Siirry sisältöön

Tiedotteet 2024


12.9.2024 10.00

Kestävä liikkuminen huomioi kaikenlaiset liikkujat – Liikkujan viikolla annetaan tilaa kaikille kulkijoille

Kävelijä, pyöräilijä, autoilija, pyörätuolilla kulkeva tai vaikka rullaluistelija – kulkutapoja on monia erilaisia, mutta jokaisen takana on ihminen. Liikkujan viikko 16.–22.9. muistuttaa, että teillä ja kaduilla on tilaa meille kaikille.

Euroopan liikkujan viikko on jokavuotinen mahdollisuus pohtia oman arjen liikkumisvalintoja. Tämän vuoden Liikkujan viikolla kannustetaan miettimään, miten omaan arkeen voisi lisätä kulkutapoja, jotka ovat sekä kestäviä että ottavat huomioon muut liikkujat.

– Liikenteessä meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaista lähiympäristössämme on liikkua. Julkiset tilat, kuten kadut, puistot ja torit kuuluvat meille kaikille, jolloin myös vastuu niiden viihtyisyydestä ja turvallisuudesta on jaettua, sanoo johtaja Nina Frösén Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.

Erityisesti tärkeää on kiinnittää huomiota haavoittuvassa asemassa oleviin, kuten lapsiin ja erityisryhmiin. Muiden kulkijoiden huomiointi lisää liikenteen miellyttävyyttä ja turvallisuutta.

– Liikkujan viikolla on perinteisesti nostettu esiin meidän kaikkien arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja terveyteen. Liikennemuotojen kirjo on laajentunut parin viime vuosikymmenen aikana, ja se tarkoittaa myös sitä, että on eri tavoilla ja eri nopeudella liikkuvia kulkijoita. Kestävä liikenne tarkoittaa myös sitä, että huomioidaan muut liikkujat. Sitä kautta syntyy kaikille miellyttävä ja turvallinen tila liikkua, Traficomin erityisasiantuntija Michaela Sannholm toteaa.

Viime vuonna mukana ennätysmäärä kuntia

Euroopan liikkujan viikkoa vietetään vuosittain syyskuussa, 16.–22.9. Viikon aikana eurooppalaiset kaupungit ja kunnat järjestävät tapahtumia ja juhlistavat pysyviä toimia, joilla ne edistävät kestävää liikkumista. Viime vuonna Liikkujan viikkoa vietettiin Suomessa jo 20. kerran, ja juhlavuonna viikko sai ennätysmäärän eli 45 kuntaa tai kaupunkia mukaan nostamaan esiin kestäviä arkiliikkumisen muotoja.

Viikko tarjoaa kunnille tilaisuuden esitellä kestävän liikkumisen toimenpiteitä ja suunnitelmia. Uudet pyörätiet, parannetut kävelyolosuhteet ja panostukset joukkoliikenteeseen ovat esimerkkejä juhlistettavista toimenpiteistä.

Vaikka Liikkujan viikon virallisia osallistujia ovat kunnat ja kaupungit, ovat tempauksia ja tapahtumia tervetulleita järjestämään kaikki innokkaat, kuten seurat ja yhdistykset. Liikkujan viikko on erinomainen tapa nostaa kestäviä liikkumismuotoja esiin myös työyhteisöissä ja kouluissa.

Virallinen ilmoittautuminen Liikkujan viikon osallistujaksi tapahtuu Euroopan laajuisella alustalla. 12.9.2024 mennessä mukaan oli ilmoittautunut 30 kuntaa tai kaupunkia Suomesta. Ajantasaisen tilanteen mukaan ilmoittautuneista kunnista voi tarkistaa eurooppalaiselta yhteisalustalta: https://mobilityweek.eu/participating-towns-and-cities/

Lisätietoja Liikkujan viikosta Suomessa: https://www.liikkujanviikko.fi/

Lisätietoja Euroopan liikkujan viikosta:
https://mobilityweek.eu/

Liikkujan viikon materiaaleja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi vapaaseen käyttöön Traficomin materiaalipankissa:
https://kuvapankki.traficom.fi/main/galleryview/fc=61%3A2683 

Motiva Oy koordinoi Suomessa Euroopan liikkujan viikkoa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin toimeksiannosta.

Lisätietoja kestävästä liikkumisesta:
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
erityisasiantuntija Michaela Sannholm
puh. 029 534 6715
michaela.sannholm@traficom.fi

Lisätietoja Liikkujan viikosta Suomessa:
Motiva Oy
viestinnän asiantuntija Jenni Marsio
puh. +358 (0) 9 6122 5056
jenni.marsio@motiva.fi


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 12.9.2024