Siirry sisältöön

Usein kysyttyä

Jos sinulla kysyttävää henkilö- ja pakettiautoista, ota meihin yhteyttä:
hankintapalvelu@motiva.fi


Mitä hankintoja koskee laki ajoneuvojen energia- ja ympäristövaikutusten huomioon ottamisesta julkisissa hankinnoissa?

Laki koskee tieliikenteeseen tarkoitettujen moottoriajoneuvojen ja tieliikenteeseen tarkoitetulla moottoriajoneuvolla suoritettavien henkilöliikenteen kuljetuspalvelujen julkisia hankintoja. Laissa tarkoitettuja henkilöliikenteen kuljetuspalvelujen hankintoja ovat joukkoliikennepalvelut ja muut henkilökuljetukset, kuten koulu- ja vammaiskuljetukset. Lain ulkopuolelle jäävät tavarankuljetukset ja esimerkiksi lumen auraus. Tieliikenteen moottoriajoneuvoiksi luokitellaan henkilöautot, pakettiautot, linja- ja kuorma-autot (ajoneuvoluokat M ja N). Esimerkiksi traktoreita, mopoja, moottoripyöriä ja kevyitä nelipyöriä (ajoneuvoluokka L) laki ei koske.


Kuinka uusilla/vanhoilla autoilla on auton energiamerkki?

Energiamerkinnän saa uusiin ja käytettyihin henkilöautoihin. Energiamerkintää ei kuitenkaan voi muodostaa henkilöautoille, jotka on otettu käyttöön ennen vuotta 2001 tai joilla ei ole rekisteriin merkittyä CO2-tietoa.

Pakettiautojen energiamerkintää ei ole saatavilla. Raskaalle ajokalustolle energiamerkintää ei myöskään ole saatavilla.

Käytetyn henkilöauton energiamerkki -palvelusta saat rekisterinumeron perusteella energiamerkin, josta selviää muun muassa henkilöauton päästötiedot, polttoaineen kulutus ja arvio vuosikustannuksista, ajoneuvoveron määrä ja tieto paljonko auto kuluttaa suhteessa EU-päästötavoitteeseen.



Mistä saa tietoa pakettiautojen energiatehokkuudesta?

Uusien pakettiautojen energiatehokkuutta voi vertailla CO2-päästön avulla, sillä se mitataan samaan tapaan kuin henkilöautoilla (g/km). Tällä hetkellä kattavin tietolähde on Autotuojat ry:n ylläpitämä Autotietokanta, johon on tallennettu myös markkinoilla olevien pakettiautojen päästö- ja energiankulutustiedot. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että käytännön ajossa polttoaineenkulutus on yleensä suurempi kuin EU-kulutus.



Pakettiautoille ei ole määritetty energiamerkintää. Pakettiautojen tietoja ei ainakaan toistaiseksi ole saatavissa Trafin autovertaamosta.


Uusia ajoneuvoja koskee lakisääteisesti vaatimus tietystä Euro-luokasta. Täytyykö silti uusiakin ajoneuvoja hankkiessa määritellä näille raja?

Ei tarvitse välttämättä. Euro-päästöluokat koskevat aina uusia autoja, joten niiden hankinnassa ei ole tarpeen erikseen määritellä Euro-päästöluokkaa. Hyvä tapa tuoda asian huomioiminen ilmi on kuitenkin lisätä teknisiin vaatimuksiin esimerkiksi teksti: ”Tarjottavien autojen on täytettävä Suomessa voimassaolevat, mm. rakennetta, varusteita ja pakokaasupäästöjä koskevat vaatimukset.”

Käytettyjä henkilö ja pakettiautoja hankittaessa Euro-päästöraja kannattaa määrittää hyvälle tasolle, esimerkiksi henkilö- ja pakettiautoilla Euro 6 -päästöluokkaan.


Mihin ympäristövaatimuksiin Euro-päästöluokkavaatimuksen avulla voidaan vaikuttaa?

Euro-päästöluokka kertoo pakokaasujen terveydelle haitallisten aineiden (typenoksidi, hiilivedyt, hiukkaset, häkä) päästöistä, mutta se ei kerro auton energiankulutuksesta (energiatehokkuudesta) tai hiilidioksidipäästöistä. Euro-päästöluokkavaatimuksilla voidaan siis vaikuttaa vain paikalliseen ilmanlaatuun mutta ei kasvihuonekaasupäästöihin.





Sivua päivitetty viimeksi 10.8.2020