Siirry sisältöön

EU-taksonomia

EU on julkaissut kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän eli taksonomian, jonka tarkoituksena on yhteisesti määritellä, mitkä toiminnot voidaan katsoa kestäviksi. Taksonomia muodostuu EU:n asetuksesta ja sen perusteella annetusta sääntelystä, jonka tarkoitus helpottaa kestävää sijoittamista. Taksonomian avulla kestävälle taloudelliselle toiminnalle määritetään yhteinen luokittelu ja kriteerit.

Lisätietoja EU-taksonomiasta EU:n omilla sivuilla:
EU Taxonomy
EU Taxonomy Compass

EU-taksonomia Suomessa

Suomessa taksonomiaan liittyviä kriteereitä käsitellään laajassa asiantuntijaryhmässä jonka koordinaattorina toimii Suomen Green Building Council (FIGBC).

Lisätietoja asiantuntijaryhmän työstä, taksonomiasta, sen kattamista aiheista sekä kriteereistä löytyy muun muassa FIGBC:n sivustolta: EU-taksonomia

Taksonomian jalkauttamiseen liittyviä hankkeita

Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKO toteuttaa taksonomialainsäädännön jalkauttamiseen ja kansallisen nettipohjaisen tietovarannon kokoamiseen keskittyvän hankkeen yhteistyössä Rakennusteollisuus RT:n ja sen eri toimialojen: Talonrakennusteollisuus, Rakennustuoteteollisuus, Talotekninen teollisuus ja Infra kanssa.

RATEKO tuottaa hankkeessa:
  • taksonomian jalkauttamista tukevan tiekartan
  • taksonomiakriteerien soveltamisperiaatteita
  • kansallisen nettipohjaisen tietovarannon ja Q/A-palstan
  • kansalliset yritysten vastuullisuusraportointia tukevat taksonomiaraportoinnin yleisohjeet
Taksonomian jalkauttaminen ja tietovarannon kokoaminen -hanke ajoittuu välille 1.2.2023 – 31.12.2024 ja se saa rahoitusta ympäristöministeriön Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta.

RATEKO: Vihreä siirtymä, EU-taksonomia ja rakentaminen -sivusto.

RATEKOn sivustolla on koottua tietoa ja työkaluja EU-taksonomiaan liittyen:
  • Kriteerit-työkalu, joka kokoaa yhteen kira-alan taksonomiakriteerit ja DNSH-kriteerien soveltamisehdotuksia.
  • Ohjeet DNSH-kriteerien soveltamisehdotusten kommentoimiseksi.
  • Linkit taksonomialainsäädäntöön ja taustamateriaalia.
RATEKO järjestää maksuttomia tilaisuuksia taksonomian jalkauttamiseksi. Lisätietoja RATEKOn EU-taksonomia -sivuilla, valitse Osallistu kehittämistyöhön, niin pääset tutustumaan tilaisuuksiin.


Sivua päivitetty viimeksi 30.10.2024