Siirry sisältöön

Tiedotteet 2022


25.10.2022 8.00

Toimitilojen ja muiden kiinteistöjen käyttäjät avainasemassa

Energiansäästö toimitiloissa ja ylipäätään kaikissa kiinteistöissä onnistuu parhaiten, kun myös tilojen käyttäjät on muistettu ottaa huomioon ja ohjeistaa oikein. Kiinteistöjen, kuten toimistojen, koulujen ja virastojen, käyttäjät tarvitsevat tietoa, kannustusta ja motivointia siihen, kuinka he voivat käytännön toimillaan vaikuttaa rakennuksen energiankulutuksen tehostamiseen ja energian säästämiseen.

“Ensin kannattaa siis selvittää, miten ja mihin aikaan tiloja käytetään. Olisiko kenties mahdollista yhdistää iltakäytöt tiettyyn tai tiettyihin tiloihin, jolloin muissa tiloissa voidaan säätää ilmanvaihtoa pienemmäksi ja valaistus jopa kokonaan pois iltaisin”, sanoo johtava asiantuntija Harri Heinaro valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.

Kiinteistöt voivat olla myös muiden kuin oman henkilöstön ahkerassa käytössä, jolloin sekä päivä- että iltakäyttäjät on muistettava huomioida erikseen ohjeistuksessa.

“Monet energiankulutusta lisäävät asiat eivät ole kiinteistöautomatiikan älykkyydellä hoidettavissa, ainakaan kaikkialla. Mitä vähemmän automaatio huolehtii tilojen energiankäytöstä, sitä enemmän käyttäjä voi vaikuttaa turhan energiankulutuksen karsimiseen. Hyvällä ohjeistuksella saa pienistä puroista yhdessä koko porukan kanssa ison energiansäästön virran”, muistuttaa erityisasiantuntija Vesa Peltola Kuntaliitosta.

Esimerkiksi valot jäävät helposti palamaan tilasta poistuttaessa, mikäli automatiikka ei niitä sammuta. Turhien valojen sammuttelu kuuluu käyttäjien perusohjeistukseen.

Vinkit tilojen käyttäjien ohjeistamiseen

Kerro tilojen käyttäjille:
  • valaistuksen käyttöajat ja -tavat
  • ilmanvaihdon käyttöajat ja toimintaohjeet ongelmatilanteissa
  • mihin erilaisista heidän havaitsemistaan talotekniikan toimivuuteen liittyvistä epäkohdista, kuten turhaan palavasta valaistuksesta, voi ilmoittaa
  • tilojen oikeat lämpötilat ja toimintaohjeet ongelmatilanteissa sekä suositukset vedenkäytöstä erityisesti pesutiloissa.
  • tiedota toimenpiteistä avoimesti sen jälkeen, kun olet tarkistanut ja säätänyt ilmanvaihdon ja lämpötilat energiansäästötavoitteiden mukaiseksi
  • käykää tilojen käyttäjien kanssa läpi myös toimet, joilla varaudutaan mahdollisiin sähkökatkoihin

Lisätietoja:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Harri Heinaro
harri.heinaro@motiva.fi
puh. 09 6122 5016

Suomen Kuntaliitto
erityisasiantuntija Vesa Peltola
vesa.peltola@kuntaliitto.fi
puh. 040 568 7145



Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa ympäristöministeriön toimeksiannosta. Talotekniikan viestintäfoorumi on valtakunnallisen Astetta alemmas -kampanjan kumppani.

www.motiva.fi/talotekniikanviestintafoorumi
www.astettaalemmas.fi



Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 3.1.2023