Tiedotteet ja uutiset 2024
31.12.2024 YM: Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys vahvistaa rakentamisen kiertotaloutta
Ympäristöministeriö antoi 30. joulukuuta asetuksen purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksestä. Asetuksen tavoitteena on luoda edellytyksiä rakennus- ja purkumateriaalien kierrätykselle ja uudelleenkäytölle, tehostaa maa- ja kiviainesten hyödyntämistä, parantaa rakennus- ja purkujätetilastointia sekä tehostaa viranomaisohjausta. Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys laaditaan Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Rapu-tietojärjestelmään.
30.12.2024 TEM: Fossiilisen polttoaineen jakelun päästökauppa käynnistyy vuonna 2027
Tasavallan presidentti vahvisti 30.12.2024 lain fossiilisen polttoaineen jakelun päästökaupasta. Lailla pannaan täytäntöön EU:n muutettu päästökauppadirektiivi rakennusten erillislämmityksen, tieliikenteen ja eräiden muiden alojen päästökaupan osalta. Laki tulee voimaan 1.1.2025.
Ympäristöministeriö antoi asetuksen rakennuksen ilmastoselvityksestä ja rakennustuoteluettelosta 20. joulukuuta 2024. Asetuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa tapa, jolla rakennuksen vähähiilisyys arvioidaan. Asetus tulee voimaan 1. tammikuuta 2026.
20.12.2024 YM: Vuodenvaihteen muutoksia ympäristöministeriön hallinnonalalla
Ympäristöministeriön hallinnonalalla tulee 1.1.2025 voimaan useita asumista, rakentamista ja ympäristöä koskevia säädöksiä.
20.12.2024 TEM: Vuodenvaihteen 2024−2025 muutoksia TEM:n hallinnonalalla
Vuoden 2025 alussa tulee voimaan uusia lakeja ja asetuksia. Tärkeimmät työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan muutokset on koottu tähän tiedotteeseen.
19.12.2024 YM: Rakentamislaki sekä siihen tehdyt korjaukset voimaan vuoden alusta
Rakentamislaki sekä niin kutsuttu rakentamislain korjaussarja eli Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaiset muutokset rakentamislakiin tulevat voimaan 1.1.2025.
Euroopan komissio on käynnistänyt tänä vuonna energiatehokkuuden rahoitusta edistävän aloitteen, jonka tavoitteena on luoda suotuisa markkinaympäristö energiatehokkuusinvestoinneille ja lisätä energiatehokkuuden yksityistä rahoitusta EU:n energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi vuosille 2030 ja 2050. Koalitio koostuu EU-tason ja kansallisen tason toiminnoista.
16.12.2024 TEM: Komissio hyväksyi puhtaan siirtymän teollisten investointien tukiohjelman
Euroopan komissio hyväksyi 13.12.2024 Suomen valtiontukiohjelman puhtaan siirtymän teollisten investointien edistämiseksi. Tukiohjelma koskee Suomessa toteutettavia investointeja, joiden tukikelpoiset kustannukset ovat vähintään 30 miljoonaa euroa.
Valtioneuvosto on päättänyt 12.12.2024 jakaa alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa 2 474 000 euroa itäisen Suomen Metsäbiotalouden uudet avaukset -kasvuohjelmaan.
12.12.2024 TEM: Viidelle uuden energiateknologian investoinnille tukea yli 64 miljoonaa euroa
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt investointitukea viidelle uuden energiateknologian suurelle demonstraatiohankkeelle yhteensä noin 64,6 miljoonaa euroa. Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen allekirjoitti tukipäätökset 11.12.2024. Tuetut investoinnit liittyvät sähköpolttoaineiden, vedyn ja biokaasun tuotantoon sekä biopohjaisen hiilidioksidin talteenottoon ja energian varastointiin.
12.12.2024 Energiansäästöä ja sähköistämistä teollisuudessa
Motivan koordinoimassa Sähköistämällä energiatehokkuutta teollisuudessa -yhteishankkeessa on autettu yrityksiä saavuttamaan energiansäästöä hyödyntämällä uusia sähköistämisen teknologioita ja tuoreinta tietoa ratkaisumahdollisuuksien soveltuvuudesta. Yhteisvoimin tarkasteltiin muun muassa lämpöpumpputekniikkaa ja uusia kylmäaineita, jotka mahdollistavat yhä tehokkaampia laitteita.
10.12.2024 Vuoden Energianerokkaina palkittiin kolme esimerkillistä energiatehokkuustekoa
Vuoden energianerokkaina tekoina palkittiin tänä vuonna HSY:n Blominmäen jätevedenpuhdistamon lämmitysjärjestelmä, Mäkelä Alun anodisointilaitoksen energiajärjestelmä sekä Areimin kiinteistöissä toteutettu ammattikeittiöiden ilmanvaihdon tarpeenmukainen ohjaus. Vuoden Energianerokas 2024 -tunnustuksen myöntävät Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö ja Motiva energiatehokkuusteoille, jotka edistävät vastuullista energiankäyttöä erottuvalla tavalla.
9.12.2024 Ajoita ajoissa – automaattiset ohjaukset helpottavat oikea-aikaista ja säästävää sähkönkäyttöä
Motiva on julkaissut uuden Ajoita ajoissa -kampanjasivuston, joka kokoaa käytännönläheistä tietoa sähkölämmityksen, käyttöveden lämmityksen, sähköautojen latauksen sekä kotitalouslaitteiden oikea-aikaisesta käytöstä. Yhdessä ajoittamalla leikataan hintapiikkejä tilanteissa, joissa sähköä on tarjolla vähemmän esimerkiksi kylminä ja tuulettomina pakkaspäivinä.
4.12.2024 Rahoituksen tietopalveluun lisää teema-alueita
Rahoituksen tietopalvelua on laajennettu. Palvelu kattaa nyt energiatehokkuuden ja korjausrakentamisen lisäksi myös muita teemoja, kuten ilmastonmuutoksen hillinnän ja kiertotalouden.
21.11.2024 OM: Digiraati helpottaa lasten ja nuorten kuulemista ja osallistumista päätöksentekoon
Oikeusministeriö on avannut Digiraati.fi-palvelun, jossa viranomaiset ja järjestöt voivat kuulla lapsia ja nuoria ja ottaa heitä mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Lapsille ja nuorille Digiraati tarjoaa kanavan ottaa kantaa heille tärkeisiin asioihin ja vaikuttaa päätöksentekoon.
14.11.2024 YM: Ympäristöministeriö antoi asetuksen asuin-, majoitus- ja työtiloista
Asuin-, majoitus- ja työtila-asetus joustavoittaa asuinrakennuksen ja sen rakennuspaikan suunnittelua sekä asumiseen tarkoitettujen tilojen ominaisuuksia koskevia vaatimuksia. Asetus korvaa samannimisen asetuksen vuodelta 2017.
14.11.2024 YM: Hallitukselta esitys Valtion tukeman asuntorakentamisen keskusta koskevasta laista
Valtioneuvosto on tänään 14.11.2024 antanut eduskunnalle esityksen Valtion tukeman asuntorakentamisen keskuksesta sekä sen tehtävistä, johtamisesta ja ratkaisuvallasta. Keskus vastaisi valtion tuen myöntämisestä asuntorakentamiseen sekä muista nykyisen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) lakisääteisistä tehtävistä. Tarkoituksena on, että uusi keskus aloittaisi toimintansa ympäristöministeriön yhteydessä 1. maaliskuuta 2025.
11.11.2024 Lauhasta syksystä huolimatta talvi tekee tuloaan
Viimeistään nyt on aika tarkistaa, että kodin ja toimitilojen talotekniset järjestelmät on säädetty oikein. Laitteiden ja järjestelmien kulutusta ohjaava automatiikka pitää olla käytössä. Pakkaskausi testaa myös laitteiden kunnon. Toimiva talotekniikka takaa mukavat sisäolosuhteet säällä kuin säällä.
6.11.2024 YM: Valtion tukeman asuntorakentamisen keskuksen on tarkoitus aloittaa maaliskuussa 2025
Ympäristöministeriö haluaa varmistaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) lakisääteisten tehtävien hallitun siirtymän ympäristöministeriön yhteyteen perustettavaan Valtion tukeman asuntorakentamisen keskukseen. Alkuperäistä aikataulua lykätään kahdella kuukaudella, millä varmistetaan, että kaikki maksatukset ja muut ARAn tuottamat palvelut voidaan hoitaa riskittömästi ja keskeytyksettä.
30.10.2024 TEM: Yhtyeenveto 14 toimialan vähähiilisyystiekarttojen päivityksistä valmistunut
Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut yhteenvedon, joka käy läpi hallitusohjelmassa linjatun vähähiilisyyden tiekarttojen päivitystyön toteutusta ja 14 mukana olleen toimialan päivitettyjen tiekarttojen tuloksia. Yhteenvedossa esitetyt johtopäätökset, havainnot ja arviot perustuvat suoraan toimialojen omiin tiekarttoihin ja niiden taustaselvityksiin.
28.10.2024 Valtioneuvoston viestintäosasto: Kasvuriihi-hanke kerää ideoita talouskasvuun avoimella kyselyllä
Pääministeri Petteri Orpon käynnistämä Kasvuriihi-hanke avaa verkkokyselyn kasvun vauhdittamista koskevien ehdotusten kokoamiseksi. Kaikille avoin kysely on avoinna 28.10.–24.11.2024. Kyselyn tuottamat ehdotukset toimitetaan Kasvuriihi-hankkeen valmisteluryhmän käyttöön.
Euroopan komissio on valinnut 85 innovatiivista nettonollaprojektia edistämään huipputason puhtaiden teknologioiden käyttöönottoa ympäri Eurooppaa. Tukea saa myös neljä Suomeen sijoittuvaa hanketta, joiden toteuttajina ovat Metsä Groupin Metsä Spring Oy, Solvay Oy, FREYR Battery Finland Oy ja Nordic Ren-Gas Oy.
23.10.2024 YM: Rakennusvalvonnan uudistusta työstetään kaikille avoimessa verkkoaivoriihessä
Rakennusvalvonnan uudistuksella tavoitellaan hallinnollisen taakan keventämistä, kustannustehokkaita ratkaisuja sekä riittävän osaamisen ja palvelutason varmistamista koko maassa. Uudistuksen toteutuksen vaihtoehtoja kartoittava verkkoaivoriihi on auki kaksi viikkoa 23.10.2024 alkaen.
Ympäristöministeriö myöntää 2,35 miljoona euroa kunnille ja maakuntien liitoille sellaisten välttämättömien muutosten toteuttamiseen, jotka mahdollistavat rakennetun ympäristön tietojärjestelmän (Ryhti) käyttöönoton. Avustus on tarkoitettu kuntien ja maakuntien liittojen yhteishankkeisiin, jotka sujuvoittavat ja tehostavat valtakunnallisen Ryhti-järjestelmän turvallista käyttöä. Avustushaku on auki 18.10.2024–27.11.2024 ja käytettävissä 30.9.2026 asti.
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja lakiluonnoksesta, jossa säädettäisiin Valtion tukeman asuntorakentamisen keskuksesta. Lailla säädettäisiin uuden keskuksen perustamisesta ympäristöministeriön yhteyteen, keskuksen tehtävistä ja ratkaisuvallasta. Esityksessä ehdotetaan Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskuksen ARAn lakisääteiset tehtävät muutettavaksi Valtion tukeman asuntorakentamisen keskuksen tehtäviksi. Lausuntoja voi antaa 31. lokakuuta asti.
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 12 hankkeelle kansallisen elpymis- ja palautumissuunnitelman (RRP) mukaista investointitukea yhteensä 44 564 484 euroa. Lisäksi tukea myönnettiin 28 048 200 euroa Nordic Ren-Gas Oy:lle uuden energiateknologian suurelle demonstraatiohankkeelle päätöksellä, jota hallituksen raha-asianvaliokunta puolsi 3.10.2024.
7.10.2024 YM: Nettonollateollisuuden hankkeille ehdotetaan etusijaa lupakäsittelyssä
Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan, että nettonollateollisuuden hankkeet saisivat etusijan aluehallintoviraston ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisissa lupamenettelyissä. Lupamenettelyjä koordinoivaksi kansalliseksi yhteyspisteeksi ehdotetaan Itä-Suomen aluehallintovirastoa.
Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoja asetusluonnoksesta RRF-energiatukiasetuksen muuttamiseksi. Esitetyt muutokset ovat vähäisiä ja niitä ehdotetaan, jotta asetus vastaisi Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmaan (RRP) tehtyjä muutoksia.
Hallituksen esityksen tarkoituksena on kumota ilmastolaista kuntia koskeva velvoite laatia ilmastosuunnitelma. Jatkossa suunnitelman teko perustuisi vapaaehtoisuuteen, jota tukisi Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämä päästötietopalvelu.
3.10.2024 TEM: Lakiesitys: Talousvyöhykkeen merituulivoimalle uusi kilpailutusmalli
Valtioneuvosto lähetti 3.10.2024 eduskunnalle hallituksen esityksen, joka koskee merituulivoimaa Suomen talousvyöhykkeellä. Tavoitteena on edistää merituulivoimaa, selkeyttää talousvyöhykkeen merituulivoimahankkeita koskevaa sääntelyä ja varmistaa, että oikeudet merituulivoiman hyödyntämiseen myönnetään tasapuolisella, läpinäkyvällä ja ennakoitavalla tavalla.
Hallituksen raha-asianvaliokunta puolsi 3.10.2024 sitoumusta, jonka mukaan työ- ja elinkeinoministeriö voi päättää 28 048 200 euron energiatuen myöntämisestä Nordic Ren-Gas Oy:lle Lahteen suunniteltua uusiutuvan vedyn metanointi-investointia varten.
Nopeat muutokset energiantuotannossa ovat siirtäneet suomalaisten energiankäytön ja -tuotannon uudenlaiseen aikakauteen. Muutamassa vuodessa on tapahtunut iso muutos, jonka myötä paitsi sähköntuotannon määrä ja hinta vaihtelee, on myös kuluttajien oma osallistuminen sähköntuotantomarkkinoille arkipäiväistynyt.
1.10.2024 TEM, EV ja Motiva: Yritysten ja kuntien vuotuinen energiankäyttö tehostunut 15 TWh
Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet yritykset, kunnat ja kuntayhtymät ovat vuosina 2017–2023 tehneet yhteensä yli 27 000 toimenpidettä, jotka tehostavat vuosittaista energiankäyttöä noin 14,8 terawattituntia (TWh). Tehdyt energiatehokkuustoimet leikkaavat Suomen vuotuisia hiilidioksidipäästöjä yhteensä yli kolmella miljoonalla tonnilla.
1.10.2024 TEM: Tesin sijoitusstrategialuonnos lausuntokierrokselle
TEM pyytää lausuntoja Suomen Teollisuussijoituksen (Tesi) sijoitusstrategiaa valmistelleen työryhmän strategialuonnoksesta. Lausuntoja voi antaa 14.10.2024 asti.
26.9.2024 Kehittyvät taloyhtiöt hyödyntävät energiamarkkinoiden ratkaisuja monipuolisesti
Uudistamalla tekniikkaa ja toimintatapojaan taloyhtiöt voivat hallita energiakustannuksiaan entistä paremmin. Energiayhteisöt, aurinkovoimalat, akustot ja älykkäät kulutuksen ohjausratkaisut sekä tulevaisuudessa yhä useammin myös virtuaalivoimalat optimoivat kulutusta ja tuovat säästöjä sekä taloyhtiölle että asukkaille.
26.9.2024 Rahoituksen tietopalvelu: Ajantasainen tieto rahoituksesta yhdestä paikasta
Energiatehokkuuden parantaminen ja päästöjen vähentäminen ovat avainkeinoja, joilla Suomi pystyy saavuttamaan sille asetetut energia- ja ilmastotavoitteet. Jotta yritykset, kunnat ja kaupungit pystyvät toteuttamaan tarvittavia hankkeita ja investointeja, on tärkeää, että niillä on käytössään tietoa saatavilla olevasta rahoituksesta ja mahdollisista tuista ja avustuksista. Tähän tarpeeseen vastaa Motivan yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa perustama Rahoituksen tietopalvelu.
Hallitus antoi tänään 23.9. eduskunnalle hallituksen esityksen, jossa ehdotetaan kumottavaksi laki Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta. Hallituksen esityksen mukaan Aran lakisääteiset tehtävät ehdotetaan siirrettäväksi ympäristöministeriöön perustettavaan Valtion tukeman asuntorakentamisen keskukseen.
18.9.2024 TEM: Työryhmä kartoittamaan keinoja sähkömarkkinoiden toimitusvarmuuden ja jouston edistämiseksi
Vaihtelevan uusiutuvan sähköntuotannon kasvu on lisännyt markkinoilla olevan tarjonnan vaihtelua, ja sitä kautta vaikuttanut toimitusvarmuuteen ja lisännyt sähkön hinnan heiluntaa. Tuotanto voi vaihdella merkittävästi päivien sisällä, päivien välillä ja eri vuodenaikoina, välillä osin ennakoimattomasti.
16.9.2024 TEM: Lausuntopyyntö puhtaan siirtymän teollisten investointien tukiohjelmasta
Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoa luonnoksesta puhtaan siirtymän teollisten investointien tukiohjelmasta. Tavoitteena on osaltaan edistää hallitusohjelman mukaisia ilmastotavoitteita ja vahvistaa Suomen investointiympäristön houkuttelevuutta. Lausuntoja voi antaa 11.10.2024 asti.
12.9.2024 FDCA: Datakeskusten EED-raportointi alkaa Suomessa 15. syyskuuta jälkeen
Eurooppalainen tietokanta datakeskusten EED-raportointia varten otettiin käyttöön viime viikolla. Tällä hetkellä Euroopan komissio ja jäsenvaltioiden virkamiehet luovat tietokantaan koordinaattorien rooleja. Kun tämä vaihe on saatu päätökseen, raportointivelvolliset datakeskusoperaattorit voivat ottaa yhteyttä oman jäsenvaltionsa koordinaattoriin ja käynnistää raportointiprosessin.
Ensimmäiset Kiertotalouden green dealiin mukaan lähtevät toimijat ovat asettaneet vaikuttavia tavoitteita ja sitoutuneet toimiin, jotka edistävät vähähiilistä kiertotaloutta.
Kävelijä, pyöräilijä, autoilija, pyörätuolilla kulkeva tai vaikka rullaluistelija – kulkutapoja on monia erilaisia, mutta jokaisen takana on ihminen. Liikkujan viikko 16.–22.9. muistuttaa, että teillä ja kaduilla on tilaa meille kaikille.
11.9.2024 Tee palvelus itsellesi ja kodillesi: ota käyttöön kodin huoltokirja
Jokainen rakennus ikääntyy samaa tahtia kuin talonväki. Myös rakennukset vaativat huolenpitoa. Säännölliset huoltotyöt ja korjaukset ylläpitävät kodin arvoa ja kuntoa. Aina remonttien yhteydessä kannattaa huomioida ja parantaa myös energiatehokkuutta. Kodin huoltokirja muistaa puolestasi tehdyt työt ja toimet, kunhan ensin kirjaat ne sinne.
5.9.2024 TEM: Valtioneuvosto hyväksyi muutokset alueiden kehittämisen tukialueisiin
Valtioneuvosto on päättänyt muutoksista EU:n alueellisen tuen I ja II-tukialueisiin. Muutokset perustuvat Euroopan komission aluetukikartan väliarviointiin ja aluetuen suuntaviivoihin. Tukialueilla ELY-keskusten yritysten investointeihin myöntämän avustuksen taso voi olla korkeampi kuin muualla maassa.
5.9.2024 TEM: Hallitus esittää valtion pääomasijoitustoiminnan uudistamista
Hallitus esittää 5.9.2024 Suomen Teollisuussijoitus (Tesi) valtioyhtiöstä annetun lain muuttamista sekä säädettäväksi uutta lakia Teollisuustuki Oy -nimisestä valtion kokonaan omistamasta osakeyhtiöstä. Muutosten myötä Tesi-konsernilla olisi nykyistä paremmat mahdollisuudet toimia tehokkaasti valtion pääomasijoitus- ja yritysrahoitusyhtiönä.
Maa- ja metsätalousministeriö on yhteistyössä Motiva Oy:n kanssa päivittänyt eläinperäisten tuotteiden hankintakriteerit. Päivitystyö vastaa julkisten hankintojen ja kestävän kehityksen tavoitteisiin, ja sen myötä päivitetyt kriteerit tukevat entistä paremmin julkisten ruokapalvelujen ja elintarvikehankintojen vastuullisuutta sekä huoltovarmuutta.
4.9.2024 TEM: EU:n CINEA-virasto järjestää aurinkosähkön tarjouskilpailun infopäivän 23.9.2024
Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirasto CINEA järjestää 23.9.2024 Suomelle ja Virolle yhteisen virtuaalisen infotilaisuuden käynnissä olevasta tarjouskilpailusta, jossa pyydetään tarjouksia Suomeen sijoittuvista aurinkovoimaloista ja Viroon sijoittuvista maatuulivoimalahankkeista.
2.9.2024 Järjestelmät kuntoon, lämmityskausi lähestyy
Syksyn tulo voi tuoda nousupaineita sähkön ja kaukolämmön hintaan. Korkeimmillaan hinnat ovat talvella. Tästä seuraa se, että energiansäästötoimenpiteiden kannattavuus paranee talvea kohden kuljettaessa myös palvelukiinteistöissä. Hyvin toimivat laitteet ja järjestelmät eivät tuhlaa energiaa.
ELY-keskus myöntää edelleen omakoti- ja paritalojen omistajille avustuksia öljylämmityksestä luopumiseen. Avustusta on myönnetty vuodesta 2020 lähtien yli 28 000 kotitaloudelle, ja tukea riittää vielä tuhansille. Viimeistenkin remonttien on oltava kokonaan valmiita elokuun 2025 loppuun mennessä, joten hankkeen suunnittelu ja avustuksen hakeminen kannattaa käynnistää jo nyt, jos haluaa varmistua avustuksen saamisesta.
28.8.2024 YM: Työryhmä valmistelemaan uutta kiertotalouslakia
Ympäristöministeriön asettama työryhmä aloitti työnsä uuden kiertotalouslain valmistelemiseksi. Kiertotalouslaki tulee korvaamaan voimassa olevan jätelain. Uuden kiertotalouslain tavoitteena on selkeyttää jätealan lainsäädäntöä.
27.8.2024 VNK: Me puhumme teoin -kampanja haastaa toimijoita käytännön tekoihin rasismia vastaan
Osana valtioneuvoston yhdenvertaisuustiedonantoa toteutettava rasismin vastainen kampanja kutsuu kaikki yhteisöt, yritykset, järjestöt ja organisaatiot mukaan rakentamaan yhdenvertaista ja rasismista vapaata Suomea konkreettisin teoin.
20.8.2024 Ekologisen suunnittelun säädökset uusiutuvat ja kattavuus laajenee
Uusi EU:n kestävien tuotteiden ekosuunnitteluasetus (ESPR) on hyväksytty korvamaan nykyinen vuonna 2009 annettu ekosuunnitteludirektiivi. Asetuksella laajennetaan ekosuunnitteluvaatimusten soveltamisalaa lähes kaikkiin EU:n markkinoille tuleviin tuotteisiin. Vaatimukset koskevat myös EU:n ulkopuolella valmistettuja tuotteita, jotka tulevat EU:n markkinoille.
14.8.2024 Puhdas tulevaisuus tarvitsee tekijöitä
Energiamurros on tärkeässä roolissa, kun halutaan hillitä ilmastonmuutosta. Puhtaasti tuotettu sähkö ja lämpö ovat edellytykset kestävälle tulevaisuudelle. Opintojaan suunnittelevien kannattaa hakeutua tekniikan alalle, sillä uusia tekijöitä toden totta tarvitaan.
Luxemburg rahoittaa jälleen muissa EU:n jäsenvaltioissa toteutettavia uusiutuvan energian hankkeita. Rahoitusta on haettavissa yhteensä 52,4 miljoonaa euroa ja se tapahtuu EU:n uusiutuvan energian rahoitusmekanismin (RENEWFM) kautta.
EU:n ekosuunnittelua koskeva asetus (EU) 2024/1781 hyväksyttiin ministerineuvostossa toukokuussa. Se tulee voimaan kaikissa jäsenmaissa 18.7.2024. Asetuksen tavoitteena on varmistaa kestävien tuotteiden vapaa liikkuvuus EU:ssa. Samalla parannetaan tuotteiden ympäristökestävyyttä niin, että EU:ssa myytävien tuotteiden koko elinkaaren ympäristövaikutukset olisivat mahdollisimman pienet.
1.7.2024 TEM: EU:n edellyttämä kansallinen energia- ja ilmastosuunnitelma lähetetty komissiolle
Suomi lähetti 28.6.2024 kansallisen energia- ja ilmastosuunnitelmansa (NECP) päivityksen Euroopan komissiolle. Suunnitelma sisältää kansalliset tavoitteet sekä tähän mennessä päätetyt politiikkatoimet EU:n 2030 energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimusten seurantakatsaukset vuosilta 2020–2023 ovat valmistuneet. Seurantakatsaukset käsittelevät pääministeri Sanna Marinin hallituksen neuvottelemia MAL-sopimuksia.
Päästöt laskevat energiantuotannossa tuntuvasti, mutta lisätoimia tarvitaan edelleen kansallisten tavoitteiden sekä EU-tasolla asetettujen velvoitteiden saavuttamiseksi. Erityisesti toimia on tehtävä maankäyttösektorilla ja taakanjakosektorilla.
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja valtioneuvoston asetuksesta, jolla säädetään rakentamisen suunnittelutehtävien ja työnjohtotehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä ja tehtävissä edellytettävien koulutusten vaatimuksista. Tavoitteena on selkeyttää ja yhtenäistää vaativuuden määräytymistä osana rakentamisen laatujärjestelmää. Lausuntoja voi antaa 30. elokuuta asti.
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja ehdotuksesta hallituksen esitykseksi, jonka tavoitteena on sujuvoittaa ympäristöasioiden käsittelyä tulevassa Lupa- ja valvontavirastossa sekä edistää lupamenettelyissä yhden luukun mallia. Lausuntoja pyydetään 30.8.2024 mennessä.
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 14.6.2024 Suomen kestävän kasvun ohjelman mukaista RRF-energiainvestointitukea yhteensä 46,4 miljoonaa euroa yhdeksälle eri hankkeelle. Tuesta 24 553 932 euroa jaetaan kolmelle puhtaan siirtymän investoinneille (REPowerEU) ja 21 864 440 euroa kuudelle energiainfrastruktuurihankkeille.
Ympäristöministeriö on käynnistänyt hankkeen, joka valmistelee muutoksia uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyistä ja eräistä muista hallinnollisista menettelyistä annettuun lakiin. Lain tavoitteena on jouduttaa uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyitä ja eräitä muita hallinnollisia menettelyitä sekä parantaa muun muassa menettelyihin liittyvää neuvontaa.
12.6.2024 Hyvä aurinkosuojaus vähentää viilennystarvetta
Toukokuu toi mukanaan peräti 15 hellepäivää. Vaikka hellejakso jo hellitti, kesää on vielä jäljellä ja lisää paahteisia päiviä tulossa. Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.
Euroopan investointirahasto (EIR) on solminut sopimukset kahdeksan suomalaisen pankin ja rahalaitoksen kanssa, joiden tarkoituksena on tukea pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yrityksiä), pieniä mid-cap-yrityksiä ja asunto-osakeyhtiöitä. Sopimukset mahdollistavat noin miljardin euron lainarahoituksen hankkeille, jotka edistävät Suomen ilmastotavoitteita ja ympäristökestävyyttä.
6.6.2024 TEM: Toimialojen vähähiilitiekarttojen päivitykset vastaavat ajan haasteisiin
Työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti syksyllä 2023 toimialojen kanssa vähähiilisyystiekarttojen päivitystyön. Pääministeri Orpon hallitusohjelman mukaisesti vuoden 2020 tiekartat päivitetään vastaamaan toimialojen ja yritysten muuttunutta toimintaympäristöä ja teknologista kehitystä. Tälläkin kertaa 14 toimialaa on selvittänyt määrätietoisesti polkuja vähähiilisyyteen.
5.6.2024 TEM: Jakeluvelvoitemuutoksia koskeva lakiluonnos lausunnolle
Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoja muutosehdotuksista uusiutuvien polttoaineiden liikennekäytön edistämisestä annettuun lakiin (jakeluvelvoitelaki) sekä biopolttoaineista, bionesteistä ja biomassapolttoaineista annettuun lakiin. Lakimuutosten yhteydessä kumottaisiin myös voimassa oleva laki eräiden polttoaineiden elinkaarenaikaisten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä.
Uudistettu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) tuli voimaan 28.5.2024. Ympäristöministeriö on aloittanut direktiivin toimeenpanon kansalliseen lainsäädäntöön. Ensimmäisenä hankkeena käynnistyy rakennusten perusparannussuunnitelman laatiminen.
3.6.2024 Lämmityskauden päätös: lähtölaukaus järjestelmien huoltotöille
Kesä on parasta aikaa tarkistaa lämmitysjärjestelmien kunto ja toteuttaa erilaiset lämmitysjärjestelmähuollot. Tulisijat ja kattilat on puhdistettava ja niiden hormit nuohottava vähintään kerran vuodessa.
EU:n energiaministerit kokoontuvat 30. toukokuuta Brysselissä. Tarkoituksena on hyväksyä neuvoston päätelmät kestävän sähköverkkoinfrastruktuurin edistämisestä. Ministerit keskustelevat myös REPowerEU-suunnitelman tulevaisuudesta sekä vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) tilanteesta. Suomea kokouksessa edustaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.
24.5.2024 TEM: Kansallisen energia- ja ilmastosuunnitelman päivitys lausuntokierrokselle
Suomen EU:lle toimitettavan kansallisen energia- ja ilmastosuunnitelman (NECP) päivitys on lähetetty lausuntokierrokselle. Suunnitelmasta voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi –palvelussa 10.6.2024 asti.
Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaisesti valtion pääomasijoitustoimintaa tehostetaan keskittämällä se Suomen Teollisuussijoitus-konserniin. Työ- ja elinkeinoministeriö on syksystä 2023 alkaen arvioinut kattavasti yritysjärjestelyn eri toteutusvaihtoja ja päätynyt malliin, jossa Ilmastorahaston ja Oppiva Investin toiminta lakkaa vuonna 2024 kokonaisuudessaan, ja Business Finland Venture Capitalin toiminta lakkaa nykymuodossaan.
20.5.2024 TEM: Lakiluonnos fossiilisen polttoaineen jakelun päästökaupasta lausunnolle
Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettänyt lausunnolle luonnoksen hallituksen esityksestä, jossa ehdotetaan säädettäväksi uusi laki fossiilisen polttoaineen jakelun päästökaupasta. Lailla pantaisiin täytäntöön muutettu päästökauppaa koskeva direktiivi rakennusten erillislämmityksen, tieliikenteen ja eräiden muiden alojen päästökaupan osalta.
Ympäristöministeriö on myöntänyt yhteensä 858 801 euroa valtionavustusta kahdeksalle hankkeelle, jotka kehittävät keinoja vähentää rakennetun ympäristön päästöjä sekä sopeutua ilmastonmuutokseen. Rahoitus on myönnetty EU:n elpymisvälineestä (RRF) Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman ympäristöministeriön viidennestä, ja samalla koko ohjelman viimeisestä, hankehausta.
7.5.2024 TEM: Lausunnolle: datakeskuksille velvollisuus julkaista tietoja energian käytöstään
Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettänyt lausunnolle hallituksen esityksen luonnoksen energiatehokkuuslain muuttamisesta. Lakiin esitetään otettavaksi uusi pykälä, joka velvoittaisi datakeskusten omistajia ja ylläpitäjiä asettamaan julkisesti saataville tietoja datakeskusten energiatehokkuudesta.
Ympäristöministeriö julkaisee kaikille avoimen ja ilmaisen verkkokoulutuksen vähähiilisestä rakentamisesta ja rakentamisen kiertotaloudesta. Koulutus on englanninkielinen, ja se on suunnattu kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille sekä alan opiskelijoille koko Euroopan alueella.
22.4.2024 YM: Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kansallinen toimeenpano käyntiin ennen kesää
Ympäristöministeriö käynnistää uusitun rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) toimeenpanon kansalliseen lainsäädäntöön kevään aikana. Ministeriö kutsuu keskeiset sidosryhmät mukaan seurantaryhmään, jossa toimeenpanosta kerrotaan ja keskustellaan.
Viime hallituskaudella hyväksyttyyn rakentamislakiin tehdään pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaisia muutoksia. Ympäristöministeriö sai niin sanottuun rakentamislain korjaussarjaan 9.1.–5.3.2024 järjestetyllä lausuntokierroksella 279 lausuntoa. Lausuntopalautteen johdosta tehtävät keskeiset muutokset korjaussarjaan on linjattu poliittisesti.
Työ- ja elinkeinoministeriö priorisoi tukikäsittelyssään toistaiseksi EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) energiainvestointeihin liittyvien hakemuksien käsittelyä. Uuden energiateknologian suurten demonstraatiohankkeiden tukikäsittelyä jatketaan myöhemmin tänä vuonna. RRF-tukia koskevat päätökset on tehtävä viimeistään tänä syksynä, ja tuettujen hankkeiden tulee toteutua 30.6.2026 mennessä.
15.4.2024 TEM: Energiainfrastruktuurihankkeiden RRF-investointitukea haettavissa 15.5. asti
Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman (RRP) mukaisten energiainfrastruktuurihankkeiden investointitukihaku on avattu. Haku on avoinna 15.5.2024 saakka. Tukea voivat hakea yritykset ja yhteisöt hankkeisiin, joiden hyväksyttävät kustannukset ovat yli viisi miljoonaa euroa. Tukea hyväksyttäville hankkeille on käytettävissä yhteensä noin 35 miljoonaa euroa.
10.4.2024 TEM: Lakiluonnos valtion uudesta pääomasijoitusyhtiöstä lausuntokierrokselle
Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää 10.4.-8.5.2024 lausuntokierroksen valtion uuden pääomasijoitusyhtiön lakiluonnoksesta. Uudelle yhtiölle annetaan nykyistä vahvemmin talouden kasvuun ja uudistumiseen sekä investointien edistämiseen keskittyvä teollisuuspoliittinen tehtävä.
8.4.2024 Toimivalla ilmanvaihdolla miellyttävä sisäilma kiinteistöön
Maapallon keskilämpötila nousee ja ääriolosuhteet voimistuvat. Kesän hellejaksot pahenevat. Nykyään aurinkosuojaus otetaan huomioon uudisrakennusten arkkitehtuurissa, mutta vanhassa talokannassa tästä ei ole hyötyä. Ilmanvaihdon toimivuus on yhä tärkeämpää.
Energia- ja ilmastostrategiassa sekä keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmassa tullaan linjaamaan toimista ilmastotavoitteiden edistämiseksi ja puhtaan siirtymän vauhdittamiseksi. Suunnitelmien on määrä valmistua vuoden kuluttua.
21.3.2024 TEM: 62 hanketta hakee REPowerEU-tukea energiateknologian investointeihinsa
Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisen REPowerEU-energiainvestointituen hakuun saapui 29.2.2024 mennessä yhteensä 62 uutta hakemusta. Haettavissa oleva investointituki kohdennetaan uuden energiateknologian hankkeisiin ja uusiutuvan vedyn tuotantoon.
Talotekniikan viestintäfoorumi on tarjonnut jo kolmen vuoden ajan rakennusten omistajille ja ylläpidosta vastaaville henkilöille tietoa siitä, miten rakennusten energiatehokkuutta voi parantaa säätämällä talotekniset järjestelmät oikein ja pitämällä ne kunnossa.
19.3.2024 YM: Alueelliset hankkeet ovat vauhdittaneet kuntien ilmastotyötä eri puolilla Suomea
Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma on onnistuneesti sitouttanut kuntia ja alueita ilmastotyöhön, syventänyt yhteistyötä sidosryhmien välillä ja lisännyt ilmastoasoihin liittyvää osaamista. Ohjelma rahoitti viimeisen kahden vuoden aikana yhteensä 14 alueellista ilmastotyön hanketta, joiden tavoitteena oli auttaa kuntia ymmärtämään, minkälaiset ilmastotoimet ovat heille tarkoituksenmukaisimpia, vaikuttavimpia ja taloudellisesti kannattavimpia.
8.3.2024 YM: Ravinteiden kierrätyksen avustuksia haettavissa kesäkuun loppuun asti
Ravinteiden kierrätyksen avustushaku on auki. Ympäristöministeriö kannustaa hakemaan hankeavustusta viipymättä, jotta toteutukselle jää riittävästi aikaa. Rahoitettavien hankkeiden tulee valmistua viimeistään vuoden 2025 loppuun mennessä.
Kunnat ja maakuntien liitot voivat hakea ympäristöministeriön avustusta rakennetun ympäristön tiedonhallinnan digimuutokseen. Haettavana on 1,5 miljoonaa euroa. Hakukierros on auki 4.3.–15.4.2024
5.3.2024 Aurinkopaneelit katolle – edellytä turvallista asennustapaa
Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa on havaittu turvallisuutta ja järjestelmän toimintaa vaarantavia puutteita. Paneelien hankintaa suunnitteleva voi muutamilla varmistuksilla tarkistaa, että saa katolle turvallisesti toimivan ja pitkäikäisen aurinkosähköjärjestelmän. Turvallisuus on tänä vuonna Motivan valtakunnallisen Aurinkosähköä kotiin -kampanjan pääteema.
4.3.2024 Yhteishankkeesta vauhtia teollisuuden sähköistymiseen
Motiva hakee mukaan yhteishankkeeseen teollisuusyrityksiä, jotka ovat liittyneet energiatehokkuussopimukseen, laitetoimittajia sekä yliopistoja ja ammattikorkeakouluja. ABB, Canatu, Lempeä Lämpö, Mäkelä Alu ja Saarioinen ehtivät ensimmäisinä yrityksinä mukaan.
16.2.2024 TEM: Työ- ja elinkeinoministeriö linjasi energiatuen painopisteet vuodelle 2024
Työ- ja elinkeinoministeriö on tehnyt linjaukset vuoden 2024 energiatuen painopisteistä. Energiatuella edistetään uusiutuvan energian tuotantoa, uusiutuva vedyn ja siitä jalostettujen polttoaineiden tuotantoa, energiansäästöä tai energiantuotannon tai käytön tehostamista, hukkalämmön hyödyntämistä tai muutoin energiajärjestelmän muuttumista vähähiiliseksi.
14.2.2024 Näin parannat ilma-vesilämpöpumpun toimintaa pakkasilla
Ilma-vesilämpöpumppujen suosio on lisääntynyt muun muassa öljylämmityksen korvaavana päälämmityksenä. Se on investoinniltaan maalämpöä edullisempi ja oikein mitoitettuna parantaa lämmityksen energiatehokkuutta. Energianeuvonnassa on kuitenkin havaittu, että osalle ilma-vesilämpöpumppuun siirtyneistä on tullut yllätyksenä tukilämmityksen tarve kovilla pakkasilla.
5.2.2024 Energiakäytävä Opopäivillä: Haussa puhtaan tulevaisuuden tekijöitä!
Energiamurros vaatii rakennetun ympäristön ja uusiutuvan energian osaajia, joilla on hallussa uudet energiateknologiat, kuten tuulivoima, vesivoima, aurinkoenergia, lämpöpumput ja vihreä vety. Osaajat kasvavat niin sähkö-, LVI- ja energia-alaan liittyvien koulutuspolkujen kautta. Rovaniemen OPO-päivät 2024 tapahtumassa Motiva ja alan toimijat ovat mukana kertomassa ajankohtaista tietoa alojen koulutusmahdollisuuksista sekä tulevaisuuden näkymistä.
Toimialojen vähähiilisyystiekarttojen päivittäminen on vauhdissa. Työ- ja elinkeinoministeriö järjesti 1.2.2024 tiekarttatyön väliseminaarin, jossa toimialat ja sidosryhmät kuulivat päivitystyön etenemisestä ja saivat tietoa hallituksen ilmastotyöstä ja tiekarttojen roolista hallitusohjelman toteutuksessa. Seminaarin paneeli keskusteli tulevaisuuden teknologiaratkaisuista ilmastotyön vauhdittajina.
1.2.2024 AKHA: Vuoden putkiremontti/linjasaneeraus – Kilpailu onnistuneille putki/linjasaneerauksille
Kilpailu on järjestetty jo vuodesta 2008 lähtien. Kilpailussa palkitaan onnistuneita putkiremontteja/linjasaneerauksia. Kilpailun tavoitteena on kertoa ja jakaa tietoa mahdollisimman laajasti hyvistä toimintatavoista ja –menetelmistä tulevien putkiremonttien/linjasaneerauksien tilaajille, osakkaille/asukkaille, suunnittelijoille ja urakoitsijoille. Kilpailun julkistamisen yhteydessä kerrotaan myös remonttien tilaajista, suunnittelijoista ja urakoitsijoista sekä itse paikan päällä että järjestäjien eri medioissa.
EENergy on EU:n rahoittama hanke, joka myöntää yhteensä 900+ kpl 10 000 euron avustuksia eri puolille Eurooppaa pk-yrityksille, jotka haluavat toteuttaa toimenpiteitä energiankulutuksensa ja siten CO2-jalanjälkensä pienentämiseksi. EENergy-hankkeen kokonaisbudjetti on 9 miljoonaa euroa, ja se tukee aktiivisesti pk-yrityksiä ilmastonmuutoksen, energiakriisin ja EU:n Green Deal -ohjelman vaikutusten vuoksi.
29.1.2024 TEM: REPowerEU-investointituki puhtaan siirtymän hankkeille haettavissa 29.2. asti
Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) REPowerEU haku on avattu ja käynnissä 29.2.2024 saakka. Yritykset ja yhteisöt voivat hakea tukea puhtaan siirtymän energiainvestointeihin. Nyt haussa oleviin investointitukiin on varattu noin 54,5 miljoonaa euroa. Tuki on tarkoitettu hankkeisiin, joiden hyväksyttävät kustannukset ovat yli viisi miljoonaa euroa.
29.1.2024 Varmista kotisi asuinmukavuus talvikaudella
Sydäntalvella on hyvä hetki tarkistaa, että kotisi lämmitys sekä ilmanvaihto on säädetty oikein. Energiataloudelliset ja keskenään linjassa olevat säädöt pitävät huolen asumismukavuudesta ja pienentävät asumisen ilmastovaikutuksia.
10.1.2024 Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja rakentamislakiin esitetyistä muutoksista
Viime hallituskaudella hyväksyttyyn rakentamislakiin tehdään Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaisia muutoksia. Rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025, ja tavoitteena on saada muutokset voimaan samaan aikaan uuden lain kanssa. Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja esitetyistä muutoksista 5. maaliskuuta mennessä.
Uusi vuosi on alkanut Suomessa erityisen kylmänä. Kovilla pakkasilla lämmitystä tarvitaan enemmän, energiankulutus kasvaa ja samalla nousevat kaikkien lämmitysmuotojen kustannukset. Siksi erityisesti pakkasilla tarkka energiankäyttö ja hyvä ajoitus on tarpeellista.