Siirry sisältöön

Muut tiedotteet 2022


20.12.2022 16.00

TEM: Sähkömarkkinalakiin tulossa toimitusvarmuutta ja kuluttajan oikeuksia edistäviä muutoksia

Valtioneuvosto antoi eduskunnalle 20.12.2022 hallituksen esityksen laiksi sähkömarkkinalain muuttamisesta. Samalla ehdotetaan muutettavaksi eräitä muutoksiin liittyviä lakeja. Lisäksi ehdotetaan säädettäväksi lait sähköntoimitussopimusten vertailuvälineestä ja energiamarkkinariitalautakunnasta.

Esityksen päätavoitteena on tehdä kansalliseen lainsäädäntöön EU:n sähkömarkkinadirektiivin edellyttämiä muutoksia, joita ei vielä ole saatettu kansallisesti voimaan.

Direktiivin tavoitteena on mukauttaa sähkökaupan sääntöjä kohti uusiutuvia energialähteitä käyttävää hajautettua sähköntuotantoa ja vähähiilisiä markkinoita ja organisoida sähkömarkkinat joustavammin sekä integroida uusiutuvan energian tuottajat, uudet energiapalvelujen tarjoajat, energian varastointi ja kulutusjousto tehokkaasti niihin. Direktiivillä halutaan antaa myös kuluttajille parempi mahdollisuus osallistua sähkömarkkinoille uusin tavoin samalla turvaten kuluttajien oikeudet entistä paremmin.

Lakiesityksessä pannaan toimeen myös työ- ja elinkeinoministeriön Älyverkkotyöryhmän esittämiä toimia älykkäästä sähköjärjestelmästä, mikä täydentäisi asiakkaiden mahdollisuuksia osallistua aktiivisesti sähkömarkkinoille ja edistäisi sähkön toimitusvarmuuden ylläpitoa.

Esityksessä ehdotetaan myös toimenpiteitä, joilla ehkäistäisiin kuluttajiin kohdistuvia epäasiallisia sopimus- ja markkinointikäytäntöjä sähkön vähittäismarkkinoilla. Pörssisähkösopimuksen solmiminen edellyttäisi loppukäyttäjän nimenomaista tahdonilmaisua. Pelkkä puhelinmyynnissä annettu suullinen suostumus ei riittäisi sopimuksen syntymiseen. Sähkönmyyjä ei voisi jatkossa vedota säännöksen vastaiseen sopimukseen. Ennakkolaskutuksen käyttö sähkön vähittäismyynnissä ehdotetaan rajattavaksi vain yksittäisten asiakaskohtaisten luottoriskien hallintatarkoituksiin.

Sähköntoimitussopimusten vertailusivustosta säädettäisiin oma lakinsa. Energiavirastolle annettaisiin toimivalta rajoittaa sivuston käyttöä määräajaksi, jos vähittäismyyjä antaa sivustolle virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa myyntitarjouksistaan. Vertailuvälineenä toimisi jatkossakin Energiaviraston pitkään ylläpitämä internetsivusto.

Sähköyhtiöiden ja niiden yritysasiakkaiden välisten riitojen ratkaisua varten perustettaisiin kuluttajariitalautakuntaa vastaava energiamarkkinariitalautakunta.

Sähköjärjestelmän joustoa ja kilpailua lisättäisiin. Sähköjärjestelmän joustoresurssien saatavuuden lisäämiseksi annetaan säännökset kulutusjouston sekä kulutusjoustoa kokoavan itsenäisen aggregaattorin markkinoille pääsystä. Verkonhaltijoiden edellytetään hankkivan verkon käyttövarmuutta varten tarvitsemansa lisäpalvelut sekä jakeluverkonhaltijoiden tarvitsemat joustopalvelut markkinaehtoisesti. Jakeluverkoissa joustopalveluiden hankinta tehostaisi verkon käyttöä ja verkkoinvestointeja. Ehdotukset hillitsisivät siirtohintoja ja täydentäisivät siten viime vuonna toteutettuja verkkohinnoittelua hillitseviä lainmuutoksia.

Verkkomonopolin ja kilpailtujen liiketoimintojen eriyttämistä terävöitettäisiin. Verkonhaltijoita kiellettäisiin harjoittamasta energiavarastoliiketoimintaa ja jakeluverkonhaltijoita harjoittamasta sähköajoneuvojen latausliiketoimintaa.

Esitykseen sisältyvät lait on tarkoitettu tulemaan voimaan ensi tilassa, sähkölaskujen sisältöä koskevat säännökset kuitenkin vasta 1.6.2024. Laki energiamarkkinariitalautakunnasta tulisi voimaan 1.9.2023.

Lisätiedot:
työ- ja elinkeinoministeriö
hallitusneuvos Arto Rajala
puh. 029 506 4828


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 20.12.2022