Siirry sisältöön

Tiedotteet 2020


24.2.2020 11.00

Energianeuvonnan kevätvinkit taloyhtiön yhtiökokoukseen

Taloyhtiöiden yhtiökokoussesonki on käynnistymässä. Ovatko yhtiösi energia-asiat hallinnassa? Kuinka hyvin olet perillä energia-asioiden vaikutuksesta taloyhtiön talouteen? Muutama keskeinen energiavinkki auttaa uudet hallitustulokkaat alkuun ja toimii kertauksena vanhoille.

Yhtiökokoukseen kannattaa jokaisen asukkaan osallistua, vaikka ei kuuluisi taloyhtiön hallitukseen eikä hallitusvastuukaan kiinnostaisi. Yhtiökokouksessa kuitenkin päätetään jokaisen huoneiston omistajan omaisuudesta. Ainakin seuraavat asiat taloyhtiön vanhan hallituksen olisi hyvä esitellä taloyhtiön yhtiökokouksessa ja uuden hallituksen on niin ikään syytä laittaa nämä korvan taakse.

‒ Taloyhtiön toimintakertomukseen on tärkeää kirjata tiedoksi lämmön, kiinteistösähkön ja veden kulutustiedot. Lämmönkulutuksen toteutuneen tiedon lisäksi pitäisi esittää niin sanottu normitettu eli lämpötilakorjattu lämmönkulutus, joka tekee mahdolliseksi eri lämmityskausien kulutusten vertaamisen keskenään, muistuttaa asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta.

Lisätietoja kulutuksen normituksesta: Kulutuksen normitus

Lisäksi olisi hyvä esittää lämmön ja kiinteistösähkön vertailutiedot samanikäisiin tai vastaaviin kiinteistöihin. Etelä-Suomessa 1960‒1990 -luvuilla rakennettujen kerros- ja rivitalojen lämpöindeksi on tyypillisesti 45‒65 kWh/m3/v. Keski-Suomessa kulutus on noin 10‒15 prosenttia ja Pohjois-Suomessa 25‒30 prosenttia suurempi kylmemmän ilmaston johdosta. Tarkempaa vertailutietoa voi saada esimerkiksi joidenkin kaukolämpötoimittajien maksuttomista seurantapalveluista.

Vesi- ja energiakustannukset suuri siivu taloyhtiön hoitokuluista

‒ Tyypillisesti vesi- ja energiakustannukset muodostavat taloyhtiön hoitokuluista 30‒40 prosenttia, joten kyse on taloudellisesti tärkeästä asiasta. Kun näiden tekijöiden merkittävyys ja se, että kyse on jokaisen omistajan ja asukkaan rahoista, viestitään selkeästi, motivaatio kiinnittää huomiota käyttäytymistapoihin kasvaa, Kettunen jatkaa.

Taloyhtiön hallituksen olisi hyvä seurata kulutustasoja säännöllisesti. Yhtiökokouksen jälkeisessä hallituksen järjestäytymiskokouksessa kannattaa vastuuttaa yksi hallituksen jäsen tai vaihtoehtoisesti isännöitsijä seuraamaan kulutustasoja ja raportoimaan hallituksen kokousten yhteydessä kulutuksessa tapahtuvista mahdollisista poikkeamista. Näin havaitaan nopeasti vaikkapa sulanapitolämmityksen vikaantumisesta aiheutuva roima kulutuksen kasvu tai osataan lähteä etsimään muita kulutuksen kasvun syitä.

Asumismukavuus ja energiankulutus samassa paketissa

Teemu Kettusen mukaan taloyhtiössä olisi hyvä päättää tavoiteltavasta sisälämpötilasta ja viestiä tämä myös huoltoyhtiölle. Joko hallitus tai yhtiökokous voi tehdä tämän päätöksen. Energiatehokas sisälämpötila on noin 20‒22 astetta, mutta muun muassa vetoisuus ja asukkaiden ikärakenne voivat vaikuttaa siihen, mikä sisälämpötila koetaan miellyttäväksi.

Vetoisat olosuhteet tuntuvat selvästi vedottomampia kylmemmiltä, joten esimerkiksi ikkunoiden tiivisteiden kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Asukkaille on myös hyvä toimittaa tiedotteita ilmanvaihdon ja termostaattien oikeanlaisesta käytöstä.

Vapaasti muokattavissa olevia asukastiedotepohjia:

Motiva suosittelee taloyhtiöiden hallitusten jäsenille myös maksuttoman energiaeksperttikurssin käymistä. Energianeuvonta-organisaatiot järjestävät kursseja muun muassa pk-seudulla ja Tampereella sekä verkkokurssina.

Energiaeksperttikoulutusta pk-seudulla: Energianeuvonta.fi – Koulutukset ja teemaillat
Energiaeksperttikoulutusta Tampereella: Tutustu Energiaekspertti-toimintaan
Energiaekspertti-verkkokurssi: HSY:n verkkokurssit

Lisätietoa energiaekperttitoiminnasta:

Etsi lähin energianeuvoja: Energianeuvojat maakunnissa
Vinkkejä energiataloudelliseen arkeen: Energiatehokas arki
Energianeuvontaa Facebookissa: www.facebook.com/asiaaenergiasta

Lisätietoa:
Motiva Oy
asiantuntija Teemu Kettunen
teemu.kettunen@motiva.fi
puh. 050 568 9445


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022