Tiedotteet ja uutiset 2022
21.12.2022 kokoontuneen sähkötyöryhmän päätösehdotus on valmistunut. Hallitus linjasi lisätoimista, joilla tuetaan kansalaisia talven suurissa sähkölaskuissa. Hallitus päätti tuesta, joka hyvitetään kansalaisten talvikuukausien laskuissa.
Valtioneuvosto antoi tänään asetuksen asuinrakennusten energia-avustusten jatkamisesta vuonna 2023. Asuinrakennusten energiatehokkuutta parantavia korjaushankkeita voidaan ensi vuonna avustaa yhteensä 98,67 miljoonalla eurolla. Avustuksen ehdot säilyvät ennallaan.
20.12.2022 TEM: Sähkömarkkinalakiin tulossa toimitusvarmuutta ja kuluttajan oikeuksia edistäviä muutoksia
Valtioneuvosto antoi eduskunnalle 20.12.2022 hallituksen esityksen laiksi sähkömarkkinalain muuttamisesta. Samalla ehdotetaan muutettavaksi eräitä muutoksiin liittyviä lakeja. Lisäksi ehdotetaan säädettäväksi lait sähköntoimitussopimusten vertailuvälineestä ja energiamarkkinariitalautakunnasta.
15.12.2022 Vuoden Energianerokas 2022 -tunnustus kolmelle innovatiiviselle energiatehokkuusteolle
Vuoden Energianerokas 2022 -kilpailun voittajina on palkittu Aalto-yliopiston ja Fortumin Aalto Works -energiaratkaisu, Valion Lapinlahden tehtaan hyötylämpöjärjestelmä ja Valmetin tehtaan paineilman hukkakäytön vähentäminen automaattisilla magneettiventtiileillä.
13.12.2022 Edelläkävijäyritykset muokkaavat toimintatapoja uusiksi työmailla
Työmailla käytetään vielä polttomoottorikäyttöisiä työkoneita, joista aiheutuu sekä hiilidioksidipäästöjä että lähipäästöjä. Siirtyminen vähäpäästöisiin työkoneisiin on kuitenkin jo käynnissä. Päästöjen vähentämiseksi on keskeistä myös käyttää koneita ja laitteita oikein.
Suomalaiset ovat jatkaneet sähkön säästötoimia marraskuussa. Myös yrityksien ja julkisen sektorin ilmoittautuminen Fingridin uuden vapaaehtoisen sähköjärjestelmän tuen piiriin on käynnistynyt hyvin. Menetelmä tulee operatiiviseen käyttöön tänään 1.12.2022 alkaen ja mukaan odotetaan edelleen lisää toimijoita.
Energiavirasto odottaa sähkötehon riittävän talvikaudella suurimman osan ajasta. Talven tehotilanne sisältää kuitenkin monia epävarmuuksia, joten sähkön tuotanto- ja tuontikapasiteetti ei välttämättä aina riitä kattamaan sähkön kysyntää. Sähköpulan välttämiseksi Energiavirasto kannustaa suomalaisia välttämään tarpeetonta sähkönkulutusta etenkin huippukulutustunneilla.
Elintarvikeala on sitoutunut tavoitteelliseen materiaalitehokkuuden parantamiseen yhteisellä Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksella. Materiaalien käyttöä vähentämällä ja kierrätystä lisäämällä sitoumuksessa mukana olevat yritykset vähensivät jätteen määrää 25 miljoonaa kiloa kolmen vuoden tarkastelujakson aikana. Lisäksi yritykset vähensivät ruokahävikkiä samana aikana lähes 12 miljoonaa kiloa. Materiaalitehokkuustoimilla yritykset raportoivat säästäneensä myös rahaa yli 17 miljoonaa euroa.
Fingrid ilmoitti 9.11.2022 uudesta menettelystä sähköpulatilanteiden ehkäisemiseksi. Sen avulla pystytään saamaan merkittävä määrä tehoa käyttöön sähköpulan ehkäisemiseksi. Yritysten vapaaehtoisuuteen pohjautuva järjestely otetaan käyttöön joulukuussa 2022.
Rakennusten energiaseminaari järjestettiin Pikku-Finlandiassa 9.11.2022. FINVACin järjestämässä seminaarissa palkittiin nyt toistamiseen Vuoden energiaratkaisu. Hyvien ehdotusten joukosta voittajaksi valikoitui Consti Talotekniikka Oy:n Consti Optimi -monienergiajärjestelmä.
EU:n jäsenmaat, Euroopan parlamentti ja komissio pääsivät myöhään tiistai-iltana alustavaan sopuun EU:n vuoteen 2030 saakka ulottuvan ilmastotavoitteen taakanjaon päivityksestä päästökaupan ulkopuolisilla aloilla. EU:n yhteinen, vuotta 2030 koskeva taakanjakosektorin päästövähennystavoite kiristyy 30 prosentista 40 prosenttiin.
3.11.2022 Tuusula on vuoden julkisen puurakentamisen edelläkävijä
Ympäristöministeriö ja Motiva ovat myöntäneet Julkisen puurakentamisen edelläkävijä -kunniamaininnan Tuusulalle, joka on lyhyessä ajassa onnistunut nivomaan puurakentamisen osaksi kunnallista rakennuttamista ja kaavoitusta. Tulevina vuosina kunnan puurakennukset ja -asuinalueet ovat Tuusulassa entistä näkyvämpi osa kuntalaisten arkea.
3.11.2022 TEM: EU:n innovaatiorahaston suurten hankkeiden RePowerEU-hakukierros käynnistyy
EU:n innovaatiorahaston suurten hankkeiden kolmas hakukierros on avattu 3.11.2022. Haussa on jaossa kaikkiaan kolme miljardia euroa vähähiili-investointeihin, teollisuuden sähköistymiseen, vetyyn sekä energiateknologioiden valmistukseen ja pilotointiin. Haku sulkeutuu 16.3.2023.
3.11.2022 YM: Hankintaopas avuksi puusta rakentaville kunnille
Teollinen puurakentamisen ala on verrattain nuori ja jatkuvasti kehittyvä, joten uudelle osaamiselle on kysyntää. Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelma julkaisee puusta rakentamista harkitseville kunnille hankintaoppaan, joka kokoaa parhaita kestävän rakentamisen oppeja yksiin kansiin. Puurakentamisen osaamista tukee myös kuntiin suuntautuva kiertue.
2.11.2022 Energianeuvonta auttaa säästämään
Energianeuvontaa saaneet kotitaloudet ja taloyhtiöt tekivät alkuvuoden aikana erilaisia energiatehokkuustoimenpiteitä, joilla säästetään yli kolmensadan sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran energiaa. Kuluttajat ovat nyt aktiivisesti etsineet tietoa, neuvontaa ja tapoja vähentää energiankulutusta ja sen kustannuksia.
1.11.2022 Fiksu varautuu ennakolta sähkökatkoihin
Kärjistyneen energiatilanteen takia tuleva talvi voi tuoda tullessaan sähkökatkoja. Fiksu kiinteistönpitäjä pohtii jo nyt, kuinka niihin on syytä varautua.
27.10.2022 YM: Hallituksen esitys asuntorakentamisen pitkän korkotukimallin kehittämisestä eduskunnalle
Hallitus on tänään antanut eduskunnalle esityksen, jolla uudistetaan vuokra- ja asumisoikeusasuntojen tuotantoa koskevaa pitkää 40 vuoden korkotukimallia. Hallitusohjelmaan ja asuntopoliittiseen kehittämisohjelmaan sisältyvän uudistuksen tavoitteena on parantaa järjestelmän toimivuutta. Uudistus lisää tuen määrää, järjestelmän läpinäkyvyyttä ja parantaa asukkaiden asemaa.
Ympäristöministeriö on julkaissut ohjeen viranomaisille puun pienpolton savuhaittatapausten käsittelystä. Ohjeen tavoitteena on helpottaa puun pienpolton aiheuttamien savuhaittojen selvittämistä ja niihin puuttumista. Ohjeistus on tarkoitettu erityisesti kuntien terveyden- ja ympäristönsuojeluviranomaisille. Ohje tukee viranomaisia myös tulevana lämmityskautena, sillä savuhaittojen arvioidaan lisääntyvän tulisijojen aktiivisen käytön vuoksi.
26.10.2022 ARAlta ensimmäiset uhkasakot energiatodistuksen puuttumisesta
Energiatodistus on oltava aina kun rakennusta myydään tai vuokrataan. Kun kehotuksesta ja varoituksesta huolimatta lakia ei noudatettu, ARA joutui asettamaan uhkasakkoja.
25.10.2022 Toimitilojen ja muiden kiinteistöjen käyttäjät avainasemassa
Energiansäästö toimitiloissa ja ylipäätään kaikissa kiinteistöissä onnistuu parhaiten, kun myös tilojen käyttäjät on muistettu ottaa huomioon ja ohjeistaa oikein. Kiinteistöjen, kuten toimistojen, koulujen ja virastojen, käyttäjät tarvitsevat tietoa, kannustusta ja motivointia siihen, kuinka he voivat käytännön toimillaan vaikuttaa rakennuksen energiankulutuksen tehostamiseen ja energian säästämiseen.
20.10.2022 YM: Hallituksen esitys: Kuntien laadittava jatkossa ilmastosuunnitelmat
Hallitus on hyväksynyt 20. lokakuuta esityksen ilmastolain muuttamisesta. Ilmastolakia täydennetään kuntia koskevalla velvoitteella. Jatkossa laki velvoittaa kunnat laatimaan ilmastosuunnitelman yksin tai yhdessä alueen muiden kuntien kanssa. Samalla lakiin lisätään selkeyttävät säännökset ilmastolain muutoksenhausta.
Valtioneuvosto hyväksyi Oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa (Just Transition Fund, JTF) koskevan Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman ohjelmamuutoksen ja päätti sen toimittamisesta Euroopan komissiolle. JTF on osa kokonaisuutta, jolla Euroopan unioni pyrkii saavuttamaan hiilineutraaliustavoitteensa vuoteen 2050 mennessä. Rahastolla lievennetään sosioekonomisia ja ympäristöllisiä haittavaikutuksia, joita vähähiilinen siirtymä aiheuttaa EU:n aluetalouksille ja työllisyydelle.
20.10.2022 Varmista energiatehokkuus — tarkista ilmanvaihdon toiminta ja säädöt
Yksi suurista energiankulutukseen vaikuttavista toiminnoista rakennuksessa on ilmanvaihto. Jotta järjestelmä toimii energiatehokkaasti ja sisäolosuhteet kiinteistössä ovat kunnossa, on hyvä tarkistaa järjestelmän toiminta ja asetukset. Tulevan talven aikana on myös syytä tarkistaa mahdollisuudet säätää ilmanvaihtoa energiaa säästävämmäksi esimerkiksi käyntiaikoja ja ilmavirtoja ohjaamalla muissa kuin asuinrakennuksissa, joissa ilmanvaihdon pitää pääsääntöisesti olla toiminnassa jatkuvasti.
Kaasulämmitteisten pientalojen omistajille tarjotaan nyt samankaltaista avustusta, jota öljylämmityksen vaihtajat ovat voineet hakea ELY-keskuksesta kahden vuoden ajan. Avustuksen jatkuva haku on avattu 18.10., ja sitä voi hakea 7.4.2022 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin.
18.10.2022 Varmista energiatehokkuus – tarkista taloteknisten järjestelmien toimivuus ja asetukset
Nousevat energiahinnat nostavat painetta myös kiinteistöjen energiankäytön tehostamiseen ja energiansäästöön. Toimivan talotekniikan oikealla käytöllä ja säädöillä voidaan rakennuksen energiankäyttöä tehostaa ja saada aikaan säästöjä. Järjestelmien kunto ja toimivuus sekä asetukset on nyt hyvä tarkistaa ja hakea esiin säästökohteet. Järjestelmien tarkastus kannattaa tehdä säännöllisesti myös jatkossa – energiatehokkuuden ja hyvien sisäolosuhteiden ylläpitämiseksi.
Ympäristöministeriö on avannut tänään hankehaun, jossa yritykset, kunnat, yhdistykset, tutkimus- ja oppilaitokset sekä muut toimijat voivat saada rahoitusta rakennetun ympäristön vähähiilisyyttä edistäville hankkeille. Valtionavustusta on haettavana kolme miljoona euroa, ja hakuaika päättyy 11.11.2022.
13.10.2022 Suuret asuinrakennukset astetta energiatehokkaammiksi – vinkit kiinteistöammattilaisille
Suurten asuinrakennusten – kerros- ja rivitalojen – energiankulutusta on mahdollista vähentää oikeilla säädöillä ja asetuksilla. Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Opasta, kannusta ja osallista myös talon asukkaita energiansäästöön.
EU:n energiaministerit tapaavat 11.−12.10.2022 Prahassa epävirallisessa energiaministerikokouksessa, jossa aiheena on sähkömarkkinoiden uudistamiseen liittyvät tarpeet ja vaihtoehdot sekä hätätoimet korkeiden kaasun hintojen hillitsemiseksi.
11.10.2022 Toimitilat astetta energiatehokkaammiksi – hyvät vinkit kiinteistöammattilaisille
Suurten toimitilakiinteistöjen energiankulutusta on mahdollista vähentää oikeilla säädöillä ja asetuksilla. Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Opasta, kannusta ja osallista myös rakennuksen käyttäjiä energiansäästöön.
TEM: Astetta alemmas – energiansäästö puree jo, mutta lisätoimia tarvitaan
Kansallinen Astetta alemmas -energiansäästökampanja käynnistyy tänään. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut koko Euroopassa haastavan energiatilanteen. Energiansäästö on erityisen nopea ja vaikuttava keino energiakriisin hillitsemiseen ja rahan säästöön.
Yritysten, kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden rakennetun ympäristön ilmastotyötä edistäviä hankkeita on avustettu Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman neljällä hakukierroksella yhteensä jo 13,6 miljoonalla eurolla. Ohjelmassa järjestetään vielä ainakin kaksi hankehakukierrosta, joista seuraava alkaa ympäristöministeriössä 17.10.2022. Business Finlandin 3. haku on auki vielä lokakuun loppuun asti.
4.10.2022 TEM: Kuudelle puhtaan energian hankkeelle lähes 100 miljoonaa euroa investointitukea
Työ- ja elinkeinoministeriö on tehnyt 4.10.2022 ensimmäiset Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaiset energiainvestointitukipäätökset, joilla edistetään puhtaan energian ratkaisuja. Tukea myönnettiin kuudelle hankkeelle yhteensä 99,8 miljoonaa euroa.
3.10.2022 TEM: Yritysten ja kuntien vuotuinen energiankäyttö tehostunut 10 terawattituntia
Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet yritykset ja kunnat ovat vuosina 2017–2021 tehneet yhteensä lähes 19 000 yksittäistä energiankäytön tehostamistoimenpidettä, joilla säästyy vuosittain energiaa 10,3 terawattituntia.
30.9.2022 YM: Rakennuksen ilmastoselvityksen ja materiaaliselosteen asetusluonnokset lausuntokierrokselle
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja rakennuksen ilmastoselvityksen ja materiaaliselosteen asetusluonnoksista. Asetuksilla edistetään rakentamisen ohjaamista vähähiiliseksi. Lausua voi 11.11.2022 saakka Lausuntopalvelussa.
27.9.2022 Motiva ja SYKE: Palveluja kiertotaloustyöhön – Kiertotalous-Suomi aloittaa toimintansa
Kiertotalous-Suomi (KiSu) on kiertotalouden osaamisverkosto, jonka tavoitteena on tukea kuntien, yritysten, elinkeinoelämän ja kiertotalouden ekosysteemien työtä hiilineutraalin kiertotalousyhteiskunnan rakentamisessa. Kiertotalous-Suomea on kehitetty yhdessä sidosryhmien kanssa keväästä 2022 asti. Lanseeraustilaisuudessa 27.9. esiteltiin kiertotalouskatsaus, verkkopalvelu ja osaamisverkoston tarjoamat palveluaihiot.
26.9.2022 STM ja VM: Kotitalouksille tukea suuriin sähkölaskuihin
Hallitus toteuttaa syyskuun alussa budjettiriihessä sovitun mukaisesti tuet, joilla helpotetaan niiden kotitalouksien asemaa, joilla on suuria sähkölaskuja. Verotuksessa otetaan käyttöön väliaikainen sähköenergialaskujen perusteella myönnettävä kotitalousvähennys. Niille kotitalouksille, jotka eivät voi täysimääräisesti hyödyntää verovähennystä, otetaan käyttöön väliaikainen sähkötuki.
21.9.2022 YM: Ministeri Ohisalo: Vihreän siirtymän kiihdyttäminen vahvistaa Suomen kokonaisturvallisuutta
Venäjän hyökkäyssota on tehnyt energia- ja ilmastopolitiikasta entistä vahvemmin myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Suomen kannattaa jatkaa päättäväisesti ilmastotoimia ja kiihdyttää vihreää siirtymää energiakriisin keskellä, alleviivasi ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo ilmastotoimia, energiaratkaisuja ja Suomen kokonaisturvallisuutta käsitelleessä infotilaisuudessa.
20.9.2022 VNK: Euroopan kestävän kehityksen viikko
Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeristö, ympäristöministeriö ja valtion ravitsemusneuvottelukunta palkitsivat vuoden parhaat kestävän kehityksen sitoumukset yhteistyössä Motivan kanssa. Tunnustuksen saivat Kouvolan kaupunki, Suomalaiset kehitysjärjestöt – Fingo, Veikko Lehti Oy, Vantaan kaupunki ja Compass Group.
20.9.2022 Ajantasainen tieto tuki- ja rahoitusmahdollisuuksista vauhdittaisi energiatehokkuusinvestointeja
Yrityksissä ja kunnissa kaivataan selkeää, helposti lähestyttävää perustietoa juuri heille sopivista eri tuki- ja rahoitusratkaisuista. Kun aikaa tietojen selvittämiseen ei ole tai sitä on rajoitetusti, pitäisi tiedon olla saatavilla mahdollisimman nopeasti hyödynnettäväksi. Tiedon tulisi olla juuri heille kohdennettua ja sen pitäisi olla helposti omaksuttavaa.
20.9.2022 YM ja Motiva: Yritysten jätehuoltosopimusten kilpailutus Materiaalitorilla monille ajankohtaista
Materiaalitorilla yritykset voivat etsiä jätehuollon palveluntarjoajia, jätehuollon toimijat uusia asiakkaita ja viranomaiset valvoa, että kaikki sujuu jätelain mukaisesti. Loppuvuonna 2022 Materiaalitorille on odotettavissa paljon uusia käyttäjiä ja siellä avautuu yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kokoontuu 17. kerran torstaina 15. syyskuuta. Kokouksen aiheena ovat ratkaisut energiakriisiin ja vihreään siirtymään. Puheenjohtajana toimii pääministeri Sanna Marin.
14.9.2022 BF: Korotettu materiaalikatselmusrahoitus elintarvikealan yrityksille
Materiaalitehokkuuden edistäminen elintarvikealalla on entistä tärkeämpää. Hävikki ja hukka on minimoitava, sillä monista raaka-aineista on pulaa ja hinnat ovat korkealla. Yritysten on toimittava vastuullisesti ympäristöä säästäen ja mahdollisimman kannattavasti.
Tampereen kaupunki, Lounais-Suomen jätehuolto, Lahden kaupunki, Polkka – Pohjois-Karjalan tukipalvelut Oy ja Riihimäen kaupunki palkittiin kiertotaloutta vauhdittavista toimenpiteistään ”Kuntien parhaat kiertotalousteot” -kilpailussa.
14.9.2022 Perjantaina alkava Liikkujan viikko korostaa kestävän ja taloudellisen liikkumisen tärkeyttä
Vuosittainen Liikkujan viikko keskittyy tänä vuonna korostamaan eri liikkumisvalintojen vaikutuksia omaan talouteen ja energiankäyttöön. Teemaviikolla paneudutaan erityisesti kestävän liikkumisen taloudellisiin hyötyihin, jotka koskettavat yksilön lisäksi yksityisiä ja julkisia toimijoita sekä koko yhteiskuntaa.
14.9.2022 Kunta: energiansäästön aika on nyt!
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut energianhinnan nousuun. Kunnilla on juuri nyt suuri tarve varautua energiakustannusten kasvuun ja energian saatavuuden heikkenemiseen. Energiansäästö vaatii sekä nopeasti toteutettavia energiansäästötoimenpiteitä että pidemmän aikavälin investointeja energiatehokkuuteen.
Materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyneet elintarvikealan yritykset asettivat kolme vuotta sitten kunnianhimoisia tavoitteita ruokahävikin ja jätteiden vähentämiseksi, luonnonvarojen säästämiseksi ja kierrätyksen lisäämiseksi. Sitoumuksessa mukana olevat elintarvikealan yritykset onnistuivat vuosina 2019-2021 vähentämään ruokahävikkiään yli 10 miljoonaa kiloa.
Kunnat ja maakuntien liitot voivat hakea ympäristöministeriöltä avustusta vihreää siirtymää edistävien investointihankkeiden kaavoitukseen, lupamenettelyyn ja niihin liittyviin selvityksiin. Haettavana on yhteensä 1,75 miljoonaa euroa. Avustushaku on auki 12.9.–18.10.2022.
8.9.2022 YM: Vihreän siirtymän investointeja vauhditetaan etusijamenettelyllä
Valtioneuvosto hyväksyi tänään vihreän siirtymän* investointeja vauhdittavan hallituksen esityksen, jolla halutaan vähentää Suomen riippuvuutta fossiilisesta energiasta, lisätä energiaomavaraisuutta sekä siirtyä kohti ekologisesti kestävämpää taloutta. Esityksen tarkoitus on antaa vihreän siirtymän kannalta tärkeiden investointihankkeiden lupahakemuksille etusija vuosina 2023-2026 ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisessa lupakäsittelyssä aluehallintovirastoissa.
6.9.2022 Uusia kuntia haetaan edelläkävijäkuntien verkostoon
Fisu (Finnish Sustainable Communities) -verkoston jäseneksi voi tästä lähtien päästä jatkuvasti avoinna olevan haun kautta, kunhan jäsenkunnille asetetut kriteerit täyttyvät. Fisu on edelläkävijäkuntien verkosto, joka tavoittelee hiilineutraalisuutta, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä.
2.9.2022 Liikkujan viikkoa vietetään syyskuussa – tänä vuonna teemana energia- ja kustannussäästöt
Energian säästäminen on tämän vuoden kuumimpia aiheita. Liikkuminen on tyypillisesti suomalaisten kotitalouksen toiseksi kallein menoerä asumisen jälkeen. Liikkujan viikolla 16.-22. syyskuuta nostetaan esille arjen liikkumista ja siihen liittyvää energiankäyttöä. Jo pienillä muutoksilla liikkumistavoissa voi saada aikaan säästöjä.
Valtioneuvosto on hyväksynyt Suomen osallistumisen 700 miljoonan euron pk-yritysten, kotitalouksien ja asunto-osakeyhtiöiden InvestEU-takausohjelmaan, jolla edistetään investointeja puhtaan teknologian ratkaisuihin. Suomi sijoittaa 100 miljoonaa euroa Euroopan investointirahaston (EIR) Sustainability Guarantee -tuotteeseen, joka on rahoituslaitosten kautta välitettävä takausohjelma. Vipuvaikutuksen Suomen sijoittamalle rahoitusosuudelle arvioidaan olevan seitsenkertainen.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) korjausavustusryhmässä valmistellaan valtioneuvoston asetuksella tulevan uuden avustuksen hakua "Avustus asuinrakennusten kaukolämpölaitteistojen uusimiseen matalalämpötilaiseen kaukolämpöön soveltuviksi vuosille 2022–2023" (773/2022).
25.8.2022 Astetta alemmas − energiaa säästäen kohti talvea
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Euroopan energiatilannetta. Energian saatavuudella ja hinnalla on vaikutusta jokaisen suomalaisen arkeen. Siksi Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra käynnistävät energiansäästökampanjan lokakuussa Energiansäästöviikolla.
Hallituksen esitys antaisi valtion omistamalle Ilmastorahasto Oy:lle mahdollisuuden myöntää valtiontukea päästövähennyshankkeisiin, jotka muuten jäisivät toteutumatta. Hallituksen 25.8.2022 antama esitys liittyy hallitusohjelman hiilineutraaliutta koskevaan tavoitteeseen. Ilmastorahasto täydentää osaltaan myös EU:n ison elpymisvälineen vihreää siirtymää edistäviä toimia.
Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen avustuksista asuinrakennusten kaukolämpölaitteistojen uusimiseen matalalämpötilaiseen kaukolämpöön soveltuviksi vuosina 2022 ja 2023. Avustuksella vauhditetaan vihreää siirtymää ja lisätään huoltovarmuutta.
Avustusta kaukolämpölaitteistojen uusimiseen enintään 90-asteiseen kaukolämpöveteen sopivaksi voi hakea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta arviolta lokakuusta 2022 alkaen. Pientalot voivat saada avustusta enintään 2 500 euroa, rivitaloyhtiöt enintään 4 000 euroa ja kerrostaloyhtiöt 6 000 euroa.
23.8.2022 Maltti on nyt valttia aurinkosähkömarkkinoilla
Energiaomavaraisuus ja sähkön tuotanto kiinnostavat tällä hetkellä niin paljon, että aurinkosähkömarkkinat ovat ylikuumentuneet. Kun kauppa käy hyvin, markkinoille on tullut myös vastuuttomia myyjiä, joille kepulikonstitkaan eivät ole vieraita. Siksi maltti on nyt valttia aurinkopaneeleita ostettaessa.
Uuden energiateknologian ja suurten demonstraatiohankkeiden investointitukien tavoitteena on vauhdittaa siirtymää tulevaisuuden energiaratkaisuihin. Tukea myönnetään muun muassa vetyhankkeisiin.
15.7.2022 YM: Puurakentaminen hienoisessa kasvussa asuinkerrostaloissa
Puukerrostaloasuntojen määrä ja kerrosala ovat hienoisessa kasvussa, kertoo ympäristöministeriön tilaama selvitys. Puukerrostaloasuntoja on mahdollisesti toteutumassa noin 14 340 kappaletta. Puukerrostalohankkeet keskittyvät erityisesti pääkaupunkiseudulle, muista maakunnista Pirkanmaa erottuu positiivisesti.
8.7.2022 TEM: Energiaintensiivisen teollisuuden toimijat voivat hakea sähköistämistukea 2022−2026
Energiaintensiiviselle, eli paljon energiaa käyttävälle, teollisuudelle voidaan myöntää sähköistämistukea vuosina 2022−2026. Valtioneuvoston asetuksessa määritellään sähköistämistukeen liittyviä käytäntöjä. Tukeen oikeutetuilla aloilla toimivien yritysten tulee hakea vuoden 2022 tukea syyskuun loppuun mennessä.
Valtion vuoden toisessa lisätalousarviossa osoitetaan kuluvalle vuodelle 40 miljoonaa euroa lisää fossiilisesta öljy- tai kaasulämmityksestä pois vaihtaville pientalojen omistajille. Avustushaku avautuu maakaasulämmityksen vaihtajille syksyllä, ja avustusta voi hakea 7.4.2022 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Eduskunta hyväksyi lisätalousarvion 28.6.2022.
Valtioneuvosto lähetti 30.6.2022 kansallisen ilmasto- ja energiastrategian selontekona eduskuntaan. Strategia on kokonaisvaltainen keskipitkän aikavälin toimintaohjelma, jolla Suomi täyttää EU:n vuoden 2030 velvoitteet ja saavuttaa kansallisen 2035 ilmastotavoitteen Se kattaa kaikki kasvihuonekaasupäästöt päästökauppa-, taakanjako- ja maankäyttösektorilla sekä maankäyttösektorin ja muiden alojen hiilinielut.
27.6.2022 Helteet jatkuvat - näin viilennät fiksusti
Kesän ensimmäiset helteet ovat saapuneet Suomeen. Nyt kannattaa opetella fiksut ja helpot viilennysvinkit sekä ehkäistä asuntojen lämpenemistä ennalta. Näin kodin sisälämpötila pysyy viileämpänä ja sähköä kuluttavien jäähdytyslaitteiden käyttöä voi siirtää myöhemmäksi. Mikäli huonetilojen koneelliselle jäähdyttämiselle on tarvetta, valitse mahdollisimman energiatehokas laite.
20.6.2022 Sähköautoillen.fi - uudesta verkkopalvelusta tietoa sähköautoilusta
Tänä vuonna henkilöautojen ensirekisteröinneistä arviolta 40 prosenttia on ladattavia ajoneuvoja. Sähköautot kiinnostavat suomalaisia, mutta auton ominaisuuksiin, käyttöön ja lataukseen liittyy myös epäluuloja ja jopa vääriä tietoja. Uusi Sähköautoillen.fi-tietopaketti tarjoaa asiantuntijatietoa kansantajuisesti sähköautoilusta kuluttajille, taloyhtiöille ja työnantajille.
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi, jonka perusteella Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA voisi vuosina 2022–2023 myöntää avustusta asuinrakennusten kaukolämpölaitteistojen uusimiseen matalalämpöiseen kaukolämpöön soveltuviksi. Lausuntoja voi antaa 15.7.2022 saakka.
16.6.2022 TEM, Energiavirasto, Motiva: Suomi ylitti selvästi EU:n vuoden 2020 energiatehokkuustavoitteet
Suomi ylitti kirkkaasti EU:n energiatehokkuusdirektiivin pohjalta asetetun sitovan energiansäästövelvoitteensa kaudella 2014–2020. Toteutunut yhteenlaskettu energiansäästö oli vuoden 2020 lopussa yli 85 prosenttia enemmän kuin kansallinen velvoite. Myös kaikki muut Suomen asetetut energiansäästötavoitteet saavutettiin.
8.6.2022 YM: Kuntien ilmastosuunnitelmat ilmastolakiin – lausuntokierros alkaa
Ympäristöministeriö on lähettänyt 8. kesäkuuta ilmastolakia täydentävän esityksen lausuntokierrokselle. Laki velvoittaisi jatkossa kunnat laatimaan ilmastosuunnitelman yksin tai yhdessä alueen muiden kuntien kanssa. Samalla lakiin lisättäisiin myös selkeyttävät säännökset muutoksenhausta. Lausuntoaika päättyy 3. elokuuta.
8.6.2022 YM: Yli miljoona euroa kuntien ilmasto- ja kiertotaloustyöhön
Ympäristöministeriö on myöntänyt avustusta 20 hankkeelle, jotka edistävät ilmastotyötä ja kiertotaloutta kunnissa. Avustusta jaetaan yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa kehityshankkeille, jotka tähtäävät kasvihuonekaasupäästöjen ja luonnonvarojen käytön vähentämiseen.
Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmaan on koottu toimet, joilla Suomi puolittaa taakanjakosektorin päästönsä vuoteen 2030 mennessä ja suuntaa kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Valtioneuvosto on hyväksynyt ja antanut eduskunnalle selonteon keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta 2. kesäkuuta 2022.
Maksuton ja riippumaton energianeuvonta on tärkeä tuki vaihteleviin energiakustannuksiin sopeutuville kotitalouksille. Energiaviraston rahoittamaa neuvontaa on nyt tarjolla kuluttajille, pk-yrityksille ja kunnille vuoteen 2025 saakka. Tunnethan oman maakuntasi energianeuvojan?
25.5.2022 MMM: Selvitys luonnon monimuotoisuuden huomioivista elintarvikehankinnoista valmistunut
Julkisten ruokahankintojen avulla on mahdollista hillitä luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin heikkenemistä ja luontokatoa. Maa- ja metsätalousministeriön selvitys linjaa luonnon monimuotoisuutta edistäviä periaatteita ja kriteereitä kestävien ruokahankintojen tueksi.
24.5.2022 Sähkön korkea hinta ja energiansäästötarve näkyvät kuluttajien energianeuvonnassa
Energiamarkkinoilla tapahtuu nyt yhtäaikaisesti monia sähkön saatavuutta heikentäviä asioita, jotka pitävät hinnan korkeana tavanomaiseen kevät- ja kesäkauteen verrattuna. Kun lisäksi liikennepolttoaineet ovat ennätyksellisen kalliita, kotitalouksien energiakustannukset kohoavat nopeasti. Kuluttajien huoli näkyy valtakunnallisesti kuluttajien energianeuvonnassa, mistä kysytään nyt ohjeita energiansäästöön.
23.5.2022 Kalvomuovien kierrätys etenee rakennusalalla
Jo 17 organisaatiota on liittynyt mukaan vapaaehtoiseen Rakentamisen muovit green deal -sopimukseen, jonka ympäristöministeriö ja rakentamisen arvoketjussa toimivat yhdistykset allekirjoittivat joulukuussa 2020.
18.5.2022 TEM: REPowerEU-tiedonanto tähtää Venäjän fossiilisista vapaaseen Eurooppaan
Euroopan komissio esitteli 18.5.2022 RePowerEU tiedonannon ja useita lainsäädäntöaloitteita. Paketin tavoitteena on katkaista mahdollisimman pian riippuvuus fossiilisten polttoaineiden tuonnista Venäjältä sekä vauhdittaa vihreää siirtymää. Tavoitteena on tehdä EU:sta täysin riippumaton Venäjän fossiilisista polttoaineista vuoteen 2027 mennessä. Suunnitelma määrittelee, kuinka EU:n taloudet ja energiankäyttö mukautetaan elämään ilman venäläistä öljyä ja kaasua. Se muodostaa energiansäästöön, puhtaaseen energiaan, energiatuonnin monipuolistamiseen sekä investointien kiihdyttämiseen liittyvän kokonaisuuden.
Ympäristöministeriö on myöntänyt reilut 744 000 euroa valtionavustusta 12 rakennetun ympäristön ilmastotyötä vauhdittavalle hankkeelle. Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman seuraava hankehaku on jo käynnissä ja päättyy 10. kesäkuuta.
4.5.2022 Fisu-edelläkävijäkunnista konkreettisia keinoja energiakriisiin
Fisu-verkoston kunnat näyttävät nyt mallia muille kunnille, kuinka vallitsevan poikkeustilan ja Ukrainassa käytävän sodan aiheuttamat muutokset energiamarkkinoilla voidaan taklata kestävästi. Valtiovallan tuki on tärkeää kohdistaa kestäviin toimiin.
Lämpöpumput sisältävät fluorattuja kasvihuonekaasuja (F-kaasut), jotka ilmakehään päätyessään voimistavat kasvihuoneilmiötä. F-kaasuja sisältäviä kylmäaineita hyödyntävien laitteiden asennukseen ja huoltoon on asetettu lakisääteisiä vaatimuksia.
27.4.2022 Kotitalouksille täsmätietoa lämpöpumpuista
Lämpöpumppujen määrän jatkuvasti lisääntyessä, on tärkeä huolehtia niiden oikeasta käytöstä ja huollosta. Kotitalouksien tiedon tarpeeseen on nyt tulossa helpotusta. Motiva on tuottanut yhteistyössä Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpun, Suomen Kylmäliikkeiden Liiton (SKLL) ja alan yritysten Scanofficen ja Maalämpöhuoltokeskuksen kanssa sekä yksityiskohtaisen lämpöpumppujen huolto-ohjeen että lyhyen kotitalouksille suunnatun tiivistelmän ohjeistuksesta.
25.4.2022 Sähköjärjestelmä kuntoon tuleville ratkaisuille
Rakennusten sähköjärjestelmät ovat verrattavissa muihin rakennuksen osiin, sillä myös ne vanhenevat ajan saatossa. Erilaiset sähköremontit, myös sähkösaneeraus, parantavat sähköjärjestelmän turvallisuutta ja käytettävyyttä. Nykyaikainen sähköjärjestelmä on myös edellytys kodin uusille ratkaisuille.
"Venäjän hyökkäys Ukrainaan korostaa tarvetta irtautua Venäjän tuontienergiasta. Energiantuotannon ja -tuonnin uusien ratkaisujen ohella jokainen meistä voi omilla toimillaan vahvistaa Suomen energiaitsenäisyyttä aikana, jolloin sillä on myös turvallisuuspoliittista merkitystä", ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari totesi tänään energiansäästöä koskevassa infotilaisuudessaan.
21.4.2022 Sivuvirtoja ja jätteitä hyödyntämällä kotimaisia lannoitteita
Sivuvirroista tuotetut kotimaiset kierrätyslannoitteet ovat hyvä keino säästää luonnonvaroja ja saada työtä Suomeen. Niiden avulla voidaan korvata kalliita fossiilisia lannoitteita, joiden saatavuudessakin on ongelmia.
Hallituksen kehysriihessä ja varautumisen ministerityöryhmässä linjattiin 7.4., että fossiilisen lämmityksen vaihtajia tuetaan uudella 72 miljoonan euron määrärahalla. Suunnitelmissa on, että öljylämmityksen vaihtajille tarjottua ELY-keskuksen avustusta myönnetään jatkossa myös kaasulämmityksen vaihtajille. Lisäksi kaukolämpö palaisi avustuskelpoiseksi korvaavaksi lämmitysjärjestelmäksi. Eduskunta päättää rahoituksesta lisätalousarviossa.
Vihreä siirtymä on saanut tuekseen mittavat panostukset kehysriihestä sekä varautumisen ministerityöryhmän päätöksistä. Rakennusten energiaremontteihin, öljylämmitysestä luopumiseen sekä sähköautojen latausinfran rakentamiseen tarjottaviin avustuksiin on tulossa mittava, yhteensä yli 200 miljoonan euron lisärahoitus.
Uuden energiateknologian ja suurten demonstraatiohankkeiden tukihaku on käynnistynyt. Investointituki on tarkoitettu tulevaisuuden energiaratkaisuihin vuoteen 2030 tähtäävien kansallisten ja EU-tavoitteiden saavuttamiseksi. Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää hakijoille 3.5.2022 verkkotilaisuuden, jossa kerrotaan tarkemmin tuen hakemisesta.
6.4.2022 Helsingin seudun kunnat voivat hakea rahoitusta kävelyn ja pyöräliikenteen edistämiseen
Helsingin seudun kunnat voivat hakea Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Väyläviraston myöntämää siemenrahaa hankkeisiin, joilla edistetään kävelyä ja pyöräilyä. Hakua koordinoivat HSL ja Motiva. Haku on auki 6.4–7.6.2022. Hakemukset jätetään ja jaetaan avoimesti innovaatioalusta Kokeilun paikassa.
Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC toteaa 4. huhtikuuta julkaisemassaan raportissa, että päästövähennystoimia on kiihdytettävä jo seuraavan vuosikymmenen aikana, jotta kansainväliset tavoitteet ilmaston lämpenemisen rajaamiseksi olisi mahdollista saavuttaa. Kasvihuonekaasupäästöt ovat kasvussa kaikilla sektoreilla ja viime vuosikymmenellä keskimääräiset kasvihuonekaasupäästöt olivat korkeammat kuin koskaan aiemmin. Päästöjen kasvuvauhti on kuitenkin hidastunut. Teknologiset ratkaisut vuoden 2019 päästöjen puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä ovat jo olemassa.
Kunnat ja maakuntien liitot voivat hakea ympäristöministeriöltä avustusta tuulivoimarakentamista ohjaavaan kaavoitukseen, luvitukseen ja niihin liittyviin selvityksiin. Haettavana on noin 300 000 euroa, ja hakuaika on 4.4.–4.5.2022.
31.3.2022 Motiva tarjoaa jatkossa asiantuntijuutta julkisten hankintojen vaikuttavuuden edistämiseksi
Julkista sektoria palvellut Vaikuttavuusinvestoimisen osaamiskeskus on toiminut vuodesta 2020 lähtien työ- ja elinkeinoministeriössä. Tarkoituksena on jatkaa työtä julkisen sektorin vaikuttavuusosaamisen kehittämiseksi osana valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan toimintaa huhtikuun alusta alkaen.
31.3.2022 YM: Hallitus linjasi kantansa rakennusten energiatehokkuusdirektiivin uudistamiseen
Hallitus pitää komission tavoitteita uusien rakennusten energiatehokkuuden parantamisesta ja päästöttömän energian käytöstä hyvinä, mutta näkee ehdotetuissa keinoissa ongelmia. Hallitus suhtautuu kriittisesti siihen, että olemassa olevien rakennusten energiatehokkuustasoista ja korjausaikatauluista voisi säätää vain EU-tasoisesti.
31.3.2022 Kaukolämpöä entistä puhtaammin ja energiatehokkaammin
Kaukolämpö on yleisin lämmitysmuoto Suomessa ja kaukolämmön tuotannosta jo yli puolet on ilmastoneutraalia. Kaukolämmön päästöt ovat vähentyneet kymmenessä vuodessa puoleen ja vähenevät kolmannekseen nykyisestä seuraavan 10 vuoden aikana. Monin paikoin kaukolämpö on jo nyt päästötöntä.
”Käsillämme olevat kriisit ovat tuoneet pinnalle epämukavan totuuden paitsi sodan julmuudesta, myös luonnonvarojen kiistämättömän poliittisuuden ja rajallisuuden. Tarvitsemme kiireesti keinoja katkaista riippuvuutemme luonnonvarojen ylikulutuksesta ja fossiilisista polttoaineista”, ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari totesi tänään kiertotaloutta koskevassa infotilaisuudessaan. Kiertotalous on talouden ja ympäristöpolitiikan seuraava loikka, joka auttaa myös hillitsemään luontokatoa ja ilmastonmuutosta.
24.3.2022 TEM: Aluekehittämiseen ja rakennemuutosta ennakoiviin toimiin 33 miljoonaa euroa
Valtioneuvosto myönsi aluekehittämisviranomaisina toimiville maakuntien liitoille yhteensä 33 miljoonaa euroa maakuntien omaehtoiseen kehittämiseen ja valtion ja maakuntien sopimuksellisen yhteistyön edistämiseen. Lisäksi rahoitus on tarkoitettu alueiden resilienssin vahvistamiseen muuttuvassa toimintaympäristössä ja alueiden rakennemuutosta ennakoiviin toimiin.
Hallitus on sopinut asioista, jotka maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksesta toteutetaan. Eduskuntaan viedään hallituksen esitys uudeksi rakentamislaiksi sekä maankäyttö- ja rakennuslain muutos, jolla nykyiset rakentamisen pykälät kumotaan ja lakiin lisätään säännökset alueidenkäytön digitaalisuudesta. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle alkusyksystä, ja laki tulisi voimaan 1.1.2024.
18.3.2022 YM: Hallitus sopi ilmastotoimien vahvistamisesta
Hallitus on sopinut toimista, joilla Suomi puolittaa taakanjakosektorin päästönsä vuoteen 2030 mennessä ja suuntaa kohti hiilineutraaliutta 2035. Syksyllä päätettyjä toimia vahvistetaan, jolloin saavutetaan yhteensä tarvittavat 5,7 Mt päästövähennykset. Näin Suomi voi saavuttaa EU:n komission vuodelle 2030 ehdottaman päästövähennystavoitteen taakanjakosektorilla eli maataloudessa, liikenteessä, rakennusten erillislämmityksessä ja jätehuollossa.
16.3.2022 YM: EU:n ympäristöministerit kokoontuvat Brysseliin keskustelemaan 55-valmiuspaketista
EU:n ympäristö- ja ilmastoministerit kokoontuvat 17.3. Brysseliin keskustelemaan EU:n 55-valmiuspaketista, EU:n akkuasetuksesta sekä metsäkatoasetuksesta. Suomea kokouksessa edustaa ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.
11.3.2022 TEM: Suomen kestävän kasvun ohjelman energiainvestointitukihakuun 86 hakemusta
Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisten energiainvestointitukien ensimmäiseen hakuun saapui määräaikaan 4.3.2022 mennessä 86 hakemusta. Investointituki on tarkoitettu tulevaisuuden energiaratkaisuihin, joilla tähdätään muun muassa hiilineutraaliuteen ja kilpailukyvyn kehittämiseen. Tukea haettiin yhteensä 1,65 miljardia euroa.
10.3.2022 TEM: Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027 -ohjelman ensimmäiset haut avautuvat alueilla
EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahastojen digitaalinen palvelukokonaisuus ohjelmakaudelle 2021−2027 on valmistunut käyttöön. Ohjelmakauden haut avataan vaiheittain. Ensimmäisenä avautuvat ELY-keskusten yritysrahoitushaut 14.3.2022.
4.3.2022 Aurinkosähköä kotiin: Aurinkosähköjärjestelmissä on laatueroja, vertailu kannattaa
Motivan viidettä kertaa järjestämä Aurinkosähköä kotiin -kampanja starttaa perjantaina 4. maaliskuuta. Aurinkosähköjärjestelmän avaimet käteen -hinta on viidessä vuodessa laskenut koosta riippuen jopa kaksikymmentä prosenttia, mutta omakotitaloon sopivat pienemmät laitteet ovat viime vuodesta jopa kallistuneet. Komponenttien saatavuusongelmat voivat aiheuttaa nopeitakin hinnanmuutoksia.
1.3.2022 YM: Ympäristöministeriö myöntää avustusta kuntien ilmasto- ja kiertotaloushankkeille
Ympäristöministeriö avustaa kuntien ja alueiden hankkeita, jotka tähtäävät kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen sekä luonnonvarojen käytön vähentämiseen ja kestävän käytön edistämiseen. Rahaa on jaossa nyt avatussa haussa miljoona euroa.
1.3.2022 Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen uusi kausi käynnistyy, ravintola-ala mukaan
Materiaalitehokkuuden sitoumuksen uusi kausi 2022–2026 jatkaa elintarvikealan toimia elintarvikkeiden kestävämmän valmistuksen, jakelun ja kulutuksen edistämiseksi. Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry ovat allekirjoittaneet sitoumuksen työ- ja elinkeinoministeriön, maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön kanssa.
Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC toteaa 28. helmikuuta 2022 julkaisemassaan raportissa, että ilmastonmuutos on uhka ihmisten hyvinvoinnille. Ilmastonmuutoksen vaikutukset jakaantuvat alueellisesti epätasaisesti. Yli kolme miljardia ihmistä asuu erittäin haavoittuvissa olosuhteissa. Ilmastonmuutoksen hillintätoimien lisäksi tarvitaan entistä tehokkaampia sopeutumistoimia.
Avustusten myöntäminen öljylämmityksen vaihtajille jatkuu ELY-keskuksessa nyt EU:n elpymisvälineestä (Next Generation EU). Öljylämmityksen vaihtajille on varattu EU-rahaa 65 miljoonaa euroa, mikä riittää noin 15 000 kotitaloudelle. Jonossa on valmiiksi lähes 10 000 hakemusta. EU:n määrärahoja ei voida myöntää kaukolämpöön, joten öljylämmityksestä kaukolämpöön vaihtavien avustushakemuksia ei voida ottaa vastaan kuluvan helmikuun jälkeen.
VTT:n 18.2.2022 julkaisema HIISI-jatkoselvitys esittää arviot hallituksen ilmasto- ja energiapoliittisten päätösten riittävyydestä saavuttaa Suomen hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä sekä ilmastolakiluonnoksessa esitettyjen päästötavoitteiden saavuttaminen vuosina 2030, 2040 ja 2050.
18.2.2022 TEM: Ministeriöt hakevat kumppaneita vähähiiliseen kiertotaloussopimukseen
Toimialajärjestöjä, yrityksiä, maakuntia, kuntia ja muita tahoja kutsutaan vapaaehtoisen vähähiilisen kiertotaloussopimuksen valmistelijoiksi ja sopimuskumppaneiksi. Sopimus on osa kansallista Kiertotalousohjelmaa, ja sen tavoitteena on edistää vähähiiliseen kiertotalousyhteiskuntaan siirtymistä eri sektoreilla.
Valtioneuvosto päätti 10.2.2022 Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman sekä Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelman vuoden 2022 rakennerahastovaltuuksien jaosta välittäville toimielimille. Valtioneuvosto päätti samalla myös kauden 2021–2027 Interreg-ohjelmien ja kauden 2014–2020 EU:n ulkorajayhteistyöohjelman vuoden 2022 varojen jaosta.
26.1.2022 TEM: Rakennerahastot.fi -verkkosivusto on uudistettu vastaamaan uutta ohjelmakautta
Uudistettu rakennerahastot.fi -verkkosivusto kokoaa yhteen EU:n alue- ja rakennepolitiikan uuden ohjelmakauden tiedot. Sivuston toiminnallisuuksia ja rakennetta on parannettu ja ulkoasu noudattaa ohjelmakauden visuaalista ilmettä.
25.1.2022 TEM: Yritykset ja kunnat tehostaneet vuotuista energiankäyttöä lähes 9 TWh
Vapaaehtoisiin energiatehokkuussopimuksiin liittyneiden lähes 600 yrityksen sekä 112 kunnan ja kuntayhtymän vuosina 2017–2020 toteuttamat toimet tehostivat niiden energiankäyttöä vuoden 2020 lopussa yhteensä noin 8,9 terawattitunnilla vuosittain. Toteutunut säästö vastaa lähes 450 000 sähkölämmitteisen pientalon vuosittaista energiankäyttöä.
26.1.2022 Tiedolla apua arjen sähköautoiluun
Sähköautoilun suosio kasvaa Suomessa kovaa vauhtia. Suosiota selittävät muun muassa ajoneuvojen tekniikan kehittyminen, valikoiman parantuminen sekä lisäksi erilaiset hankintatuet, jotka ovat kohdistuneet niin ajoneuvojen kuin niiden tarvitseman latausinfran hankkimiseen.
Vuonna 2020 uusiutuvan energian käyttöosuus kasvoi kokonaisenergiankulutuksesta suuremmaksi kuin fossiilisen energian. Päästöoikeuden hinnan nopea nousu edistää uusiutuvan energian investointeja ja käyttöä. Biokaasualan edistäminen etenee jakeluvelvoitteen ja alkuperätakuujärjestelmän käyttöönotolla. Tiedot käyvät ilmi Uusiutuvan energian teemaraportista, joka julkistettiin 18.1.2022.
17.1.2022 TEM: Tukihaku avattu suurten yritysten energiatehokkuuden syväselvityksiin
Energiatehokkuussopimukseen kuuluvat suuret yritykset voivat hakea tänä vuonna valtion energiatukea energiatehokkuus- ja ilmastoinvestointeja edeltäviin syväselvityksiin. Sen avulla suuri yritys voi selvittää energiankäyttönsä tehostamista, uusiutuvan energian käytön lisäämistä tai energiankäytön muuttamista vähähiiliseksi.