Muut tiedotteet 2022
YM: EU:n ympäristöministerit kokoontuvat Brysseliin keskustelemaan 55-valmiuspaketista
EU:n ympäristö- ja ilmastoministerit kokoontuvat 17.3. Brysseliin keskustelemaan EU:n 55-valmiuspaketista, EU:n akkuasetuksesta sekä metsäkatoasetuksesta. Suomea kokouksessa edustaa ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.
Ympäristöministerit käyvät periaatekeskustelun 55-valmiuspaketin niistä osista, joiden valmistelu kuuluu ympäristöneuvostolle (päästökauppadirektiivi, päästökauppadirektiivin muuttaminen lentoliikenteen osalta, taakanjakoasetus, LULUCF-asetus, asetus autojen ja pakettiautojen CO2-raja-arvoista sekä asetus ilmastotoimia koskevasta sosiaalirahastosta). Neuvottelut paketista ovat tiivistyneet, ja Ranskan tavoitteena on saada aikaan yleisnäkemys mainituista ehdotuksista kesäkuussa.”Ilmastokriisin ja luontokadon vaikutukset näkyvät jo nyt arjessamme maailmanlaajuisesti. On tärkeää, että paketin myötä EU saavuttaa vähintään 55 prosentin päästövähennystavoitteensa. Sota Ukrainassa alleviivaa tarvetta nopeuttaa vihreää siirtymää ja fossiilisista tuontipolttoaineista luopumista koko Euroopassa. Tässä työssä 55-valmiuspaketilla on keskeinen rooli ”, ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari painottaa.
”Erityisesti päästökaupan laajentaminen rakennusten erillislämmitykseen ja tieliikenteeseen ja sen sosiaaliset vaikutukset ovat selvästi niitä asioita, joiden osalta tarvitaan lisää työtä ja erilaisten vaihtoehtojen pohdintaa”, ministeri Kari jatkaa. Kokouksessa on tavoitteena saada myös yleisnäkemys EU:n akkuasetuksesta, jolla pyritään edistämään kiertotalouden mukaista akkumateriaalitaloutta. Suomi pitää yleisnäkemyksen saavuttamista tärkeänä. Suomi pitää asetusehdotusta yleisesti ottaen hyvänä ja kannatettavana.
Uuden akkuasetuksen myötä akkuteollisuuden on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota koko akkujen elinkaaren ympäristövaikutuksiin raaka-aineista ja niiden haitallisuudesta akkujen kierrätykseen ja ilmastovaikutuksiin. Tämä parantaa suomalaisen akkuteollisuuden kilpailuasemaa ja vähentää akkujen ympäristöhaittoja. Jos yleisnäkemys saadaan, on seuraavaksi edessä neuvottelukierros Euroopan parlamentin kanssa lopullisen säädöksen sorvaamiseksi.
Ympäristöneuvosto keskustelee myös komission asetusehdotuksesta metsäkatoon tai metsien tilan heikkenemiseen liittyvien tuotteiden saattamisesta EU:n markkinoille ja niiden viennistä. Komissio antoi metsäkatoa koskevan asetusehdotuksensa marraskuussa 2021. Suomi on sitoutunut tavoitteeseen pysäyttää maailmanlaajuinen metsäkato vuoteen 2030 mennessä. Nykytoimin metsäkatoa ei ole onnistuttu pysäyttämään, joten lisätoimet ovat tarpeen. Suomi pitää tärkeänä, että ehdotus on johdonmukainen suhteessa EU:n muihin metsiä koskeviin aloitteisiin ja olemassa olevaan sääntelyyn. Metsäpinta-alan säilymiseksi on tärkeää, että metsistä saatavat monipuoliset ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset hyödyt tunnistetaan ja arvotetaan kansallisesti ja maailmanlaajuisesti.
Lisätietoja:
ympäristö- ja ilmastoministerin valtiosihteeri Terhi Lehtonen
puh. 040 569 0140
terhi.lehtonen@gov.fi
erityisasiantuntija Mervi Mattila
puh. 0295 250 178
mervi.mattila@ym.fi