Siirry sisältöön

Tiedotteet 2020


6.3.2020 10.00

Verkkoinfosta tietoa asuinrakennusten energia-avustusten hakuun – Katso tallenne ja tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin

Motiva järjesti helmikuun lopussa yhdessä ympäristöministeriön, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ja Veronmaksajain Keskusliiton kanssa verkossa kaikille avoimen infon (webinaarin), jossa käsiteltiin vuoden alusta haettavaksi tulleita asuinrakennusten energia-avustuksia.

Webinaari jakautui kahteen osioon. Ensimmäisessä osiossa keskityttiin rakennusten omistajien ja avustusten hakijoiden kysymyksiin (omakoti- ja paritalot, taloyhtiöt, kunnat) ja toisessa osiossa keskityttiin rakennus- ja talotekniikka-alan ammattilaisille ja asiantuntijoille sekä energia- ja korjausneuvojille keskeisiin sisältöihin.

Webinaarin esitysaineistot sekä webinaarin tallenteet (osa 1 ja osa 2) ovat nyt saatavilla verkossa.

Tallenteet löytyvät sekä Motivan että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn verkkosivuilta:

Energia-avustuksista paljon kysyttävää

Webinaariin lähetettiin jo ennakkoon paljon kysymyksiä ja kysymyksiä tuli myös itse tilaisuuden aikana. Eniten kysyttiin siitä, mitä toimenpiteitä avustusten piiriin kuuluu sekä siitä, mitä kustannuksia avustuksen piiriin voidaan laskea. Hakijoita kiinnosti myös se, voiko tukea hakea osissa eli voiko energiatehokkuushankkeen toteuttaa osissa.

Hakijoille suunnattuja ohjeita esitteli webinaarissa ARAn ylitarkastaja Suvi Heikkinen. ”Tärkeää energia-avustuksen hakemisessa on se, että sekä lähtötilanne, suunnitelmat että itse toteutus ja sen todentaminen tehdään kunnolla. Energia-avustuksen saamiselle on tietyt vaatimukset, jotka tulee todentaa energiatodistuksella, kun hanke on toteutettu”, korosti Heikkinen.

”Energia-avustusta voi hakea yhteen kohteeseen vain kerran, mikä on syytä huomioida hankkeita suunniteltaessa. Avustus myös maksetaan yhdellä kerralla sen jälkeen, kun työt on tehty ja energiatehokkuuden parantuminen on todennettu”, muistutti Suvi Heikkinen.

Hakijoiden kannattaa myös muistaa, että toimenpiteitä ei voi aloittaa ennen kuin energia-avustushakemus liitteineen on toimitettu ARAlle. Poikkeuksena tästä on 1.1.–30.6.2020 käytössä oleva siirtymäaika, josta on lisätietoja ARAn hakuohjeessa.

Energialaskelmat ja suunnitelmat tehtävä huolellisesti ja ohjeiden mukaan

Energia-avustusten hakijoiden on hyvä muistaa, että rakennuksen lähtötilanteen kartoitus ja E-lukulaskelma sekä energiatehokkuuden parantamiseen liittyvät toimenpidesuunnitelmat on hyvä tehdä huolellisesti ja käyttää niiden laatimisessa ammattilaisia.

Ohjeet esimerkiksi E-lukulaskelman tekemiseen löytyvät ARAn verkkosivuilta. Webinaarissa laskennan tekemistä kävi läpi Mika Vuolle Equa Finland Oy:stä. Vuolle on laatinut laskentaohjeen ympäristöministeriön toimeksiannosta.

”Laskentaohjeessa on esimerkkejä siitä, miten rakennuksen rakentamisajankohdan E-luku määritetään. Niitä on hyvä tutkia tarkkaan”, kehotti Vuolle.

Laskelmien ja suunnitelmien laatimisessa kannattaa hyödyntää ammattilaisia. Energiatodistuslaatijaa tarvitaan erityisesti siinä vaiheessa, kun haetaan energia-avustuksen maksatusta. Energiatehokkuuden parantuminen todennetaan energiatodistuksella.

Energiatodistuksen laatija on myös ammattilainen, joka voi tehdä rakentamisvuoden E-lukulaskelman, ja toimia mahdollisesti muutenkin konsulttina, kun rakennuksen omistaja miettii toteutettavia toimenpiteitä. Muita suunnittelijoita ja asiantuntijoita on myös hyvä hyödyntää, siksi muun muassa Suomen LVI-liitto julkaisee nykyään verkkosivuillaan jäsentensä yhteystietoja, jotta rakennusten omistajien on helpompi löytää asiantuntevaa apua hankkeisiinsa.

Energia-avustus vai kotitalousvähennys?

Energia-avustus on yksi tapa saada tukea kodin energiaremonttiin, mutta ei ainoa. Remonttiin on mahdollista hakea myös kotitalousvähennystä. Molempia ei samassa hankkeessa voi kuitenkaan käyttää.

”Kotitalousvähennys soveltuu hyvin erityisesti pientalojen omistajille. Taloyhtiöissä kotitalousvähennystä ei voi taloyhtiön remonteissa hyödyntää. On hyvä myös muistaa, että kotitalousvähennystä voi hyödyntää laajastikin – omien vanhempien talon remontoinnin kustannuksien kohdalla voi hyödyntää myös aikuisten lasten verotuksessa tehtävää kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys koskee remonteissa tai laitteiden asennuksessa tehtävän työn osuutta, ei esimerkiksi tarvikkeita tai laitteita”, selitti lakimies Päivi Kaari Veronmaksajain Keskusliitosta.

Näihin aiheisiin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy vastauksia helmikuisen webinaarin tallenteista ja esitysaineistoista. Webinaari tuli enemmän kuin tarpeeseen: ilmoittautuneita oli pitkälti yli 500 ja webinaaria seurasi yhteensä yli 920 katsojaa. Yhtäaikaisia katsojia oli parhaimmillaan liki 350.

Webinaariin lähetettyjä ennakkokysymyksiä ja tilaisuuden aikana lähetettyjä kysymyksiä on hyödynnetty myös ARAn Usein kysyttyjä kysymyksiä -osiossa.

Lisätietoja webinaarista, energia-avustuksista sekä kotitalousvähennyksestä:

Webinaarin tallenteet ja esitysaineistot:
Motiva Oy: Energia-avustus

Lisätietoja energia-avustuksista:
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
 (sivulta löytyvät myös usein kysytyt kysymykset)
korjausavustus.ara@ara.fi

ARAn neuvontapuhelin palvelee tiistaisin ja keskiviikkoisin:
klo 9.00 – 11.00 ja 12.00 – 15.00
puh. 029 525 0818 (henkilöasiakkaat)
puh. 029 525 0918 (taloyhtiöt)

Lisätietoa kotitalousvähennyksestä:
Verohallinto: www.vero.fi/kotitalousvahennys
Veronmaksajain Keskusliitto: www.veronmaksajat.fi/kotitalousvahennys


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022