Siirry sisältöön

Tiedotteet 2020


8.12.2020 15.00

Suomen ensimmäinen Sustainable Energy Investment Forum: Tietoa energiatehokkuuden eri rahoitusinstrumenteista kaivataan

Suomen ensimmäisen Sustainable Energy Investment Forumin tavoitteena oli edistää keskeisten sidosryhmien välistä vuoropuhelua tarjolla olevista energiatehokkuuden rahoitusmahdollisuuksista ja siitä, miten ne ovat eri toimijoiden käytettävissä.

Suomen SEI Forum on osa Euroopan komission EU:n “Smart Finance for Smart Buildings” aloitteen myötä eri maissa järjestämää foorumeiden sarjaa. Foorumeissa tuetaan ja kehitetään energiatehokkuusinvestointien rahoitukseen liittyvää osaamista ja yhteistyötä investointi- ja rahoitusohjelmien kehittämisessä. Tavoitteena on myös tunnistaa nykyiseen politiikkakehykseen ja liiketoimintakäytäntöihin liittyviä yhteisiä tavoitteita ja kehittämistarpeita.

Tilaisuuden avasivat ylijohtaja Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriöstä, ylijohtaja Teppo Lehtinen ympäristöministeriöstä sekä yksikönpäällikkö Claudia Canevari Euroopan komission energiapääosaston energiatehokkuus: politiikka ja rahoitus -yksiköstä. Puheenjohtajana toimi johtaja Heikki Väisänen Energiavirastosta.

Päivän aikana keskityttiin tiedon ja näkemysten vaihtoon sekä verkottumiseen kolmessa eri teemasessiossa, joissa kohderyhminä olivat elinkeinoelämä, teollisuus ja pk-sektori, kiinteistöt sekä kunnat ja kaupungit. Foorumiin osallistui kutsuttuina lähes 80 yritysten, kuntien ja kaupunkien, valtionhallinnon, rahoitusalan sekä järjestöjen edustajaa Suomesta. Mukana oli myös useita Euroopan komission edustajia.

”Energiatehokkuuden parantaminen on olennaista, kun tavoitellaan hiilineutraalia Suomea. EU:n rahoitukseen liittyvät uudet aloitteet ja ohjelmat ovat myös Suomelle mahdollisuus lisätä energiatehokkuutta ja vähentää päästöjä. Kaikki saatavilla olevat resurssit tulisi hyödyntää täysimääräisesti – siksi tällaiset eri sektorien väliset keskustelut ovat hyvin hedelmällisiä”, korostaa foorumin puheenjohtajana toiminut johtaja Heikki Väisänen Energiavirastosta.

Työn energiatehokkuusinvestointien vauhdittamiseksi tulee jatkua Suomessa. Päivän keskusteluiden perusteella tarvetta on muun muassa rahoitukseen liittyvälle koulutukselle ja osaamisen kasvattamiselle, hyville esimerkeille sekä kootulle tiedolle rahoitusinstrumentteihin ja rahoittajiin liittyen.

”Foorumissa käydyissä keskusteluissa nousi vahvasti esiin se, että tietoa eri rahoitusinstrumenteista tarvitaan. Tiedon pitäisi löytyä helposti ja saatavilla pitäisi olla myös aiheeseen liittyvää koulutusta. Tällaisia keskustelutilaisuuksia tulee jatkaa, jotta näihin tarpeisiin voidaan vastata ja ymmärrys rahoituksesta ja hyvistä toteutusmahdollisuuksista kasvaa”, painottaa liiketoiminta-alueen johtaja Päivi Laitila valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motiva Oy:stä.

Sustainable Energy Investment Forum − Energiatehokkuuden rahoituksen pyöreä pöytä Suomessa -tilaisuuden järjestivät syyskuun lopussa Euroopan komissio ja Motiva Oy. Tilaisuuden tukijoita olivat Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö sekä Finanssiala ry.

SEI Forum Finland – tilaisuuden aineistot ja yhteenveto:
Tilaisuuden esitykset: SEI Forum Finland 2020
Tilaisuuden yhteenveto:


Lisätietoja:
Motiva Oy
johtaja Päivi Laitila
puh. 09 6122 5007
paivi.laitila@motiva.fi

Motiva Oy
asiantuntija Kirsi-Maaria Forssella
puh. 09 6122 5026
kirsi-maaria.forssell@motiva.fi

Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022