Siirry sisältöön

Energia

Fossiilisilla polttoaineilla tuotettu energia on yksi suurimmista kasvihuonekaasujen lähteistä maailmassa. Hankkimalla uusiutuvilla tuotantomuodoilla, ydinvoimalla, hukkalämmöllä tai hukkakylmällä tuotettua energiaa julkisen sektorin organisaatiot voivat vähentää toimiensa kasvihuonekaasupäästöjä.  

Uusiutuvalla energialla tarkoitetaan muista kuin fossiilisista lähteistä peräisin olevaa energiaa: 
  • tuuli- ja aurinkoenergia 
  • geoterminen energia (maaperän pinnan alle varastoitunut lämpö) 
  • ympäristön energia (ilma, pintavesi, jätevesi) 
  • vuorovesi- ja aaltoenergia ja muu valtamerienergia 
  • vesivoima 
  • biomassa, kaatopaikoilla ja jätevedenpuhdistamoissa syntyvä kaasu ja biokaasu 

Energian alkuperätakuu 

Alkuperätakuulla varmistetaan energian alkuperä. Vain alkuperätakuulla varmennettua energiaa saa myydä ja markkinoida uusiutuvana, ydinvoimalla tuotettuna, hukkalämpönä tai hukkakylmänä. 

Alkuperätakuujärjestelmä edistää käyttäjien mahdollisuutta valita ei-fossiilista energiaa. Se on eurooppalainen järjestelmä, jota Suomessa valvoo Energiavirasto. 

Julkinen toimija voi hankkia ja kilpailuttaa energian alkuperätakuut erillään energiasta tai yhdessä energian kanssa. Toisin sanoen energian voi ostaa edelleen samalta myyjältä kuin ennenkin, mutta hankkia alkuperätakuut erikseen välittäjiltä tai energianmyyjältä. Alkuperätakuita voi hankkia myös tietylle osalle käytetystä energiaa. 

Suomessa sähkön alkuperätakuut myöntää kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n tytäryhtiö Finextra Oy. Kaasun ja vedyn alkuperätakuurekisteriä ylläpitää Gasgrid Finland. Lämmityksen ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisterin ylläpitäjänä toimii Energiavirasto, joka myös valvoo alkuperätakuulain noudattamista. 




Lisätietoa:

Sivua päivitetty viimeksi 12.1.2023