lämpöä, kestävät pidempään, aiheuttavat vähemmän ilmastointikuluja ja säästävät mahdollisesti jopa arvokasta toimitilaa.

IT- ja toimistolaitteiden energiansäästöpotentiaali nykytasoon verrattuna on jopa 60 prosenttia. Laitteita hankitaan kerralla paljon ja uusia hankitaan usein. Myös erilaisten palvelimien ja levyjärjestelmien määrä kasvaa tiedon käsittelyn ja tallennuksen määrän kasvaessa huomattavasti.

Konesalien energiatehokkuus

Energiatehokas konesali (pdf) (1.7 MB) (Motivan julkaisut)

Lainsäädäntö

EU:ssa oli voimassa Energy Star -asetus, jonka mukaan jäsenvaltioiden keskushallintoviranomaisten tuli toimistolaitteiden julkisissa hankinnoissa käyttää vähintään Energy Star-tason energiatehokkuusvaatimuksia.

EU-US -välinen sopimus päättyi 20.2.2018. Sopimus oli voimassa 15 vuotta. Velvollisuus käyttää Energy Star -merkintää kriteerinä erilaisissa tarjouksissa, hankinnoissa tai päätöksissä on päättynyt.

Energy Star -vaatimus koski seuraavia toimistolaitteita:
  • tietokoneet,
  • tietokoneiden näytöt ja
  • kuvantamislaitteet (kopiokoneet, faksit, tulostimet, skannerit, portituskoneet, monitoimilaitteet).



Lisätietoja:

EcoDesign-direktiivi kulutuselektroniikan lepovirtakulutukselle:
Lepovirtakulutus – Ekosuunnittelu.info

RoHS-direktiivit tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa – RoHS-direktiivit 2002/95/EY ja 2011/65/EU
Vaaralliset aineet sähkö- ja elektroniikkalaitteissa – RoHS (Tukes)

WEE-direktiivi: Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajavastuusta:
852/2004 Valtioneuvoston asetus sähkö- ja elektroniikkaromusta

Eettisempää elektroniikkaa -verkkosivusto

Julkaisija: Eetti ry
Julkaistu: 2015

Elektroniikkalaitteiden tuotanto- ja arvoketju on tyypillisesti erittäin pitkä ja monipolvinen. Eri tuotantovaiheet tapahtuvat usein eri maissa, ja niistä vastaavat eri yritykset. Jotkut erikoistuvat raaka-aineisiin, toiset komponentteihin, kolmannet kokoonpanoon ja niin edelleen. Tietotekniikan vastuuhaasteet liittyvät esimerkiksi työntekijöiden oikeuksiin, työturvallisuuteen, ihmisoikeuksiin, suureen ympäristökuormitukseen ja veronmaksuun.

Verkkosivusto opastaa valtiota ja kuntia vastuullisempaan tietotekniikan käyttöön. Oppaan ohjeet ja esimerkit kattavat tietotekniikkalaitteiden ja -palveluiden koko elinkaaren valmistuksesta hankintoihin, käyttötapoihin ja kierrätykseen.

Eettisempää elektroniikkaa -verkkosivusto


Sivua päivitetty viimeksi 20.10.2023