Tiedotteet 2020
28.12.2020 Palvelumuotoilun opinnäytetyössä etsittiin ratkaisuja kotitalouksien ruokahävikkihaasteeseen
Joulukuussa hyväksytyssä Laurea ammattikorkeakoulun palvelumuotoilun opinnäytetyössä YAMK opiskelija Hannele Kiivuori selvitti palvelumuotoilun menetelmin syitä ruokahävikin syntyyn kotitalouksissa sekä palveluratkaisuja hävikin vähentämiseen. Opinnäytetyön tuloksena syntyi suunnitelma palvelukonseptista.
Maa- ja metsätalousministeriö on päivittänyt vuonna 2017 laaditut vastuullisten julkisten elintarvikehankintojen kriteerit. Kriteerien päivitystyön tavoitteena on edistää kestävää ruoantuotantoa ja lisätä elintarvikkeiden kotimaisuusastetta julkisella sektorilla.
Suomen ensimmäisen Sustainable Energy Investment Forumin tavoitteena oli edistää keskeisten sidosryhmien välistä vuoropuhelua tarjolla olevista energiatehokkuuden rahoitusmahdollisuuksista ja siitä, miten ne ovat eri toimijoiden käytettävissä.
Öljylämmityksen vaihtamiseen tarkoitetun valtionavustuksen kysyntä on jatkunut korkeana. Syyskuun alusta lähtien tarjottua avustusta on hakenut kolmen kuukauden aikana 7 567 pientalon omistajaa. Avustusta on arvioitu riittävän enintään 8 000 kotitaloudelle, joten noin 28 miljoonan euron määräraha on loppumassa.
26.11.2020 Vaihtoehtoiset käyttövoimat valtaavat automarkkinoita
Uudet käyttövoimavaihtoehdot, erityisesti sähkö, vahvistavat osuuksiaan automarkkinoista, ja samalla perinteisten bensa- ja dieselkäyttöisten autojen siivu markkinoista pienenee. Useat autonvalmistajat ovat ottaneet vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivat autot mallistoonsa ja niiden kehitys etenee vauhdilla.
23.11.2020 Elintarvikeala vähensi ruokahävikkiä yli kolme miljoonaa kiloa materiaalitehokkuuden sitoumuksella
Elintarvikeala allekirjoitti ensimmäisenä toimialana Suomessa materiaalitehokkuuden sitoumuksen, jossa asetettiin tavoitteet ja mittarit materiaalitehokkuuden parantamiselle vuosille 2019–2021. Motivan julkaisemat tiedot sitoumuksen ensimmäisen raportointikauden tuloksista paljastavat elintarvikealan yritysten saavuttaneen materiaalitehokkuutta parantavilla toimilla miljoonien eurojen kustannussäästöjä ja vähentäneen ruokahävikkiään merkittävästi.
18.11.2020 Vuoden Energianerokas 2020 -voittajateoista merkittäviä energiaharppauksia
Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva ovat myöntäneet Vuoden Energianerokas 2020 -kilpailussa tunnustuksen neljälle vastuullisuusteolle. Palkitut teot ovat esimerkkejä uudenlaisista ratkaisuista, jotka tehostavat energiankäyttöä ja kierrättävät hukkaenergiaa hyötykäyttöön.
Suomalaisten jätekuorma ja pakkausten määrä ovat tilastokeskuksen tietojen mukaan kasvaneet viime vuosina. Kasvu ei johdu väestön kasvusta, vaan jätteiden määrä on kasvanut myös suhteessa väkilukuun. Euroopan jätteen vähentämisen viikolla halutaan kannustaa yritykset ja kuluttajat etsimään vaihtoehtoja kertakäyttötuotteille ja pakkauksille ja vähentämään ylipäätään kertakäyttökulutusta.
9.11.2020 Energiatehokas koti: Pienennä energiakustannuksia uudistamalla pientalon teknisiä järjestelmiä
Pientalon energiaremontti vähentää energiankulutusta, parantaa energiatehokkuutta ja pienentää energiakustannuksia. Hyvää tietoa siitä, mihin kannattaa panostaa löytyy nyt Motivan Energiatehokas koti -palvelusta. Marraskuussa avattu Korjaaminen –osio keskittyy pientalon energiatehokkuuden parantamiseen.
Energiansäästöön kannustava neuvonta ja kotitalouskohtainen kulutustieto auttavat vähentämään sähkönkulutusta etenkin talvikuukausina, jolloin sähkönkulutus on korkeimmillaan. Vähennys oli keskimäärin kymmenen prosenttia. Asiaa tutkittiin informaatio-ohjauksen kokeiluhankkeessa, jonka tulokset julkaistaan 4.11.2020 järjestettävässä verkkotapahtumassa.
6.10.2020 Energiansäästöviikolla opiskellaan tiedostavan sähkönkäytön aakkosia
Energiansäästöviikkoa vietetään viikolla 41, 5.–11.10. Asumisen ja energian osuus kotitalouksien hiilijalanjäljestä on noin 30 prosenttia. Puhtaat teknologiat ja energiatehokkuuspalvelut auttavat asumisen ilmastovaikutusten vähentämisessä, mutta muutos ei tapahdu itsestään. Energianeuvonta muistuttaa, että vaikuttavien ilmastotekojen taustalla on ymmärrys omasta kulutuksesta ja oikea tieto kulutustapojen muuttamiseksi.
4.10.2020 Energiansäästöviikko käynnistyi – Nyt napataan turhat energiasyöpöt!
Energiansäästöviikkoa vietetään 5.–11.10. sadoissa organisaatioissa ja kouluissa ympäri Suomen. Kampanjaviikko muistuttaa, että energiaa säästämällä karsimme kuluja ja autamme hillitsemään ilmastonmuutosta. Ilman investointejakin energiankulutusta pystyy vähentämään tuntuvasti.
Energiansäästöviikkoa vietetään 5.–11.10. sadoissa kouluissa ympäri Suomen. Näin on tehty jo 25 vuoden ajan. Motivan kampanjoiman teemaviikon keskeinen viesti energiansäästön tärkeydestä ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan. Päinvastoin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on välttämätöntä ymmärtää sen kytkös energiankäyttöön.
Illat pimenevät jälleen vauhdilla ja valaistusta tarvitaan lisää niin ulkona kuin sisällä. Ensi viikolla 5.–11.10. vietetään Energiansäästöviikkoa. Se on hyvä hetki käydä läpi kodin valaistus ja tarkistaa, palaako valaisimissa vielä energiatehottomia halogeenejä tai muita vanhoja lampputyyppejä ja vaihtaa ne ledeihin.
16.9.2020 Liikkujan viikolla rakennetaan kestävän liikkumisen uutta normaalia
Koronaviruspandemia on vaikuttanut väistämättä ihmisten tapaan liikkua. Poikkeuksellinen aika on näkynyt muun muassa lisääntyneenä etätyönä ja kiihtyvänä polkupyörien myyntinä. Nämä muutokset saattavat vaikuttaa liikkumiseemme myös tulevaisuudessa. Liikkujan viikko viestii ja kannustaa tänä vuonna kestävään liikkumiseen.
Öljylämmitteisten pientalojen omistajat ovat halukkaita vaihtamaan lämmitysjärjestelmänsä kestävämpiin ratkaisuihin. Syyskuun alusta lähtien tarjottua avustusta öljylämmityksen vaihtamiseen on hakenut jo 1 028 omakotitalon tai paritalon omistajaa.
10.9.2020 Syyshuolto valmistelee talosi lämmityskauteen
Syys-lokakuussa valmistaudumme ottamaan vastaan talven. Nyt on aika säätää lämmitys ja ilmanvaihto talviasentoon, puhdistaa ilmanvaihdon venttiilit ja suodattimet sekä tarkistaa ja tarvittaessa uusia ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Talon syyshuolto varmistaa paitsi energiansäästön myös asumisviihtyvyyden.
Hävikki-battlessa yhdeksäsluokkalaiset valinnaisen kotitalouden opiskelijat kisaavat siitä, kuka onnistuu valmistamaan kauppojen hävikistä näyttävimmät kahden ruokalajin annokset. Annoskuvat jaetaan Instagramissa, josta kilpailun tuomaristo valitsee voittajat. Ideana on opetella valmistamaan ruokaa satunnaisista raaka-aineista ja perehtyä ruokahävikin vähentämisen keinoihin.
Pientalojen omistajille myönnetään 1.9.2020 alkaen avustusta öljylämmitysjärjestelmän vaihtamiseen kestävämpään lämmitysmuotoon. Yhteensä lähes 30 miljoonan euron avustuspotti on osa hallituksen kestävää elvytystä, jolla vauhditetaan siirtymää kohti hiilineutraalia kiertotaloutta.
31.8.2020 Tekoälybotti Energia-assari opastaa energia-asioissa
Korona-pandemia siirsi monen taloyhtiön yhtiökokouksen syksyyn. Viimeistään syyskuun loppuun mennessä kokous olisi pidettävä. Energia-asiat ovat keskeinen asia kokouksessa, ja jokaisen osakkaan kannattaa olla niistä tietoinen. Motiva tarjoaa taloyhtiöille myös tekoälyneuvontaa energia-asioissa. Näppärä tekoälybotti Energia-assari opastaa alkuun energiatehokkuuden parantamisessa.
Digitaalisille ratkaisuille on kova tarve kiertotalouden edistämisessä. Motiva Services kumppaneineen on käynnistänyt kokoavan materiaalikiertojen alustaekosysteemin kehittämisen. Kehitystyö tehdään osana Sitran IHAN-yritysohjelmaa, jossa luodaan uutta liiketoimintaa reilun datatalouden avulla.
15.6.2020 Vinkit kestävään juhannukseen
Yksi Suomen kesän kohokohdista lähestyy ja osa suomalaisista vaeltaa pian juhlimaan juhannusta vesien äärelle ja mökeille. Myös kaupunkijuhannuksen viettäjien määrä kasvaa. Juhannusta voi mainiosti juhlia ilman turhaa tuhlausta, ruokahävikkiä tai luonnon rasittamista viettääpä sitä sitten maalla tai kaupungissa. Ekologinen ja kestävä juhannus on tätä päivää.
11.6.2020 Helpotusta helteen keskelle
Kesän ensimmäiset helteet ovat pian totta Suomessa. Sitten kun aurinkoannos alkaa riittää, kodin viilentäminen voikin lisätä asumismukavuutta ja auttaa jaksamaan.
Suomessa on viime vuosina rakennettu noin 7 000-8 000 pientaloa vuosittain. Näistä energiatehokkuudeltaan vähiten energiaa kuluttavaan A-energialuokkaan yltää noin 16 prosenttia ja B-energialuokkaa on kaikista uusista pientaloista noin 80 prosenttia. Tuusulan asuntomessualueella prosentit ovat toiset: alueelle tulevista pientaloista 25 prosenttia on A-luokkaa, B-luokkaa 68 prosenttia*.
7.5.2020 YM ja Motiva Oy: Taloyhtiöille tekoälyneuvontaa energia-asioista
Motiva on julkaissut väsymättömän Energia-assarin, joka opastaa taloyhtiöitä energiatehokkuuden parantamisessa. Tekoälybotti vastaa muun muassa lämmitykseen ja ilmanvaihtoon, energia-avustuksiin ja energiatodistuksiin liittyviin kysymyksiin sekä ohjaa kysyjät tarkemman tiedon lähteille. Energia-assari on ympäristöministeriön ja Motivan yhteinen pilotti, ja sen tekemiseen on osallistunut myös HSY Ilmastoinfo.
29.4.2020 Fiksu tekniikka on vähentänyt veden kulutusta Suomessa
Tuoreen tutkimustiedon mukaan vedenkulutus suomalaisissa kotitalouksissa on edelleen laskemassa vuoden 1977, 1999 ja 2011 tutkimuksiin verrattuna. Suotuisan kehityksen taustalla ovat pääasiassa erilaiset fiksut tekniset ratkaisut, mutta myös osa kuluttajista on järkevöittänyt vedenkäyttötapojaan.
21.4.2020 Fiksusti kouluun -ohjelma käynnistyy suositulla Koulujen Kilometrikisalla
Reippailu ulkona ennen koulua vaikuttaa positiivisesti lasten ja nuorten koulupäivään. Koulumatkaliikunnan hyödyt jäävät vallitsevassa poikkeustilanteessa monelta lapselta saamatta. Yksi keino lisätä arjen aktiivisuutta on huhtikuussa käynnistynyt Koulujen Kilometrikisa. Leikkimielinen kisa onkin saanut suuren suosion.
21.4.2020 Säästä ensin energiasta – vinkit yrityksille poikkeustilanteeseen
Koronavirus aiheuttaa monia muutoksia yritysten normaaliin toimintaan. Henkilökunnan läsnäolon tai tuotannon muutokset aikaansaavat mahdollisuuksia pienentää energiankulutusta ja -kustannuksia.
14.4.2020 Pian on aika tehdä energiaa säästävä kodin keväthuolto ‒ tässä vinkit!
Oikeanlaisella kodin keväthuollolla saa karsittua energiankulutusta ja kustannuksia. Kiinteistön omistajan on huolehdittava ainakin ilmanvaihdosta ja lämmityslaitteista.
Koronaviruksen vaikutuksista kiinteistöjen ylläpitoon löytyy tietoa monesta lähteestä. Motiva kokosi tietolähteitä, joista löytyy päivittyvää tietoa koronaviruksen vaikutuksista kiinteistöissä tehtäviin toimenpiteisiin.
Motiva järjesti helmikuun lopussa yhdessä ympäristöministeriön, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ja Veronmaksajain Keskusliiton kanssa verkossa kaikille avoimen infon (webinaarin), jossa käsiteltiin vuoden alusta haettavaksi tulleita asuinrakennusten energia-avustuksia.
Motivan Aurinkosähköä kotiin -kampanjasivustolla on julkaistu järjestelmiä toimittavien yritysten tarjoukset aurinkosähkön avaimet käteen -toimituksista. Hinnat ovat edelleen laskusuunnassa. Uutuutena sivustolle on laadittu kimppahankintaohjeistus, jonka avulla naapurit voivat yhdistää hankintansa samaan ostoskoriin.
24.2.2020 Energianeuvonnan kevätvinkit taloyhtiön yhtiökokoukseen
Taloyhtiöiden yhtiökokoussesonki on käynnistymässä. Ovatko yhtiösi energia-asiat hallinnassa? Kuinka hyvin olet perillä energia-asioiden vaikutuksesta taloyhtiön talouteen? Muutama keskeinen energiavinkki auttaa uudet hallitustulokkaat alkuun ja toimii kertauksena vanhoille.
11.2.2020 Vastuullisuus vahvemmin osaksi sairaanhoitopiirien hankintoja
Sairaanhoitopiireille on julkaistu kriteerit ja opas vastuullisiin hankintoihin. Suomalaisten sairaanhoitopiirien palveluiden ja tavaroiden ostovoima oli arviolta 3,82 miljardia euroa vuonna 2018, ja hankintoihin liittyy useita merkittäviä vastuullisuuden riskejä ja mahdollisuuksia. Kriteeristö on laadittu sairaanhoitopiirien yhteistyönä kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen osaamiskeskus KEINOn kehittäjäryhmässä.
3.2.2020 Energiavirasto, TEM ja Motiva: Sopimukset tehostivat energian käyttöä 5,2 TWh vuosina 2017–2018
Vapaaehtoisiin energiatehokkuussopimuksiin liittyneet sadat suomalaisyritykset ja kunnat ovat tehostaneet vuosittaista energiankäyttöään yhteensä 5,2 terawattitunnilla vuosina 2017–2018. Mittava säästö vastaa määrältään 255 000 sähkölämmitteisen pientalon vuosittaista energiankäyttöä.