Siirry sisältöön

Muut tiedotteet 2022


11.10.2022 13.00

TEM: EU:n energiaministerit keskustelevat hätätoimista korkeiden kaasun hintojen hillitsemiseksi sekä sähkömarkkinoiden uudistamiseksi

EU:n energiaministerit tapaavat 11.−12.10.2022 Prahassa epävirallisessa energiaministerikokouksessa, jossa aiheena on sähkömarkkinoiden uudistamiseen liittyvät tarpeet ja vaihtoehdot sekä hätätoimet korkeiden kaasun hintojen hillitsemiseksi.

Suomea epävirallisessa energiaministerikokouksessa edustaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Suomi tarkastelee avoimesti eri hätätoimenpidevaihtoehtoja

Komissio on esittänyt tiekarttaa korkeiden energian hintojen, erityisesti kaasun hinnan hillitsemiseksi ja energian toimitusvarmuuden turvaamiseksi. Energiaministerit jatkavat lisätoimien pohdintaa tältä pohjalta. Suomi on painottanut nopeita EU-tason toimia. Suomi suhtautuu avoimesti eri vaihtoehtoihin energiahintojen alentamiseksi ja markkinoiden epävarmuuden ja riskien vähentämiseksi.

Suomi korostaa, että toimien tulee olla sellaisia, jolla voidaan vaikuttaa energian hintaan nopeasti vaarantamatta kuitenkaan energian toimitusvarmuutta. Kriisitilanteesta huolimatta eri toimenpidevaihtoehtojen, kuten kaasun hintakaton, vaikutukset tulisi arvioida huolellisesti.

EU:n sähkömarkkinoita tulee kehittää pitkäjänteisesti

Sähkömarkkinoiden kehitystyö alkoi jäsenvaltioiden vaatimuksesta viime syksynä energianhintojen kohottua huomattavasti. Suomi tukee sähkömarkkinoiden pitkäjänteistä kehittämistä.

EU-tason kehittämistyön tulee keskittyä erityisesti sähkön tukkumarkkinoihin. Ministerit keskustelevat kokouksessa myös sähkön johdannaismarkkinoista. Suomessa ja useassa muussa EU-maassa korkeat sähkön johdannaishinnat ovat aiheuttaneet kassakriisin sähköntuottajille ja johdannaismarkkina on ajautunut kriisiin sähkön korkeiden hintojen vuoksi. Suomi on pitkäjänteisesti painottanut, että komission tulisi tarkastella välittömästi johdannaismarkkinoiden sääntöjä.

Epävirallisissa kokouksissa käydään keskustelua ajankohtaisista aiheista, mutta niissä ei tehdä päätöksiä.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Hannes Torppa
puh. 0295 047 405

TEM
elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU- ja kv-asiat) Nina Alatalo
puh. 029 504 7171

TEM
erityisasiantuntija Elina Johansson
puh. 029 504 7327


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 11.10.2022